Artikel

Sådan holder du din bolig i topform året rundt


Som husejer kommer man ikke uden om pleje af boligen, og jo bedre man er til at prioritere vedligeholdelsen, jo sundere og mere attraktiv bolig får man.

NRGi Rådgiver tjekker det udvendige træværk på et træhus

Forskellige niveauer af vedligehold

Nogle typer vedligehold er ganske enkelt kosmetiske og sikrer, at boligen fremstår fra sin bedste visuelle side.

Andre er kritiske for boligens tilstand og har betydning for, hvor ofte og hvor meget boligen skal renoveres og dermed, hvad du kan forvente af løbende udgifter.

Som udgangspunkt er det vigtigste, at boligen er tæt, så der ikke trænger vand ind, som med tiden kan udvikle sig til fugtskader som råd og svampeskader, eller vise sig som afskalninger og skader i ydervægge eller fundamentet. Det gælder bl.a. facader, ruder og døre. Det kalder man i fagsprog for klimaskærme.

Husets tagrender, nedløbsrør og brønde (f.eks. regnvandsbrønd) står også højt på listen. Her bør man sørge for, at de er renset for blade og skidt, så vandet kan passere og komme væk fra husets facade og sokkel.

Men hvornår på året er det mest oplagt at vedligeholde boligen? Vi har lavet en vedligeholdelseskalender til dig, så du præcis ved, hvornår det er oplagt at fatte handskerne og komme i sving. 

Frossen, udendørs vandhane

Vinter

Det er oplagt at fokusere på indendørs vedligehold af boligen.

Vinteren er en god anledning til at tjekke, om vinduer er tætte, og om der generelt er kuldebroer i form af træk. Løsningerne varierer alt efter, hvor store udfordringer man har med kuldebroer og kan f.eks. være efterisolering, nye tætningslister eller nye ruder.

Derudover bør du holde øje med husets synlige vandrør og sikre dig, at de er tætte. Det kan du f.eks. se, ved at forbruget pludselig stiger uregelmæssigt.

En god idé er ligeledes at tjekke skunk- og tagrumme for evt. indtrængning af fygesne. Hvis du heller ikke kan vente med at gå huset efter udendørs, kan du gå en runde en gang om måneden og tjekke for frostsprængninger i murværket.

Træhus med udhæng

Forår

I takt med de højere temperaturer og solens komme er det oplagt at give huset et udvendigt forårstjek.

Du kan passende gå nedløbsrør og brønde igennem og sikre, at de er fri for blade og smuds, så vand kan passere. Derudover kan du gå husets sokkel og murværk igennem og tjekke for revner og sætninger.

Du kan også kigge på husets træværk som f.eks. udhæng for at sikre, at træet er sundt og uden rådskader.

Endelig giver det god mening at tjekke husets byggefuger udvendigt, om de slutter tæt. Er taget over 10 år, bør du også kigge og få efterset, om taget og tagrender er tætte og intakte. Forskelligt murearbejde er også oplagt, nu da frosten har sluppet sit tag.

Sommer

Når endelig solen brænder godt igennem og vejret holder tørt, er det et godt tidspunkt at male husets træværk.

En tommelfingerregel siger, at temperaturer bør være mellem 10 og 25 grader og træværket skal helst have en luftfugtighed på 15 % eller derunder.

Hvis tørvejret fortsætter, kan du give dig i kast med at lappe eventuelle utætheder i nedløbsrør og tagrender. Dette kan gøres med en bestemt type fuge.

Trænger træværket til udskiftning, er det ligeledes oplagt at gøre dette i tørvejr og det samme gælder, hvis husets ruder skal udskiftes. Og endelig bør du give husets tag et eftersyn og sikre, at det slutter tæt.

Nedløbsrør i zink

Efterår

Når sommeren går på held og bladene falder af træerne, er det højsæson for at forhindre tilstopning af nedløbsrør, tagrender og brønde.

Derfor bør du mindst en gang om måneden tjekke for blade. Selvom bladene er faldet af træerne, kan kraftig blæst hurtigt blæse tagrender fulde.

NRGi Rådgiver giver gode råd til en familie

Vil du passe ekstra godt på din bolig?

Med en Energi- og boligplan får du konkrete forslag til, hvordan du optimerer din bolig og reducerer energiforbruget, så du får en velholdt bolig i årene frem.

Læs mere om Energi- og boligplan

Vil du læse mere?

Saadan Beskytter Du Din Bolig Mod Stormskader

Sådan beskytter du din bolig mod stormskader

Hvordan beskytter du bedst din bolig, når stormen raser? Vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, guider dig her til, hvordan du skal forberede og beskytte din bolig mod stormskader.

12.02.2021

Vælg De Mest Holdbare Materialer Og Minimér Vedligehold Af Din Bolig

Derfor skal du vælge de mest holdbare materialer din bolig

Der følger mange vedligeholdelsesopgaver med som boligejer. Hvis du skal bygge eller renovere, kan løsningen derfor være at vælge materialer, der kræver et minimum af vedligehold. Vi guider dig her.

07.05.2021

Kan Du Undgå Træk Og Kulde I Boligen Uden At Gennemrenovere

Kan du undgå træk og kulde i boligen uden at gennemrenovere?

Det korte svar er ”ja”. I de kolde vintermåneder døjer boligejere i ældre boliger med træk og kulde på grund af utætheder. Her får du fire løsninger, der kan være med til at holde boligen varm.

27.12.2019

Sådan Frisker Du Dit Hus Op I Sommermånederne

Pas på: Disse skader kan opstå i boligen, når du er på ferie

Normalt opholder vi os i vores bolig næsten hver dag. Det betyder, at vi har bedre mulighed for at opdage, hvis der er skader på vej. Men hvad gør vi, når vi er på ferie?

15.07.2020