Artikel

Guide til din tagrende: Sådan renser du dine tag­render


Er det lang tid siden, at du har tømt husets tagrender for blade og andet skidt? Vi viser dig, hvordan du nemt renser din tagrende, så du undgår skader på boligen.

Guide Få Dit Hus Klar Til Foråret

Silende regn, efterårets løvfald, masser af sne, kraftig blæst, kolde vinterdage og sommerens hedebølge.

Du tænker nok ikke over dem til dagligt, men de skal kunne tåle en masse og er yderst vigtige for din bolig.

Vi taler naturligvis om dine tagrender.

For ødelagte eller tilstoppede tagrender kan øge risikoen for vand- og fugtskader på din boligs facade, tag, murværket, afløb og husets fundament.

Vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, giver dig her sine bedste tips og tricks til at holde dine tagrender i topform hele året rundt.

“Hvis du ikke renser dine tagrender, kan du risikere, at de bliver fyldt, og at regnvandet ikke løber væk fra taget, som det skal.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver står på en stige og undersøger tagrende og tag

Du kan undgå mange skader på din bolig, hvis du passer godt på tagrenderne.

Hvorfor er det vigtigt at tage sig af sine tagrender?

Uanset, om dine tagrender er i plast, stål, kobber eller zink har de forskellige typer af tagrender én opgave til fælles – de skal tage imod en masse nedbør i løbet af året og lede vandet væk fra dit hjem.

Vidste du at ...

I Danmark har vi i gennemsnit 179 regnvejrsdage om året? Eller godt og vel hver anden dag, skal du have paraply, regnjakke og gummistøvlerne fundet frem, hvis du vil undgå at blive våd.

Derfor er det også vigtigt, at du tager dig tagrenderne i løbet af året, så de er klar til alt det vand, der vil komme.

Sådan lyder den klare anbefaling fra vores ekspert.

”Hvis du ikke renser dine tagrender, kan du risikere, at de bliver fyldt, og at regnvandet ikke løber væk fra taget, som det skal. Dine tagrender kan løbe over og i stedet for at lede vandet til tagnedløbsrørene, kan vandet løbe hen til omkringliggende konstruktioner,” forklarer Bo Halm Andersen, som fortsætter:

”Det kan fx være til træværket, det kan løbe ned af facader og sokkel og kan finde ind gennem revner eller sprækker og gøre skade, eller hvis der ikke er et udhæng på huset, kan der opstå risiko for, at regnvand trænger ind i ydermuren.”

Hvor ofte skal du rense dine tagrender?

Det er forskelligt fra hus til hus. Som tommelfingerregel siger vi dog, at man helst skal tjekke sine tagrender én til to gange om året. Uanset om du har nye tagrender, eller om de er af ældre dato.

Det er særligt om efteråret, når bladene falder af træerne, at du skal finde stigen frem og give dine tagrender et grundigt tjek. Og så igen til foråret.

Er der træer tæt på dit hjem?

Der er dog flere faktorer, der spiller ind i forhold til, hvor tit du bør rense tagrenderne.

Ligger dit hus tæt op ad træer, skal du regne med, at du skal tømme tagrenden oftere og sikre, at dine nedløbsrør fungerer som de skal, end hvis du bor et sted, hvor der ikke falder mange blade ned.

”Som minimum bør dine tagrender renses, når bladene falder af træerne om efteråret, og inden, at vinterens regnvejr for alvor kommer. Og hvis dit hus ligger tæt ved træer, skal du være ekstra opmærksom, da risikoen for, at dine tagrender bliver tilstoppet, er større end ellers,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

NRGi Rådgiver tager et billede af en tagrende

Levetiden på dine tagrender kan blive forkortet, hvis du ikke vedligeholder dem.

7 typiske problemer, du kan få med din tagrende

Langt de fleste tagrender, som findes derude, er heldigvis af god kvalitet og kan tåle en masse: Nedbør, sne, koldt og varmt vejr og alt muligt andet. Men det kan også blive for meget af det gode.

Her er de 7 typiske skader, dine tagrender kan risikere at få. 

  1. Blade, grene og andet skidt - Det er ofte dét, man finder, når man renser tagrenderne. Det kan hurtigt blokere for at vandet kan løbe ned i afløbet.
  2. Mos fra taget - Dette er også en klassiker. Ofte kan mos på taget glide ned i tagrenden og blokere for vandet. 
  3. Helt almindelige uheld - En gren falder ned fra et træ og rammer tagrenden, en fodbold der bliver sparket op på din tagrende, en trillebør der støder ind i nedløbsrøret. Uheld kan ske, og det kan gå ud over din tagrende.
  4. Frostskader - I de kolde måneder kan der komme frostsprængninger, hvis vandet ikke kan løbe væk. Det er særligt plastictagrender, der kan tage skade af det. 
  5. Tagrenden er for lille - Nogle tagrender kan være for små i forhold til, hvor meget vand, de skal kunne holde til. Og det betyder, at vandet løber over og ned på jorden, hvor det kan forårsage skader på husets fundament. 
  6. Sprækker og utætheder - Med tiden kan der komme sprækker, huller og utætheder. Det kan særligt opstå ved ældre tagrender og ved deres samlinger. 
  7. Forkert fald på tagrenden - Der skal være et lille fald mod nedløbsrøret. Er der bagfald på dine tagrender vil du hurtigt kunne se det ved at der samler sig vand. 

