Sæt køleskabet på den rigtige temperatur
Mange køleskabe er for kolde. 5° er faktisk nok til at holde dine madvarer friske. For hver grad temperaturen sænkes under det, stiger elforbruget med 5%.
Køleskabets temperatur måles bedst ved at stille et termometer i et glas vand og sætte det midt i køleskabet i et døgn.
Årlig besparelse: 120 kr. (30 kWh)
Sæt fryseren på den rigtige temperatur
Minus 18° er rigeligt til at fryse madvarer ned. For hver grad temperaturen sænkes under det, stiger elforbruget med 5%.
Årlig besparelse: 160 kr. (40 kWh)
Sørg for at døre og låg slutter tæt – og luk dem hurtigt
Døre og låg til køleskab og fryser skal slutte helt tæt. Kontroller det ved at sætte en papirstrimmel i døren. Papiret skal kunne blive hængende. Gør det ikke det, slutter døren ikke ordentligt til.
Det gælder også om at have døren åben så kort tid som muligt. Hver gang du åbner døren, trænger der nemlig varm luft ind, og det kræver energi at køle luften igen.
Sørg for luft omkring køleskab og fryser
Kølemaskiner afgiver varme, når de producerer kulde, og den varme luft skal kunne komme væk fra maskinen.
Ellers skal maskinen arbejde mere, og så bruger den mere strøm og slides hurtigere. Sørg derfor for mest mulig luft omkring køleskab og fryser.
Hvis du indbygger køleskab eller fryser i køkkenet, skal du altid følge brugsanvisningens angivelse af, hvor meget plads apparatet har brug for – det giver det bedste energimæssige resultat.
Udskift den gamle fryser
En dybfryser bruger masser af strøm. Hvis du skifter en A-mærket model til en ny fryser med energimærke A+++, kan du spare over 400 kroner om året.
Årlig besparelse: 856 kr. (214 kWh)