Artikel

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader


Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Efteråret lurer lige rundt om hjørnet. Og vi går en tid i møde med lavere temperaturer, blæst og en del mere regn. Og det er især regnen, der kan være et mareridt for boligejeren, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

Bo Halm Andersen, der er rådgiver her i NRGi, fortæller her, hvad du skal være opmærksom på ved efterårets våde vejr – og hvordan du forebygger eventuelle skader.

Oversvømmelse og vandskader sker ofte i efteråret, fordi vi får mere regn. Men er man opmærksom, kan man forebygge og afværge de fleste skader, der ellers ville være opstået på grund af regnen,” forklarer han.

”Det er værst i ældre huse, da kloakvandet og regnvandet ofte ledes væk det samme sted.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Pas på kloakken

Skybrud kan ofte belaste kloaknettet så voldsomt, at vandet ikke kan komme væk hurtigt nok.

Det kan i værste fald betyde, at vandet vil finde den nemmeste vej – og det kan være tilbage i huset og op gennem gulvafløbene.

Især skal man være opmærksom, hvis man har kælder, da gulvafløbene der er mere udsat.

”Det er værst i ældre huse, da kloakvandet og regnvandet ofte ledes væk det samme sted. Ved nyere huse er kloakvandet og regnvand ofte adskilt, hvilket gør at det er sværere at belaste rørene,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at man kan forebygge, at vandet løber tilbage ind i huset med en tilbageløbssikring.

Overvej at få etableret en tilbageløbssikring

”At få etableret en tilbageløbssikring betyder, at vandet kan løbe den rigtige vej – ud i kloakken – men at det ikke kan løbe den forkerte vej – ind i huset. På den måde sikrer man sit hus, men man skal stadig være opmærksom på sin brønd og oversvømmelse der,” siger Bo Halm Andersen.

Men hvad så med oversvømmelse udenfor?

Udenfor skal man ifølge Bo Halm Andersen sørge for at sikre sit hus, inden der kommer skybrud.

Foruden at tagrendenedløbene skal være renset, så vandet kan komme gnidningsfrit igennem, skal man også sørge for, at kælder- og lysskakte, som er placeret under terræn, er dækket af, så vandet ikke kan sive ind.

NRI Rådgiver fortæller om afløb til en kunde

Pas på de skjulte vandskader

Det er ikke alle vandskader, der opdages med det samme. For eksempel er tagrummet og kælderen et gemt men udsat sted.

Hvis man for eksempel har sat pladebeklædning på væggene i kælderen, vil man derfor ikke opdage, om vandet siver ind fra ydremuren/soklen. Og efter længere tids fugtpåvirkning kan det give anledning til skimmelvækst og råd.

Et tagrum er ligeså udsat, fordi det ikke er et sted, man kommer hver dag. Her er det en god ide at gå derop efter et skybrud, da længere tids fugtpåvirkning der, også kan give skimmelsvamp.

”Regnen skal nok finde ind, hvis tagsten er beskadiget, eller hvis der er revner i soklen. Derfor er det en god ide at tjekke de skjulte steder, når der har været meget regn, så man opdager skaderne i tide,” siger Bo Halm Andersen.

Hold øje med kælderen

”Kælder- og lysskakte er det rene badekar under skybrud. Derfor er det meget vigtigt, at de lukkes af, så vandet ikke kan komme ind i huset den vej. Derudover skal man tjekke, om der er revner eller sprækker i soklen.

Soklen skal nok holde vandet ude, hvis der er en mindre oversvømmelse – men ikke hvis der er sprækker eller revner, for så siver vandet direkte ind og kan forårsage fugtskader,” siger Bo Halm Andersen og opfordrer til, at man minimum en gang om året går sit fundament og murværk efter for sprækker og revner.

Ifølge Bo Halm Andersen skal man også være opmærksom, selvom man ikke har kælder. For en del huse har et ventileret hulrum under gulvet, hvor der er riste nederst i soklen. De riste skal også dækkes af inden skybrud for at forhindre fugtskader.

Byg ikke nyt i en vandpyt

Der bygges rigtig mange nye huse – som naturligt er forbedret på mange punkter.

Men er man ikke opmærksom på regnvand, når man bygger, kan det give store gener senere.

”Det er vigtigt, at man observerer sin grund, inden man bygger, så man ser, hvor regnvandet løber hen – og om det ledes godt nok væk. Det samme er gældende, når man bygger – så skal man sørge for, at vandet løber væk fra huset og ikke ind mod huset. På den måde kan man forebygge rigtig mange skader forårsaget af regnvand,” forklarer Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Saadan Beskytter Du Din Bolig Mod Stormskader

Sådan beskytter du din bolig mod stormskader

Hvordan beskytter du bedst din bolig, når stormen raser? Vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, guider dig her til, hvordan du skal forberede og beskytte din bolig mod stormskader.

12.02.2021

Sadan Undgar Du Skader Pa Boligen Frost

Pas på frosten: Sådan undgår du skader på boligen

Det er ikke sjovt at være husejer, når kulden rammer. Udover at sneen skal ryddes, kan huset også tage skade af de lave temperaturer, hvis ikke man er opmærksom.

18.12.2020

Guide Sådan Undgår Du Fugt I Boligen

Guide: Sådan undgår du fugt i boligen

Vil du undgå fugt i dit hjem? Det kan hurtigt ødelægge dit indeklima og bygningen, hvis skaden først er sket. Her får du 8 gode råd til, hvordan du kommer fugten til livs.

11.06.2020

Klimaforandringer

Klimaforandringerne forsvinder ikke af sig selv

Vi har fået meteorolog og klimaforkæmper Jesper Theilgaards syn på klimakrisen, og hvad vi som samfund kan og bør gøre for den grønne omstilling. Læs hans holdning her.

06.05.2021