Hvad skal du bruge for at rense dine tagrender?

Vedligeholdelse af dine tagrender er hverken dyrt eller besværligt. Og du behøver ikke at være fagmand. Du kan nemlig rense dem uden en masse værktøj, og selve arbejdet er ligetil at gå til.

Vidste du at ...

Din forsikring måske ikke dækker, hvis du får en vandskade, som følge af tilstoppede tagrender? Så husk at tjekke dine forsikringer og tømme din tagrende, inden det næste regnskyl rammer dit hus.

Vi anbefaler dog, at du bruger:

  • En solid og stabil stige
  • Et par gode havehandsker
  • En hård børste
  • En spand til opsamling af blade og grene
  • En tagrendeskovl (kan købes i de fleste byggemarkeder)
  • Din haveslange

Så er du faktisk klar til at tømme og rense din tagrende.

NRGi Rådgiver står på en stige og kigger ned

En god stige er en nødvendighed, når du renser dine tagrender.

Sådan renser du din tagrende

  • Start med at placere din stige på et stabilt og fast grundlag, inden du kravler op ad den.

Er dine tagrender af plast, skal du være ekstra påpasselig med at stille stigen direkte op ad dem. Du kan nemlig nemt risikere at bøje eller knække dem - og så skal du ud og købe nye.

Du kan med fordel støtte stigen mod et af rendejernene (de beslag, som holder tagrenden). Er dine tagrender af zink, stål eller kobber, kan de holde til mere, men du skal alligevel være påpasselig, så du ikke kommer til at beskadige dem.

  • Brug dine hænder eller en tagrendeskovl til at fjerne blade, grene, mos og andet skidt, der ligger i tagrenden og smid det i en spand.

Pas på, at du ikke kommer til at skubbe blade og andet skidt ned i nedløbsrøret, da du risikerer, at det stopper til. Du kan finde en såkaldt tagrendeskovl i de fleste byggemarkeder.

  • Skyl og spul tagrenden grundigt, når du er færdig med at rense den.

Sørg for at tjekke, at vandet løber væk og brug eventuelt en hård børste til at fjerne snavs og skidt, der sidder ekstra godt fast. Når du skyller din tagrende, skal du også holde øje med, om der er utætheder eller huller.  

Vidste du at ...

I 2019 var der 34 dage med skybrud? Det betyder, at der kommer mere end 15 mm regn på 30 minutter. Så dine tagrender skal være klar til dage med meget regn.

“Som minimum bør dine tagrender renses, når bladene falder af træerne om efteråret og inden at vinterens regnvejr for alvor kommer.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver tjekker brønd og afløbsrør fra tagrenden

Husets nedløbsrør og brønd skal også tjekkes et par gange om året, så du undgår fugt og andre skader.

Glem ikke husets nedløbsrør eller nedløbsbrønd

Det er dog ikke kun tagrenderne, du skal huske at tjekke. For vandet skal naturligvis kunne løbe væk fra tagrenderne. Derfor skal du også give dine nedløbsrør og nedløbsbrønd et eftersyn.

Og gerne 1-2 gange om året, lyder anbefalingen.

For blade, kviste, mos og små grene kan sætte sig fast i nedløbsrøret og derned forhindre vandet i at løbe ned i brønden.

Du kan dog nemt og hurtigt tjekke, om der er fri passage i dine nedløbsrør ved at gribe din have slange, tænde for vandet og se, om der kan løbe vand gennem nedløbsrøret. 

Tjek sandfanget i nedløbsbrønden

Alt det vand, som tagrenderne på dit hus fanger i løbet af året, vil løbe hen til nedløbsrøret og derfra ned i en nedløbsbrønd.

Nede i denne lille brønd, er der et såkaldt sandfang. Det har den fornemme opgave at udskille blade, sande, grus, småsten og andet skidt. Og det skal du huske at rense, da det skidt, der ender i sandfanget bliver liggende der.

Det betyder også, at hvis du ikke renser det, kan det ende med at blive tilstoppet, så vandet ikke vil kunne løbe væk derfra. Og så er der risiko for fugt, råd og andre skader.

Vil du læse mere?

Den Store Guide Til Udhaeng

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrie materialer? Der er mange muligheder – og mange meninger, når det handler om udhæng. Vi guider dig igennem dine muligheder.

28.12.2020

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Disse Skader Vil Opstå I Din Bolig Saadan Forhindrer Du Dem

Disse skader vil opstå i din bolig: Sådan forhindrer du dem

Vi opholder os i den i størstedelen af tiden - vores kære hjem. Men med en bolig følger også vedligeholdelse og risikoen for skader – uanset om du køber nyt eller gammelt.

19.03.2021

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021