Artikel

Undgå skader i sommerhuset med hjælp fra tilstandsrapporten


Sommerhuse er populære som aldrig før. Overvejer du at sætte dit sommerhus til salg, kan det være en god ide at få udarbejdet en tilstandsrapport – også selvom det ikke er lovpligtigt.

Typiske Skader I Sommerhuset

Bo Halm Andersen, der er rådgiver hos NRGi, forklarer her, hvilke skader der typisk opstår i et sommerhus – og hvorfor det er ligeså vigtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport på sommerhuset, som på boligen.

”Foruden at tilstandsrapporten giver et grundigt overblik over sommerhusets tilstand og en potentiel køber et bedre grundlag for at byde, fritager en tilstandsrapport som udgangspunkt sælgeren for ansvaret for eventuelle skader, der måtte vise sig efter købet.

Derfor er det både en tryghed for køberen – men altså også for sælgeren,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at en tilstandsrapport nemlig er forudsætningen, hvis der skal tegnes en ejerskifteforsikring.

”Mange lukker ned for varmen i vintermånederne. Samtidig er ældre sommerhuse ikke godt isoleret – og de to ting er gode forhold for mug og i værste fald skimmel.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Fugt og skimmel ved nedlukning

Skader, der ofte opstår i et sommerhus er forskellige fra de skader, der ofte opstår i en almindelig helårsbolig.

Ifølge Bo Halm Andersen er noget af forklaringen netop, at sommerhuse ikke er helårsboliger og i nogle perioder ikke er varmet op.

”Mange lukker ned for varmen specielt i vintermånederne. Samtidig er mange ældre sommerhuse ikke særlig godt isoleret – og de to ting kombineret er gode forhold for mug og i værste fald skimmel,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at man kan opdage, om sommerhuset er skimmelramt ved en grim, muggen lugt.

Ved ældre huse kan efterisolering derfor være en god ide.

Ubudne firbenede gæster

Fordi et sommerhus er et sted man ikke opholder sig permanent, kan besøgene i især tagrummet være sjældent.

Men især i tagrummet kan der opstå skader, som i værste fald kan udvikle sig på grund af manglende opmærksomhed.

”Sommerhuse er ofte beliggende i naturskønne områder, hvilket også er lig med masser dyr – og skadedyr. Skader efter dyr ser man ofte i for eksempel tagrum, hvor mus har gnavet i elinstallationerne, eller hvor en mår har ødelagt isoleringen. Er man ikke opmærksom på det, kan det med tiden udvikle sig til alvorlige, omkostningsfulde skader,” siger Bo Halm Andersen.

”I nyere huse, er der ofte undertag under selve tagbelægningen. Men på sommerhuse, hvor rigtig mange i dag er af ældre dato, er der ofte ikke noget undertag. Er tagbelægningen så ødelagt eller hullet, kan det over tid skabe store fugtskader i tagrummet.”

”Mange gange når vi kommer ud til en besigtigelse af et sommerhus, ser vi, at træet ikke er blevet vedligeholdt ordentligt og enten er udtørret eller i værste fald råddent.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Træ kræver masser vedligeholdelse

En anden almindelig ”skade” man ofte kan finde i et ældre sommerhus, er udtørret eller i værste fald rådskadet træværk. Rigtig mange sommerhuse er bygget i træ, hvilket også stiller store krav til vedligeholdelse.

”Mange gange når vi kommer ud til en besigtigelse af et sommerhus, ser vi, at træet ikke er blevet vedligeholdt ordentligt og enten er udtørret eller i værste fald råddent. Det kan ende med en total udskiftning,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at udtørring betyder revner i træværket, hvor vandet kan sive ind. Derfor anbefaler han, at man ofte får vedligeholdt sit træ med den rigtige maling.

Vil du læse mere?

Havudsigt Eller Naturidyl Fordele Og Ulemper Ved Boligens Beliggenhed

Havudsigt eller naturidyl? Her er fordelene og ulemperne

Som boligejer kan man hurtigt blive forblændet af alle de gode ting ved en boligs beliggenhed.

28.05.2021

Sådan Undgår Du Brand I Sommerhuset

Sådan undgår du brand i sommerhuset

Inden du læner dig tilbage og nyder ferien i ro og mag i sommerhuset, er det vigtigt at sikre, at elinstallationerne fungerer som de skal.

21.08.2020

Vedligeholdelse Af Bolig Hvad Kan Du Eller Eksperter Klare

Vedligeholdelse af bolig: Hvad kan du eller eksperter klare?

Uanset om du lige har købt din drømmebolig eller ejet din bolig i mange år, kommer du ikke uden om det. Boligen skal vedligeholdes. Men kan du selv klare det eller er der brug for en fagperson?

17.11.2021

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022