Artikel

Ekspert advarer: Pas på, når du skruer ned for varmen


Det kan være fristende at sænke temperaturen i hjemmet, når varmeregningen stiger. Men gør du det forkert, kan det gå ud over din bolig, dit helbred og din økonomi.

Nrgi Rådgiver Undersøger En Radiator (1)

Overvejer du at skrue ned for varmen i dit hjem for at spare penge? 

Så skal du læse med her. Det kan nemlig blive en dyr affære for dig og gå ud over dit indeklima, hvis du sænker temperaturen i dit hjem - vel og mærket på den forkerte måde.

Sådan lyder advarslen fra Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi. 

”På mange måder giver det mening at skrue ned for varmen, men det kan også være usundt for din bolig.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Skimmelsvamp i hjørnet af en bolig

Flere og flere boligejere døjer med fugt og skimmelvækst i hjemmet.

Flere og flere boligejere døjer med fugt i hjemmet

Bo Halm Andersen oplever i stigende grad, at bekymrede boligejere spørger ham om, hvorfor der opstår sorte plamager i deres hjem. 

”Boligejere bliver naturligvis bekymret, når de ser disse plamager i deres hjem. Det er særligt i hjemmets hjørner og ydervægge, samt omkring vinduer og døre, at der opstår problemer. Især i de kolde måneder,” lyder det fra Bo Halm Andersen. 

Du kan som boligejer risikere, at der kommer fugt i din bolig, hvis du skruer ned eller slukker for radiatorerne i dit hjem.

En hånd drejer på en radiators termostat

Det er både godt for klimaet og kontoen, når du skruer ned for varmen. Men husk at gøre det med omtanke.

Skru ned for varmen med omtanke

En gammel tommelfingerregel siger, at du kan spare 5 procent på varmeregningen, hvis du sænker temperaturen med blot én grad.

Ifølge Bo Halm Andersen er det også fornuftigt at spare på varmen og udgifterne til energi. Så længe, at man gør det rigtigt.

”På mange måder giver det mening at skrue ned for varmen og finde de tykke sokker og varme trøjer frem, så du ikke fryser," siger Bo Halm Andersen. 

Kan være usundt for dit hjem

Men det kan også være usundt for din bolig, når du skruer ned for varmen.

”Når temperaturen sænkes i din bolig, vil luftfugtigheden stige, ydervæggene bliver koldere og det øger risikoen for kondens. Og det er de optimale forhold for, at der kan opstå skimmelvækst i boligen,” forklarer Bo Halm Andersen.

Åbnet vindue med fugt på indersiden af ruden

Lufter du ud flere gange om dagen? Det er nemlig vigtigt, hvis du vil have et sundt indeklima i dit hjem.

Typiske årsager til fugt og skimmelsvamp 

Der kan være flere årsager til, at der opstår fugt og skimmelsvamp i boliger, ifølge Bo Halm Andersen. 

”Det kan eksempelvis skyldes kuldebroer, manglende isolering i ydervægge og lofter, hvor konstruktioner bliver kolde og kondenserer på den indvendige side mod den opvarmede bolig. Det er derfor vigtigt at få tjekket sit hus for manglende isolering,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen. 

Du kan også med fordel give dine døre og vinduer et grundigt tjek. 

”Årsagen til begyndende skimmelsvamp kan også skyldes utætte vinduer eller døre, hvor det trækker ind med kold luft. Det er derfor vigtigt at tjekke om vinduer og døre lukker korrekt og slutter tæt mod tætningslister,” fortæller Bo Halm Andersen. 

Tænk over din indretning

Når du indretter dit hjem, skal du ikke blot tænke på, om alt står perfekt og pænt. Du skal også være opmærksom på, at placeringen af dine møbler kan påvirke temperaturen og indeklimaet i din bolig.

”Hvis du placerer store, tunge møbler helt op af en ydervæg, kan du risikere, at den varme luft ikke kan cirkulere ordentligt,” siger Bo Halm Andersen.

De høje varmeudgifter og energipriser kan også friste dig til at skrue ned for varmen i de rum, du ikke bruger ofte, som fx gæstetoilet eller gæsteværelser. Men det skal du også være forsigtig med. 

”Jeg vil ikke anbefale, at du slukker helt for varmen eller skruer markant ned for temperaturen i de rum, du ikke bruger. Det kan nemlig skabe kuldebroer og resultere i fugtskader," forklarer Bo Halm Andersen. 

3 gode råd, hvis du vil skrue ned for varmen

  1. Hold en jævn temperatur – Sørg for at der er en jævn temperatur i hele dit hjem.
  2. Sørg for mindst 18 grader – Undgå at komme under 18 grader, da det øger risikoen for fugt og dårligt indeklima.
  3. Fjern plamager med det samme - Få skruet op for varmen og rens og afvask plamagen hurtigst muligt.

Vil du læse mere?

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021

Fjern Kuldebroer Og Spar Flere Tusind Kroner Om Året

Fjern kuldebroer og spar flere tusind kroner om året

Trækker det i dit hus? Dårlig isolering og træk i dit hjem kan sende din varmeregning vejret. Heldigvis kan du nemt fikse det. Vi viser, hvordan du kan fjerne kuldebroer og spare tusindvis af kroner.

06.04.2021

Boligrapporter På Et Bord

De fleste boligejere ved ikke om deres bolig er energimærket

Har du styr på dit energimærke? Over halvdelen af danskerne er ikke klar over, hvilket energimærke deres bolig har, viser en ny undersøgelse.

07.10.2022