Artikel

Derfor er det vigtigt at du kender boligens energimærke


Under halvdelen af danskere kender energimærket på deres bolig. Og det er en skam. Der kan nemlig være fordele ved at kende sit energimærke, uanset om du skal sælge, købe eller blive boende.

Kom Nemmere Gennem Hussalget Med En Førsynsrapport

Over halvdelen af danskerne kender ikke deres energimærke.

Således fortæller 54 % af danskerne i en landsdækkende undersøgelse, som MEGAFON har lavet for NGRi, at de ikke kender energimærket på deres bolig.

Og det er en skam, hvis man spørger Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig hos NRGi.

"Ønsker du en grønnere, klimavenlig bolig, og vil du gerne bidrage til den nødvendige reduktion af den hjemlige CO2 i Danmark, er det også en god idé at skænke energimærket lidt ekstra opmærksomhed.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Store fordele ved energimærke

”I en travl hverdag, hvor mange ting skal gå op, er det nok ikke boligens energimærke, som vi skænker de store tanker, men der er klare fordele forbundet med at kende og forstå sit energimærke.

Først og fremmest opnår man et kendskab til det forventede energiforbrug og de udgifter, der forbundet med at bo i boligen, og det er vigtigt, uanset om du skal købe, sælge eller blive boende,” forklarer Bo Halm Andersen.

Men energimærket fortæller dig mere om huset end blot energiforbruget og de forventede udgifter.

”Energimærket er også indikation af, hvor grøn en bolig du har, og hvor meget CO2 du udleder via boligen.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Få værdifuld viden om din bolig

”Når du kender energimærket, vil du også få et overblik over boligens energimæssige stand og får dermed et praj om, hvorvidt der er behov for at energirenovere, og det har ikke kun betydning for din boligøkonomi.

Boligen kan nemlig også blive mere komfortabel af opholde sig i. F.eks. ved at eliminere træk og kuldegener eller reducere luftfugtigheden for at skabe et bedre indeklima,” forklarer han og fortsætter:

”Energimærket er også indikation af, hvor grøn en bolig du har, og hvor meget CO2 du udleder via boligen. Ønsker du en grønnere klimavenlig bolig, og vil du gerne bidrage til den nødvendige reduktion af den hjemlige CO2 i Danmark, er det også en god idé at skænke energimærket lidt ekstra opmærksomhed.”

Endelig siger en tommelfingerregel, at boligen alt andet lige vil fremstå mere attraktiv jo bedre energimærket er.

Sådan forstår du energimærket

Ordningen blev etableret i 1998 og vurderes ud fra en skala, der går fra A-G, hvor A er det bedste og G dårligst.

Sidenhen er der opstået nye bygningsklasser med bl.a. lavenergihuse, hvor A’et inddeles i hhv. A2010, A2015 og A2020.

Tallet refererer til det såkaldte bygningsreglement, der er gældende for det pågældende byggeri. F.eks. følger et hus med energimærke A2015 bygningsreglementet fra 2015 og så fremdeles.

Energimærket bestemmes ud fra et beregnet forbrug på den pågældende. Det endelige og faktiske forbrug afhænger dog af forbrugerne og beboerne i en ejendom og deres behov for varme og el.

Sådan forbedrer du energimærket

Overvejer du at forbedre boligens energimærke vil en energimærkerapport typisk foreslå de områder, du med fordel kan sætte ind og hertil beskrive, hvor lang tilbagebetalingstid der er på investeringen.

”Står du og overvejer energirenovering, vil det typisk være isolering af hulmure, tagrum, nye vinduer eller udskiftning af varmekilde, som vil give den største besparelse og det bedste grundlag for at rykke et eller flere energimærker op ad skalaen. Det er dog ikke altid, at en energirenovering vil resultere i en forbedring af energimærket,” slutter Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020

Fra A2020 Til G Her Er Energimærkningens ABC 2

Fra A2020 til G: Her er Energimærkningens ABC

Husets energimærke viser, hvor god energimæssig stand boligen er i. Men hvad er egentlig forskellen mellem en bolig med energimærke A2020 og G? Det får du svaret på her.

08.10.2018

Boligeftersyn Af Boligen Fra Nrgi Rådgivning

Energimærke: Få indsigt i din boligs energi­mæssige tilstand

Der kan være mange fordele ved at få et nyt energimærke. Udover at energimærket er lovpligtigt, når du skal sælge din bolig, giver det dig også klar besked om din boligs energimæssige tilstand.

21.12.2020

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021