Så let sparer du på strømmen i de varme sommermåneder

Uanset hvor og hvordan, du vælger at tilbringe din sommerferie, er der penge at spare på elregningen. Vi giver dig 6 gode råd til at spare på strømmen i de forhåbentlig varme og solrige sommermåneder. 

6 LETTE SOMMER-SPARETIPS

 

1. Undgå at elapparater står standby

Mange bruger sommerferien til at tage udenlands med familien og lader derfor huset stå tomt uden at tænke over, at de elektriske apparater stadig bruger strøm – også selvom de ikke er tændt. Ca. 15%. af husstandens elforbrug bruges nemlig af apparater på standby. Derfor er det en god vane, særligt når du er væk hjemmefra i en længere periode, også at slukke for de elektriske apparater på hovedkontakten.

En almindelig husstand kan typisk spare mellem 500 og 600 kr. om året.

2. Udnyt soltimerne og spar på lyset

Sommer er lig med længere dage med mange flere soltimer. I 2018 slog den danske sommer rekord med næsten 1.000 soltimer i maj, juni og juli, og i de måneder er det helt oplagt at udnytte de ekstra lyse timer i hjemmet.

Mange har for vane at tænde lyset, når de er hjemme, selv på tidspunkter, hvor det egentlig ikke er nødvendigt. Et godt råd er derfor at rulle persiennerne op og trække gardinerne fra, så du kan udnytte det naturlige dagslys i stuen.

Ofte kan du spare op til 300 kroner om året, hvis du husker at slukke lyset i bare to rum.

3. Brug solenergi til udendørs belysning

Brug solcellelamper, når du nyder de lange sommeraftener på terrassen og til belysning i haven. Lamperne fås i mange varianter til en overkommelig pris og giver ofte et blødt lys, der er perfekt til hygge under åben himmel.

Har du udendørs belysning, der ikke kører på solenergi, er det en god idé at tjekke, at en eventuel timer eller censor er indstillet korrekt, så lyset kun er tændt, når du reelt har brug for det. 

4. Sluk for varmen

Det siger måske sig selv, men sluk for varmen hvor du kan.

Mange danskere i nyere huse har varme installeret i badeværelsesgulvet, og det er en af de helt store syndere, når det kommer til en høj elregning.

Sommeren er desuden en periode, hvor man generelt lufter mere ud i hjemmet, og varmetabet ved gulvvarme er derfor stort.

Har du fjernvarme, kan du spare op til 200 kroner om året, hvis du husker at slukke, mens oliefyr giver en besparelse på mellem 200 og 500 kroner om året.

5. Tør tøjet udenfor

En af de helt store strømslugere i hjemmet er tørretumbleren, selv hvis du har investeret i en model med høj energimærkning.

Hvis du vil have en synlig besparelse på elregningen, kan du med fordel tage tøjet med udenfor og hænge det til tørre på tørresnoren. Både sol og vind hjælper med at tørre tøjet. Gør du det tre gange om ugen, i stedet for at tumble, sparer du cirka 800 kroner om året, afhængigt af din tørretumbler.

Er du nervøs for, at tøjet blegner af solens stråler, kan du tage dit indendørs tørrestativ ud i haven og stille tøjet et sted, hvor der er skygge.

6. Tjek temperaturen i køleskab og fryser

Når temperaturen stiger udenfor, påvirker det også køleskabet og fryseren indenfor. Rundt regnet øges elforbruget i både køleskab og fryser med omkring fem procent for hver grad, temperaturen stiger i rummet, fordi de bruger mere energi på at nedkøle. Tjek derfor op på reguleringerne af dit køleskab og fryser.

Anbefalinger lyder, at man indstiller køleskabets temperatur til 5 grader og fryseren til -18 grader. Gør du det, kan du spare cirka 100 kroner om året pr. køleskab.

Har du indstillet apparaterne lavere end det anbefalede, kræver det mere strøm for dem at nedkøle.