Artikel

Genvindingsanlæg: Det skal du være opmærksom på


Det er vigtigt at have et sundt indeklima og en god udluftning. Og det kan et genvindingsanlæg hjælpe med. Her fortæller vi mere om, hvilke fordele løsningen har for dig.

Genvindingsanlæg Det Skal Du Være Opmærksom På

Undersøgelser viser, at danskerne tilbringer op til 16 timer i døgnet inden for hjemmets fire vægge.

Derfor er det vigtigt at have et sundt indeklima og en god udluftning.

Vores faste ekspert, byggesagkyndig Bo Halm Andersen ser nærmere på genvindingsanlægget, der i disse år oplever en stigende popularitet i de danske hjem, og hvilke fordele løsningen har for både økonomi og sundhed.

Hvad er et genvindingsanlæg?

Et genvindingsanlæg har mange funktioner. Udover at fungere som et ventilationsanlæg, der sikrer udskiftningen af gammel luft til ny, renser anlægget luften for f.eks. pollen og støv og sørger for, at varmen fra den gamle luft overføres til den nye.

Det betyder, at noget af varmen genanvendes, hvis anlægget er udstyret med en varmeveksler.

Selve opvarmningen af den nye luft sker i varmeveksleren, hvor de to luftstrømme mødes, kun adskilt af tynde metalplader.

På den måde kan op mod 95 pct. af energien og dermed varmen fra den gamle, fugtige luft overføres og bruges til at opvarme den nye, friske luft.

"Uanset hvilket genvindingsanlæg man har installeret, er det altid en god idé at supplere med dagligt gennemtræk, der for alvor skifter luften ud og sørger for, at din bolig kan ånde."
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Hvilke fordele har et genvindingsanlæg?

Udover at anlægget kan medvirke til en lavere varmeregning, har genvindingsanlægget også andre fordele.

Et genvindingsanlæg sikrer nemlig, at boligens indeklima forbedres, hvilket er vigtigt for den personlige sundhed og boligens stand.

Som supplement til den manuelle udluftning tre gange om dagen, sørger genvindingsanlægget for, at luften udskiftes løbende gennem dagen og dermed forbliver frisk og ren.

På den måde holdes luftfugtigheden og dermed risikoen for skimmelsvamp på et minimum, ligesom andelen af pollen og partikler i luften mindskes.

Glem ikke at lufte ud

"Uanset hvilket genvindingsanlæg man har installeret, er det altid en god idé at supplere med dagligt gennemtræk, der for alvor skifter luften ud og sørger for, at din bolig kan ånde.

Et genvindingsanlæg er uden tvivl en god komponent til at skabe et sundt indeklima, men jeg vil stadig fraråde at lade det være den eneste kilde til frisk luft i hjemmet. Jo nyerere og tættere huset er, jo større er problemet," forklarer Bo Halm Andersen. 

Bør jeg investere i et genvindingsanlæg?

De seneste år har flere og flere danskere valgt at investere i et genvindingsanlæg, og for de fleste boliger er der en økonomisk gevinst i form af årlige besparelser på varmeregningen på op mod 3.000 kr. afhængigt af boligens størrelse.

Det er dog vigtigt at nævne, at anlæg og installation typisk koster mellem 55.000 – 100.000 kr., hvilket gør det til en dyr førstegangsinvestering.

Overvejer du et genvindingsanlæg, bør du desuden være opmærksom på, at rørene typisk har en minimumsdiameter på 12,5 cm., hvilket betyder, at et uudnyttet loftsrum eller nybyg ofte vil være den bedste mulighed, hvis ikke du vil i gang med store konstruktioner for at skjule de mange rør.

Vil du læse mere?

Guide Til Den Mangeårige Husejer Det Skal Du Huske At Vedligeholde 3

Guide til den mangeårige husejer: Det skal du vedligeholde

Der følger flere vedligeholdelsesopgaver med i pakken som husejer. Især hvis du har været husejer i mange år – for ellers kan små uopmærksomheder udvikle sig til dyre skader.

18.09.2020

Dine Børn Vil Redde Verden Fordi De Tror Du Ikke Vil

Dine børn vil redde verden, fordi de tror, du ikke vil

Vi har spurgt Flemming Møldrup fra ’Kender du typen?’ på DR1, om hans syn på, hvordan forskellige generationer forholder sig til den grønne omstilling.

10.06.2020

Kom Nemmere Gennem Hussalget Med En Førsynsrapport

Derfor er det vigtigt at du kender boligens energimærke

Under halvdelen af danskere kender energimærket på deres bolig. Og det er en skam. Der kan nemlig være fordele ved at kende sit energimærke, uanset om du skal sælge, købe eller blive boende.

10.07.2020

Fra A2020 Til G Her Er Energimærkningens ABC 2

Fra A2020 til G: Her er Energimærkningens ABC

Husets energimærke viser, hvor god energimæssig stand boligen er i. Men hvad er egentlig forskellen mellem en bolig med energimærke A2020 og G? Det får du svaret på her.

08.10.2018