Artikel

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren


Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

Sommerhus

Solen skinner, fuglene kvidrer, og temperaturen stiger dag for dag.

Endelig er det blevet forår.

Og det betyder, at sommerhussæsonen snart starter. Men inden du pakker bilen og sætter kurs mod sommerhuset, så du kan slappe af i hængekøjen med en god krimi, er det en god idé at have en plan for, hvordan du vil gå dit sommerhus efter i sømmene, så det er klar til resten af året.

Men er du i tvivl om, hvor du skal starte? Og hvad du skal kigge efter?

Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

1. Tjek sommerhusets rør

Hvis du ikke har brugt dit sommerhus i løbet af vinteren og dermed haft det varmet op, er det vigtigt, at du tjekker om dine vandrør er utætte på grund af frostsprængninger.

I sommerhuse kan man nemlig opleve, at der kan være en sjat vand i rørene, som i løbet af de kolde måneder fryser til og sprænger vandrørene. Særligt i ældre sommerhuse. Og det kan ende med en ekstraregning til dig.

Først og fremmest kan det betyde, at din vandregning stiger, hvis vandet løber ud på grund af en lækage. Selv et lille hul vil i sidste ende resultere i store mængder vand.

Vandskader kan koste dyrt

Men sprængte vandrør kan også betyde vand- og fugtskader i selve huset, hvis det ikke bliver opdaget og repareret i tide. Og det kan blive rigtig dyrt, hvis først skaden er sket.

Du kan tjekke, om der er sprængte vandrør ved at lukke for alle vandhaner i dit sommerhus og se, om vandmåleren stadig løber rundt. Hvis ja, er det en god ide at give den lokale VVS’er et kald.

En mand tjekker sit relæ

2. Gennemgå sommerhusets elektriske installationer

Fungerer dine elinstallationer, som de skal?

Elektriske installationer kan være blevet påvirket af fugt i løbet af vinter, eller blevet beskadiget af skadedyr. Tjek det blandt andet ved at teste om HFI/HPFI-relæet fungerer. Relæet skal slå fra i tilfælde af overbelastning eller kortslutning.

Vil du være helt sikker på, at dine elinstallationer i sommerhuset er i topform, kan du bestille en autoriseret elektriker til at kigge forbi, så du er på den sikre side og undgår uheld.

NRGi Rådgiver står på en stige

3. Undgå utætheder på sommerhustaget

Hvornår har du sidst tjekket dit tag for utætheder?

Hvis det er længe siden, er det på tide, du giver det et eftersyn. For tagene på ældre sommerhuse består ofte af lette materialer, som eksempelvis eternit eller tagpapbelægning – og er typisk udført uden et undertag.

Det betyder, at man skal holde et ekstra godt øje med utætheder, da det kan resultere i følgeskader i de underliggende konstruktioner, hvis der er kommet vand ind, som siver videre ned i bygningen.

4. Tøm sommerhusets tagrender

Tjek om sommerhusets tagrender er blevet fyldt med blade og snavs i løbet af efteråret.

Hvis tagrenden er fyldt med blade og grene, kan det stoppe vandet fra at løbe ned i afløbet. Og det kan resultere i fugtskader til både træfacader og fundamentet på dit sommerhus.

Men det er ikke nok kun at fjerne blade og snavs. Smid en vandslange op i tagrenden, så du får tjekket, at der er gennemløb i de lodrette tagnedløb og ned til brønden.

Så er dine tagrender klar til sommerens regnvejr … selvom vi naturligvis satser på, at solen skinner hele sommeren.

Vinduer i et sommerhus

5. Undersøg vinduer og døre

De fleste vinduer og døre i et sommerhus er typisk udført i træ. Og selvom det ser godt ud, kræver det oftere en kærlig hånd end eksempelvis plastdøre og plastvinduer.

Derfor kan det være en god idé at efterse sommerhusets døre og vinduer hvert år. Så kan du hurtigt se, om der er problemer og tage dem i opløbet, inden de udvikler sig.

Er der eksempelvis afskalninger, bør det malerbehandles straks. Det er også en god idé at kigge efter råd eller svampeskade.

Og nu du er i gang med at tjekke dørene og vinduerne, kan du også smøre dørlåse og vindues- og dørhængsler, da det er med til at forlænge levetiden og dermed også holde de samlede vedligeholdelsesomkostninger nede.

Et nærbillede af en gråbrun rotte

6. Pas på skadedyr

Sommerhuse er ikke kun populære blandt ferieelskende danskere.

Det er nemlig ikke ualmindeligt, at sommerhuse, der er placeret i naturområder, også er populære blandt mus og andre gnavere, såsom husmåren.

Selvom der er tale om små dyr, kan de forårsage stor skade på eksempelvis elinstallationer ved at gnave i dem eller grave gange i isoleringen.

Har du et tagrum?

Har du eksempelvis et tagrum i sommerhuset?

Så er det en god ide at kravle op og tjekke for spor efter skadedyr. Hvis dit sommerhus et tagudhæng, er det ligeledes en god idé at tjekke det for hvepsebo.

Og selvom de ikke direkte kan skade boligen, kan myrer også lægge en dæmper på den afslappende sommerhusstemning, hvis de først har fundet vej ind i sommerhuset.

Så husk at give sommerhuset et grundigt eftersyn for uønskede skadedyr.

7. Hold øje med facaden

Facaden på et sommerhus er typisk udført af træ, som er et mere fugtfølsomt materiale end eksempelvis mursten. Det er derfor vigtigt at efterse husets træværk hvert år.

Ejer du et sommerhus tæt på havet? Så er det også en god idé at tjekke facaden oftere end din helårsbolig, da sommerhuset kan være ekstra udsat for blæst, salt, sand og fugt – og det er hård kost for både tag og facade.

Det var vores råd for denne gang. Så krydser vi blot fingre for, at det bliver en varm og solskinsrig sommer.

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Havudsigt Eller Naturidyl Fordele Og Ulemper Ved Boligens Beliggenhed

Havudsigt eller naturidyl? Her er fordelene og ulemperne

Som boligejer kan man hurtigt blive forblændet af alle de gode ting ved en boligs beliggenhed.

28.05.2021

Sådan Undgår Du Brand I Sommerhuset

Sådan undgår du brand i sommerhuset

Inden du læner dig tilbage og nyder ferien i ro og mag i sommerhuset, er det vigtigt at sikre, at elinstallationerne fungerer som de skal.

21.08.2020

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Sådan vælger du byggegrund – syv ting du skal huske

Den perfekte bolig på den perfekte grund. Det er formentlig udgangspunktet, når de fleste vil bygge bolig. Men hvad skal du egentlig holde øje med? Det får du svar på her.

16.04.2021