Artikel

Guide: Husk disse 5 ting, inden du køber drømmehuset


Du har fundet drømmeboligen. Æstetik, beliggenhed og stand går op i en højere enhed. Men inden du skriver under på drømmeboligen, har vi 5 punkter, du altid skal huske at tjekke.

Valg Af Byggegrund – Syv Ting Du Skal Være Opmærksom På (1)

Endelig var det der. Huset, som du har drømt om, men ikke troede fandtes i virkeligheden. Både stand, arkitektur og beliggenhed er lige, som du havde håbet på. Det kunne ikke være bedre.

Eller kunne det?

Selvom det kribler i fingrene for at få skrevet under, er der andet end standen, udseendet og beliggenheden, du bør afveje, inden du tager den store beslutning.

Her er fem punkter, du ikke bør overse, når du køber bolig.

Akustik

Det kan måske virke som sekundært. Alligevel er det ret væsentligt med en god rumakustik i din bolig. Især hvis den skal rumme en familie med børn, liv og glade dage.

God akustik vil medføre, at det ikke runger og giver genklang i rummene. Hvis akustikken ikke er optimal, kan det gå ud over komforten og f.eks. gøre samtaler til et irritationsmoment, hvor man nemt bliver træt i hovedet.

Akustik i din nybyggede bolig

Bygger du nyt, kan du med fordel tænke akustikken ind og vælge de rigtige akustikløsninger, såsom lydabsorberende akustikplader som troldtekt eller akustikgips som loft.

Er huset allerede opført, kan det være nødvendigt at tilføre akustikpaneler, akustikbilleder eller skifte loftet.

Prisen afhænger af, hvor stort problemet er, og hvor omfattende ændringer der skal til. Sommetider kan det afhjælpe betydeligt at få flyttet ind med møbler, tæpper og andet til at fylde de store, tomme rum.

Støj

Støj kan være mange ting og både være internt og eksternt. Uanset er det altid en god idé, at man er forberedt på de lyde, der er omkring og i ens bolig.

Flytter man f.eks. i hus med luft-til-luft varmepumpe eller et oliefyr, vil det måske være nye ukendte lyde at forholde sig til, ligesom et ventilationsanlæg også kan støje.

Undgå at det bliver ekstra lydt

Selvom nye huse er godt isolerede, er der ofte mange hårde materialer og oftest anvendt porebeton som skillevægge frem for f.eks. fuldmuring, ligesom der ikke er dørtrin, men dørskinner.

Dette kan medføre, at det bliver lydt mellem rummene inde i huset.

Heldigvis vil der også være mulighed for at sætte ind her f.eks. ved at lave dørtrin, og montere tætningslister i dørene, som er en relativ simpel operation.

Man kan også lydisolere mellem vægge, som dog er en noget større operation og en mere bekostelig affære.

Indeklima

Et andet overset punkt er indeklimaet.

Vi har alle hørt de gode råd om at lufte ud, men hvor mange af os husker det i praksis?

Dertil kommer, at et dårligt indeklima både kan gå ud over komforten og helbredet i form af hovedpine, allergi, astma, og i de ekstreme tilfælde, hvor en bolig er udsat for høj radonstråling, kan det i værste fald medvirke til at forårsage kræft.

Derfor er det en god idé at sikre sig, at indeklimaet et sundt.

At der er gode ventilationsmuligheder. Både i form af vinduer og døre, og endnu bedre, hvis boligen er udstyret med et ventilations- eller genvekslingsanlæg.

Hold øje med råd og skimmelsvamp

Endelig bør man sikre sig, at boligen ikke gemmer på råd og skimmelsvamp.

Det kan være svært at se med det blotte øje. Sommetider kan man lugte det, men det er altid en god idé at få en specialist ud og foretage en måling, hvis man har mistanke om, at boligen kan gemme på skimmel.

Materialer

Det er uden tvivl smukt og hyggeligt med ægte trægulve og flot med nypudsede facader.

Dog bør man altid tænke det praktiske med, når man forelsker sig i en bolig. Har man håndværkertække og elsker at have projekter, er det oplagt med en bolig, der kræver vedligehold.

Men fører man et travlt liv med børn, fritidsinteresser og et krævende arbejde, er det en god idé at vurdere behovet for løbende vedligehold i den bolig, man er faldet for, og ikke mindst hvor ens tolerance ligger i forhold til, hvor pæn boligen skal fremstå.

Lokalplan

Den gode ugenerede beliggenhed, som du har drømt om, med udsigt til smukke skove, marker eller vand kan brat blive ødelagt.

For i lokalplanen fremgår det, at der er byggeplaner lige foran dit nye hus og snart kan du ikke længere nyde den smukke udsigt og bo ugeneret.

Vil du undgå det scenarie, bør du huske at orientere dig grundigt i lokalplanen. Af denne vil du nemlig kunne se kommende byggeplaner i dit område og læse om særlige regler, der gælder området. Lige fra hvilken hæk du må plante til hvor meget belægning du må have i din have.

Det er desuden en god ide at undersøge området, f.eks. i forhold til risiko for oversvømmelse ved ekstrem regn og støjniveau i forhold til trafik.

Derfor Er Din BBR Meddelelse Vigtig (1)

Derfor er din BBR-meddelelse vigtig

Som boligejer har du en såkaldt BBR-meddelelse på din bolig med grundlæggende data på din bolig, såsom størrelse, boligtype, antal værelser, materialer og placering af bygninger.

23.03.2021

Klar Til Salg Pakke

Er drømmeboligen også et drømmekøb i virkeligheden?

Du har fundet boligen, der giver dig den helt rigtige mavefornemmelse, men alligevel er du tøvende med at tage sidste skridt og underskrive købskontrakten. For er alt, som det skal være?

14.06.2019

Guide Læs Og Forstå Boligens Tilstandsrapport

Guide: Læs og forstå boligens tilstandsrapport

Der kan opstå mange spørgsmål, når man som køber skal sætte sig ind i de begreber og definitioner, som tilstandsrapporten indeholder. Vi hjælper dig med at forstå den.

15.05.2019

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022