Artikel

Kan du undgå træk og kulde i boligen uden at gennemrenovere?


Det korte svar er ”ja”. I de kolde vintermåneder døjer boligejere i ældre boliger med træk og kulde på grund af utætheder. Her får du fire løsninger, der kan være med til at holde boligen varm.

Kan Du Undgå Træk Og Kulde I Boligen Uden At Gennemrenovere 3

Det korte svar er ”ja”.

I de kolde vintermåneder døjer særligt boligejere i ældre boliger med træk og kulde på grund af utætheder, og mange fristes derfor af tanken om en efterisolering, men har måske ikke råd eller overskud.

Dog behøver det ikke at være en uoverskuelig proces eller koste en formue, at holde boligen varm, og derfor kommer NRGi Rådgiver Bo Halm Andersen, vores faste boligekspert, med fire gode løsninger på, hvordan du nemt og uden de store omkostninger holder din bolig varm.

En racercykel står foran et vinduesparti og en hvid radiator

Store temperaturforskelle

Generelt bør man efterstræbe en nogenlunde ens temperatur i boligens rum.

Det er tilmed vigtigt, at forskellen ikke er for markant, da det både kan give gode forhold for skimmelvækst eller give en forstærkende fornemmelse af kulde.

Temperaturen bør ikke ligge under 15-16 grader, og der bør max være fire graders forskel i temperatur mellem rum. God rumtemperatur er typisk mellem 21-22 grader, men er selvfølgelig individuel i praksis.

Hvide gardiner er trukket for et vindue, hvor der står en potteplante på vindueskarmen

Isolerende gardiner

En af de store syndere, når det kommer til træk og varmetab, er vinduerne.

Det er dog ikke altid nødvendigt at udskifte ruden eller vinduet. Hvis ruderne ikke er utætte eller punkterede, kan en midlertidig løsning være såkaldte isolerende gardiner.

Ved at gøre brug af gardiner med en høj densitet, har kulden sværere ved at trænge ind i boligen, og gardinerne får på denne måde en isolerende effekt, når de er trukket for.

Desuden skærmer gardinerne også for sollys om dagen, og det er derfor en funktionel løsning med mange muligheder.

Ekstra isolering

Selvom vinduerne i din bolig er forholdsvis nye og i god stand, kan det stadig være en god idé at bruge gardiner som ekstra isolering.

Vinduerne er nemlig det tyndeste punkt i en bolig og desuden det punkt, der er i tættest kontakt med den kolde luft udenfor, og derfor er det naturligt altid en smule køligere i det område i vinterhalvåret.

Det skal dog slås fast, at deciderede utætte eller punkterede vinduer altid bør blive udskiftet. Desuden kan det isolerende gardiner også ende med at blive en bekostelige affære, hvis samtlige ruder skal dækkes med disse.

Tætningslister

Montering af nye tætningslister i utætte døre og vinduer er en nem og effektiv måde at forhindre varmetab og træk i sin bolig, såfremt de gamle er møre eller løse.

Korrekt monterede lister begrænser indstrømningen af kold luft udefra såvel som udstrømningen af den varme luft fra boligen.

Der findes mange forskellige varianter af tætningslister, og de fleste fås til en overkommelig pris.

Blandt de mest velegnede til tætning er lister af gummimateriale, da de fleste er selvklæbende og dermed nemmere selv at montere og tilpasse i størrelsen.

Vælger man denne løsning, er det dog vigtigt at tjekke, om listerne har en høj elasticitet, så de kan lukke helt tæt mellem karm og vindue eller dør.

Korrekt indstilling af genvindingsanlæg

Det er gennem årene blevet populært at bruge genvindingsanlæg og i nybyg er det et direkte krav.

Det smarte ved et genvindingsanlæg er, at det udnytter den varme, der i forvejen er i boligen, til at skabe ny energi (overfører varmeenergien i den luft, der suges ud af huset til den friske luft, der blæses ind i huset), og samtidig sørger for at ventilere boligen.

Et genvindingsanlæg er desuden smart, fordi det kan hjælpe med at fordele varmen jævnt i rummene og renser luften for f.eks. pollen og støv, så indeklimaet også forbedres.

Men er indstillingen eller dimensioneringen ikke korrekt, og er anlægget monteret forkert, udvandes dets funktion.

Jeg opfodrer til, at man får anlægget monteret og installeret af en autoriseret montør. For at anlægget virker optimalt, er det nemlig vigtigt, at det både er placeret rigtigt i rummet, og at udsugningen er korrekt indstillet i forhold til rummets størrelse og funktion.

NRGi Rådgiver giver gode råd til en familie

Vil du passe ekstra godt på din bolig?

Med en Energi- og boligplan får du konkrete forslag til, hvordan du optimerer din bolig og reducerer energiforbruget, så du får en velholdt bolig i årene frem.

Læs mere om Energi- og boligplan

Vil du læse mere?

Guide Til Den Mangeårige Husejer Det Skal Du Huske At Vedligeholde 3

Guide til den mangeårige husejer: Det skal du vedligeholde

Der følger flere vedligeholdelsesopgaver med i pakken som husejer. Især hvis du har været husejer i mange år – for ellers kan små uopmærksomheder udvikle sig til dyre skader.

18.09.2020

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020