Guide: Så nemt sparer du på strømmen om efteråret

Så er det blevet tid til årstiden, hvor løvfald, kortere dage og lavere temperaturer dominerer. I takt med, at vi skruer ned for udendørslivet og skruer op for de indendørs aktiviteter, så er der også stor sandsynlighed for, at der skrues op for energiforbruget. Vi giver dig her 5 gode råd til at spare på elregningen, så strømmen ikke løber løbsk i efterårsmånederne.

5 NEMME EFTERÅRS-SPARETIPS

 

1. Tænd og sluk lyset i mørket

Når efterårets kortere dage sætter ind, er det en naturlig impuls at tænde lys, når mørket sænker sig. Men sørger du og din husstand for kun at tænde lys i de rum, I opholder jer i – og husker at slukke det igen, når I forlader rummet – så er der noget at spare. For en typisk husstand vil der være en årlig besparelse på 350 kroner om året.

2. Led efter LED, når du køber lyskilder

Der er mere at komme efter, hvad angår sparede kroner i forhold til lyskilder i hjemmet. En af de største tjenester, du kan gøre for din pengepung, er nemlig at sørge for at skifte til enten spare- eller LED-pærer. De har en længere levetid og er yderst energieffektive.

Udskifter du eksempelvis dine strømslugende halogenspots med LED-spots, kan du spare helt op til 150 kroner om året på bare ét spot (beregnet ud fra, at spottet er tændt i gennemsnit seks timer om dagen).

3. Tør tøjet udendørs – også om efteråret

En tørretumbler er en af de store strømslugere i hjemmet, også selvom tørretumbleren har den bedste energimærkning. Det er derfor oplagt at hænge tøjet til tørre udenfor – også om efteråret.

Det er nemlig vind og luftfugtighed, der er afgørende, når man tørrer tøjet uden for, og ikke så meget solskin og høje temperaturer. Så længe du vælger en dag uden for meget regn i luften, så kan du fint hænge tøjet ud – og gerne overdækket, så kør evt. bilen ud af carporten, så der er plads til tørrestativet.

Bruger du eksempelvis kun tørretumbleren én gang på en uge, i stedet for tre gange, så kan du spare omkring 500 kroner om året.  

4. Familieflimmer og skærmtid – gode råd til at spare på strømforbruget

Der er næsten ikke noget bedre end at putte sig under et tæppe på sofaen og sætte en god film eller serie på. Og sørger du for at streame fx Netflix direkte gennem tv’et, så sparer du elforbruget til computeren. Det giver en årlig besparelse på 40 kroner (husk, mange bække små, gør en stor å!).

Dvalefunktionen på alle de elektroniske ting, vi har i hjemmet, er også skyld i en god del af strømforbruget. Det er derfor en god idé at investere i en elspareskinne, der netop slukker automatisk for alle de apparater, der er tilsluttet skinnen.

Du kan selvfølgelig også selv huske at slukke for det elektroniske udstyr, hvis du er træt af at skulle investere i mere elektronisk inventar til hjemmet – og her er det især spillekonsoller, der er værd at huske på at slukke helt. Nogle spillekonsoller kan nemt bruge op til 800 kroner om året i strøm, selvom de står standby.

5. Der er også noget at spare i køkkenet

Der er ikke noget som efteråret, der sætter gang i simremad og lækre supper. Og her er et par oplagte tips; nemlig at sørge for, at grydens størrelse passer til blusset samt at sætte låg på gryden, så det slutter tæt. Uden låg bruger du faktisk tre gange mere i strøm.

Når det drejer sig om dampende varme drikke, er der også noget at spare. Elsker du en kop varm kaffe, sparer du penge ved at hælde den på termokanden i stedet for at bruge varmepladen på en tændt kaffemaskine. Og overvejer du at investere i en cooker, så du nemt kan få kogende vand til din te, så er det værd at have med i overvejelserne, at en cookers standbyforbrug nemt kan løbe op i cirka 600 kroner om året. Derfor vil en elkedel være billigere i forbrug (husk at afkalke jævnligt).

Til sidst er det værd at vide, at du rent faktisk kan gøre dit køleskab en tjeneste og lette dens arbejde, hvis du sørger for at tø frosne madvarer op inde i køleskabet. 1 kg frostvarer afgiver nemlig så meget kulde, at det svarer til 1 times strømforbrug for dit køleskab.