Artikel

Pas på: Disse skader kan opstå i boligen, når du er på ferie


Normalt opholder vi os i vores bolig næsten hver dag. Det betyder, at vi har bedre mulighed for at opdage, hvis der er skader på vej. Men hvad gør vi, når vi er på ferie?

Nrgi Rådgiver Undersøger Et Rør

”Noget af det værste er at komme hjem til en vandskade. Et vandrør, der er sprunget eller en større lækage, hvor det så har væltet ud med vand i flere dage. Det er både ubehageligt, uoverskueligt og rigtig dyrt,” siger vores faste ekspert byggesagkyndige Bo Halm Andersen.

Vi giver dig derfor her en tjekliste over, hvilke skader der kan opstå i boligen, når du er fraværende i længere perioder – samt hvordan du kan forebygge dem.

Forebyg oversvømmelse

Det er en god ide at sørge for at tagrender, kloakbrønde og nedløb er renset, og at der ikke sidder snavs og eventuelle blade fast.

Hvis rørene er frie, kan man nemlig forebygge en oversvømmelse, hvis der skulle komme skybrud.

For hvis tagrender og tagnedløb er tilstoppet, kan regnvandet ikke ledes ordentligt væk. Der vil derfor så ske overløb i tagrenden med risiko for følgeskader ved vandindtrængning og fugtpåvirkning af omkringliggende konstruktioner, som for eksempel tagudhæng og ydervægge.

Hvis man har kælder, er det også en god ide at lukke den af, så man undgår vand i kælderen eller i værste tilfælde oversvømmelse, hvis der skulle opstå massiv regn eller skybrud, mens man er væk.

Få en alarm, hvis uheldet er ude

Vandskader er næsten umulige at forudse og kan derfor sjældent forebygges. Dog kan man forebygge skadens omfang med en alarm.

Det er nemlig muligt at få vandalarmer på vandsystemet, som så kan fortælle dig, om der er uregelmæssigheder på vandtrykket. På den måde har man mulighed for at reagere – også selvom man er på ferie.

Derudover kan man ved mange elselskaber tilmelde sig en service, der giver dig besked, hvis der er strømafbrydelse i dit område. Nogle elselskaber har også en funktion på deres hjemmeside, som kan fortælle om planlagte og uforudsete strømafbrydelser.

Det kan være en god ide at tilmelde sig disse services eller tjekke op på hjemmesiden før ferien, så man kan være på forkant og undgå optøede madvarer i fryseren eller andet, der ikke tåler strømafbrydelse.

Åbne persienner ved et vindue, hvor solen skinner ind

Pas på varmen

Bor du i et nyere hus med termoruder, skal du være opmærksom på termiske brud. Det er revner i vinduet, som forårsages af forskellige varmepåvirkninger.

Faktisk kan tætsiddende rullegardiner, plisségardiner eller indbyggede persienner være årsag til termiske brud på grund af for stor varme på en lille flade.

Det er derfor en god ide ikke at rulle dine gardiner helt for, når du drager afsted på ferien, så varmen mellem ruden og gardinerne ikke bliver for stor, og ruden i sidste ende flækker.

Få hjælp af naboen

Det er altid en god ide at få en god nabo eller familiemedlemmer til at tjekke op på din bolig nogle gange, hvis du er væk i længere tid.

På den måde vil der være større mulighed for at opdage eventuelle skader, strømafbrud og lignende.

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022