Du bruger mest strøm på underholdning

I gennemsnit går hele 39% af en husstands elforbrug til underholdning som fx tv, computere og Playstation. Det er den største post i de fleste husstandes elforbrug, og der er store besparelser at hente, hvis du følger vores enkle spareråd.

TJEK DIT FORBRUG PÅ MIT NRGi

Mit NRGi kan du nemt følge dit elforbrug og se resultatet af din indsats for at spare på elregningen.

SPARERÅD TIL UNDERHOLDNING

Her får du vores bedste råd til at spare på strømmen på dine underholdningsapparater. Besparelserne er baseret på et gennemsnitsforbrug for apparatet i effekt (hvor meget strøm det bruger) og anvendelsestid (hvor lang tid apparatet er tændt). Besparelsen er regnet ud fra, at husstanden følger sparerådet i et år, og at en kWh koster 2 kroner.

 

Sluk for dine spillekonsoller

Sluk for spillekonsoller som fx Playstation og Wii, når I ikke bruger dem. Nogle spillekonsoller bruger op til 800 kroner om året i strøm, selvom de står på standby.

Årlig besparelse: 800 kr. (400 kWh)

Vælg det rigtige tv

Har du et gammelt plasma-tv, er der flere hundrede kroner at spare med et nyt og mere energirigtigt tv med energimærke A++ eller A+++.

Jo større tv’et er, jo mere strøm bruger det. Vær også opmærksom på, at elforbruget kan svinge meget fra model til model, når du skal købe et nyt tv. Forbruget på et 55" tv kan variere med helt op til 130 kWh eller 260 kroner om året.

Årlig besparelse: 516 kr. (258 kWh)

Stream på tv'et, ikke gennem computeren

Når du streamer fx Netflix eller YouTube, så gør det direkte på tv'et i stedet for at gøre det gennem en computer. På den måde sparer du elforbruget til computeren.

Årlig besparelse: 40 kr. (20 kWh)

Sluk for stereoanlægget

Sluk for stereoanlægget, når du ikke hører musik. Standbystrøm fra stereoanlægget er spildstrøm.

Årlig besparelse: 108 kr. (54 kWh)

Vælg den rigtige computer, og brug dvalefunktionen

En ny bærbar computer har mange fordele. En af dem er, at den bruger meget mindre strøm end en gammel stationær computer.

Årlig besparelse: 260 kr. (130 kWh)

Har du en stationær computer, så sluk computer og skærm på stikkontakten. Så slipper du for at betale standbystrøm, når du ikke bruger computeren.

Du kan spare endnu mere ved at bruge computerens energisparefunktioner. Sæt computerens dvaletilstand eller deep sleep til at slå til efter så kort tid som muligt. Så husker computeren selv på at spare på strømmen, når du går fra den. Vær opmærksom på, at en screensaver (pauseskærm) ikke er en energisparefunktion.

Årlig besparelse: 76 kr. (38 kWh)

Sluk din printer frem for standby

De fleste bruger ikke deres printer så ofte. Du spilder meget strøm, hvis printeren står på standby, når den ikke er i brug. Sluk derfor på kontakten, eller tag stikket ud, når du ikke bruger printeren.

Årlig besparelse: 38 kr. (19 kWh)

Sluk opladere til telefoner, tablets og computere

Sluk for opladeren, eller hiv den ud af stikket, når du er færdig med at lade. Nogle opladere lader nemlig videre på din regning, hvis du ikke slukker eller tager dem ud af stikket.

Årlig besparelse: 44 kr. (22 kWh)

Anskaf en elspareskinne

En elspareskinne er en intelligent stikdåse, som automatisk slukker alle de apparater, der bruges sammen med fx en computer eller et tv. På den måde kan du undgå, at apparater på standby sluger strøm, når du ikke bruger dem. Læs mere om standbyforbrug længere nede på siden.

En elspareskinne slukker automatisk for skærm og printer, når du slukker for computeren. På samme måde slukker elspareskinnen automatisk for fx DVD, digital modtager og surroundsoundanlæg, når du slukker tv’et.

Årlig besparelse: 100 kr. (50 kWh) pr. skinne

HVAD ER STANDBYFORBRUG?

Standbyforbrug er den strøm, som dine elapparater bruger, når du ikke slukker for dem på stikkontakten, og apparaterne står på standby. Op mod 10-15% af en husstands samlede elforbrug går til standbyforbrug. Det er derfor en rigtig god ide at reducere standbyforbruget, hvor du kan.

Apparater med opladere som eltandbørster, barbermaskiner osv. fører ofte til et stort elspild. De bliver sat til opladning, når de har været brugt, og så står opladeren tændt hele døgnet. Men opladeren bruger typisk næsten lige så meget strøm, når apparatet er opladet, som under selve opladningen.

Du kan undgå standbyforbrug ved at slukke helt for apparaterne, enten på stikkontakten eller ved at trække stikket ud. Vær dog opmærksom på, at ikke alle apparater kan undvære strøm, da de kan miste program- og tidsindstillinger, hvis de bliver slukket helt. Det gælder fx nogle radioer og vækkeure.

SÅDAN BEREGNER DU STANDBYFORBRUGET

Standbyforbruget måles i kWh. I brugsanvisningerne til dine apparater står standbyforbruget ofte i watt (W), men du kan nemt selv regne det årlige standbyforbrug om til kilowatttimer (kWh):

Eksempel:
For en computer med et standbyforbrug på 5W og 20 timer standby pr. dag, kan du beregne det årlige elforbrug til standby sådan:

5W x 20 timer pr. dag x 365 dage = 36.500 Watttimer eller Wh

For at komme fra watttimer til kilowatttimer, skal tallet divideres med 1000:

36.500 Wh : 1000 = 36,5 kWh

Med en gennemsnitlig elpris på 2 kroner pr. kWh kan man regne den årlige udgift til standbyforbrug på computeren:

36,5 kWh x 2 kr. = 73 kr.