Artikel

7 myter om at varme din bolig – og hvad du faktisk bør gøre


Hvordan indstiller du varmen i din bolig optimalt? Vi gør dig klogere på 7 almindelige myter, så du nemmere kan holde varmen i dit hjem og samtidig spare både energi og penge

7 Myter Om At Varme Din Bolig

Når kulden bider, er det fristende at skrue op for varmen i boligen og håbe på det bedste. Men hvordan får du egentlig varmet godt op i dit hjem – uden at du ender med at smide penge ud ad vinduet?

Der findes mange myter derude, når det kommer til tips og tricks om, hvordan du bedst varmer dit hjem op. Men det kan være svært at gennemskue, hvilke råd du bør følge.

Vi har derfor bedt Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, om at løfte sløret for 7 af de mest sejlivede myter om opvarmning, så du kan holde både varmen og budgettet i balance.

Bo Halm Andersen Portræt

Myte eller fakta? Bo Halm Andersen guider dig igennem 7 myter om opvarmning af din bolig.

Myte 1: At lufte ud kan koste dig dyrt i varme

Sandheden: Mange frygter, at udluftning – især om vinteren – er spild af varme og penge.

Men det er faktisk helt omvendt. Kort og effektiv udluftning – med vinduerne helt åbne i 5 minutter – skifter luften ud uden at køle møbler og vægge ned.

Hvis du i stedet lufter ud med vinduer på klem i længere tid, mister du mere varme og kan ende med højere varmeregninger og risiko for kondensdannelse på indvendige overflader i boligen, som i værste fald kan føre til skimmeldannelse.

I vinterhalvåret kan du nøjes med at lufte ud i 5 minutter ad gangen. Det er sundere for indeklimaet og langt mere energibesparende.

 

Myte 2: Et varmt hus bliver hurtigt kølet ned, når du sænker temperaturen

Sandheden: Det er ikke ualmindeligt, at boligejere tror, at så snart man skruer ned for varmen, bliver huset koldt og ubehageligt med det samme.

Men det tager faktisk lang tid for et godt isoleret hus at køle ned, især hvis det kun handler om at sænke temperaturen et par grader.

Hvis du eksempelvis skruer lidt ned for varmen om natten eller når du ikke er hjemme, kan du spare energi uden at mærke en stor forskel i temperaturen, når du skruer op igen. Og hvis du er så heldig at have nyere radiatortermostater, kan de indstilles til automatisk at sænke temperaturen i et rum om natten.

 

Myte 3: Du bør lukke for radiatorerne i rum, du ikke bruger

Sandheden: Det kan virke logisk at lukke for varmen i rum, du ikke bruger, for at spare på varmeregningen.

Men faktisk kan det få den modsatte effekt. Når du lukker helt af for varmen i enkelte rum, skal de andre radiatorer arbejde hårdere for at opretholde temperaturen i resten af huset, hvilket kan resultere i et højere energiforbrug.

Derudover risikerer du, at der nemmere kan opstå fugt og skimmelsvamp i de rum, der bliver kølet ned.

Det kan derfor bedre betale sig for dig at sætte radiatorerne i ubrugte rum på en lav, men stabil temperatur, så varmen kan fordele sig jævnt i hele boligen.

Myte 4: Jo højere du skruer op for termostaten, jo hurtigere bliver der varmt

Sandheden: Mange tror, at hvis de skruer helt op for termostaten på radiatoren, vil rummet blive hurtigere varmt.

Men sådan fungerer det ikke.

Tallene på radiatorens termostat regulerer ikke hastigheden på opvarmningen. De styrer kun, hvor varmt rummet bliver.

Skruer du for højt op, risikerer du blot at bruge unødvendig energi og ende med et rum, der er alt for varmt. Hold temperaturen på et stabilt niveau for den mest effektive opvarmning.

 

Myte 5: Placeringen af din radiator er ikke så vigtig

Sandheden: Placeringen af din radiator spiller faktisk en stor rolle, når det kommer til hvor effektivt den opvarmer rummet.

Hvis radiatoren er skjult bag møbler, gardiner eller andre forhindringer, blokerer det for varmespredningen og gør, at rummet ikke varmes op ordentligt.

For at få det bedste ud af dine radiatorer, skal de have fri plads omkring sig, så varmen kan cirkulere frit. Sørg for, at luften kan bevæge sig rundt i rummet, så du får en jævn og behagelig temperatur.

NRGi-rådgiver taler med kunder

Vil du spare penge på varme­regningen?

Få en energikonsulent på besøg og få uvildig rådgivning om, hvordan du kan energioptimere dit hjem, sænke varmeregningen og gøre din bolig mere klimavenlig.

Myte 6: Ældre huse kan ikke blive energieffektive

Sandheden: Mange tror, at ældre huse er dømt til at være energislugere på grund af deres alder, men det er langt fra sandt.

Med de rette energirenoveringsprojekter kan selv gamle bygninger blive meget energieffektive. Og der findes både store og små projekter, du kan kaste dig – fra udskiftning af vinduernes tætningsliste til isolering af boligen til opgradering af varmeanlægget.

Nye og energivenlige teknologier som varmepumper kan gøre en stor forskel, og på længere sigt kan det spare både energi og penge uden at gå på kompromis med husets sjæl og charme.

 

Myte 7: Du bør slukke for varmen, når du lufter ud

Sandheden: Mange tror, at de sparer energi ved at slukke helt for varmen, når de lufter ud i deres hjem.

Men faktisk kan det være bedre betale sig at sænke temperaturen i stedet for at slukke helt for husets radiatorer.

Når du slukker varmen helt og derefter tænder den igen, skal systemet arbejde ekstra hårdt for at varme rummet op fra bunden.

Hvis du derimod blot skruer lidt ned under udluftningen, kan du hurtigt få rummet tilbage til den ønskede temperatur uden at spilde unødig energi. Det sikrer en mere jævn opvarmning og mindre energispild.

 


Der er masser af gode råd, når det kommer til at varme dit hjem op, men det handler om at vælge de rette løsninger, der passer til dit hus og dit forbrug.

Drop myterne og gør opvarmningen lidt smartere – både for komfortens og økonomiens skyld. Og husk, det vigtigste er at skabe et hjem, hvor du kan nyde varmen uden at betale for meget for den.

Vil du læse mere?

Regnvandstoende Set Fra Siden

Regnvandstønde: Spar på vandet og hjælp miljøet

Med en regnvandstønde kan du spare penge på din vand­regning på en miljøvenlig og effektiv måde.

10.05.2024

Bo Halm Andersen

Isolering af varmerør: Spar penge og varme med rør­isolering

Isolering af varmerør er en nem og billig måde at spare på varmen. Følg vores 3-trins-guide, og kom godt i gang med at isolere dine varmerør i dag.

28.11.2023

8 Gode Råd Til Førstegangskøbere Ungt Par Kigger På En Ipad

Er du førstegangs­køber? Få 8 gode råd fra vores ekspert

Er du ny på boligmarkedet? Lad os hjælpe dig i din boligjagt, så du kan købe dit første hjem.

18.03.2024

Portræt Af Bo Halm Andersen

12 gode råd om storm­vejr: Sådan sikrer du dit hus mod storm

Storm, blæst og masser af regn. Kan dit hus holde til det? Få 12 gode råd fra vores faste ekspert, så du kan sikre dit hus mod det næste stormvejr.

16.08.2023