Artikel

Sådan undgår du brand i sommerhuset


Inden du læner dig tilbage og nyder ferien i ro og mag i sommerhuset, er det vigtigt at sikre, at elinstallationerne fungerer som de skal.

Sådan Undgår Du Brand I Sommerhuset

Sommerferien er lige om hjørnet, og det betyder for mange, at det er tid til at åbne sommerhuset op igen efter lang tid, hvor det har været lukket ned.

Men inden du læner dig tilbage og nyder sommerferien i ro og mag i sommerhuset, er det vigtigt at sikre, at elinstallationerne fungerer som de skal, og at el-sikkerheden er i orden.

Vi giver dig her fem gode råd, så du kan sove trygt om natten.

Kend reglerne

Hvis man er i tvivl, om man selv må give sig i kast med at lave elinstallationer, skal man altid kontakte en elinstallatør.

For eksempel må man gerne selv sætte en lampe op, mens du skal have en autoriseret elinstallatør til at sætte spots op eller stik til elvarme.

Du kan læse mere om reglerne hos Sikkerhedsstyrelsen. Alternativt kan du kontakte en autoriseret installatør, der kan rådgive og uddybe reglerne.

Få lavet et eltjek

Mangler du overblik over tilstanden på dem i dit sommerhus, er det en god idé at få foretaget et el-tjek af en autoriseret elinstallatør, som går huset grundigt efter i sømmene.

Når vi aver en el-rapport, sender vi altid faguddannet personale hjem til dig.

Det er din sikkerhed for, at eftersynet laves efter alle regler og love, og dermed, at du får det bedste udgangspunkt for at gøre sommerhuset el-sikkert og undgå brand.

Mand tjekker relæ

Tjek dit HFI-relæ

Det er altid en god ide at tjekke sommerhusets HFI-relæ mindst en gang om året.

Og så er det lovpligtigt. HFI/HPFI-relæet skal nemlig sikre, at strømmen slår helt fra, hvis der skulle ske noget uventet som en kortslutning eller en overspænding.

Ved at trykke på testknappen, kan du tjekke, om den slår fra. Slår den ikke fra, vil den heller ikke gøre det, hvis uheldet er ude, og det kan i værste fald føre til brand.

Drop forlængerledningerne

Foruden at have øje på relæet skal man også være opmærksom på overbelastning af installationerne.

Selvom man måske ikke har en overflod af stikkontakter i sit sommerhus, bør man undgå at bruge en masse forlængerledninger.

Forbindelserne ved forlængerledninger, der ligger og roder, kan godt løsne sig, og det kan lige så ende med brand.

Mobil ligger til opladning på et bord

Træk stikket

Når man forlader sommerhuset igen efter en dejlig ferie, er det også en god ide at trække alle stik ud af stikkontakterne.

På den måde sikrer man, at der ikke opstår brand i det gamle fjernsyn ved for eksempel lynnedslag. Derudover er en sidegevinst, at man sparer penge på unødvendig standby-strøm.

Vil du læse mere?

Typiske Skader I Sommerhuset

Undgå skader i sommerhuset med hjælp fra tilstandsrapporten

Sommerhuse er populære som aldrig før. Overvejer du at sætte dit sommerhus til salg, kan det være en god ide at få udarbejdet en tilstandsrapport – også selvom det ikke er lovpligtigt.

11.09.2020

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Sådan frisker du dit hus op i sommermånederne

Om sommeren vælger mange at give huset en overhaling, fordi der er tid og overskud. En du en af dem, der vil friske huset op, men ikke ved, hvor du skal starte? Vi hjælper dig med at komme i gang.

23.06.2021

Det Skal Du Huske, Inden Du Køber Bolig 3

Det skal du huske, inden du køber bolig

Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.

09.04.2021

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022