Artikel

Det skal du være særligt opmærksom på, når du køber bolig


Bliv klogere på, hvilke særlige områder du skal være opmærksom på, inden du skriver under på dit drømmekøb. Der kan nemlig gemme sig ubehagelige overraskelser, hvis du ikke er ekstra opmærksom.

Her Skal Du Være Særlig Opmærksom, Når Du Bygger Eller Køber Bolig 2

Inden du sætter din endelige underskrift og køber ny bolig eller byggegrund, bør du udover selve boligens byggetekniske stand sætte dig ind i de konkrete regler og forhold for området du bygger i.

Der kan nemlig være særlige regler, som i værste fald kan påvirke din bygge- eller boligdrøm negativt.

I den forbindelse er det vigtigt, at du ikke kun læser tilstandsrapporten på boligen, men også orienterer dig grundigt i lokalplanen og orienterer dig om ejendommens eventuelle servitutter, der findes under tinglysning.dk og dingeo.dk.

Endelig er det en god idé at rådføre sig med en advokat til at se de kontraktlige forhold igennem og eventuelt at indgå i dialog med kommunen.

Forurening på grunden

I nogle tilfælde vil en mindre forurening på en grund ikke have nogen betydning for boligejeren eller bygherre.

Dog kan der være tilfælde, hvor mængden er så markant eller typen af forurening, såsom, tjære, olie eller radon, hvor sidstnævnte udgør en sundhedsfare og kan påvirke indeklimaet og dit helbred.

Desuden kan det være vanskeligt at købe, sælge eller låne til en forurenet grund. Derfor bør man altid sætte sig grundigt ind i jordforholdende.

Du kan for eksempel søge informationer på nettet via Danmarks Miljøportal, dingeo.dk eller ved at kontakte kommunen.

Sort labrador ligger på gulvet og sover, mens en robotstøvsuger kører forbi

Regler om særlige hussdyr

Det lyder måske skørt, men har du glædet dig til at holde kat eller et andet bestemt husdyr, kan du blive skuffet.

Du kan nemlig komme ud for særlige såkaldte servitutter også kaldet særlige begrænsninger, der kun tillader at holde bestemte husdyr, såsom hund eller kat.

Privatlivets fred

Hvis du er uheldig, kan glæden ved uforstyrret at drikke kaffe på terrassen forblive en drøm.

I nogle tilfælde er der nemlig grunde, hvor det planlægges at lægge en offentlig sti indover, eller som måske allerede er offentlig.

Derudover kan der være planer om opbygningen af særlige erhverv i nærheden, der giver anledning til støjgener.

Høje fjernvarmepriser

Måske har du fået drømmegrunden til en rigtig god pris og glæder dig til at bygge nyt energivenligt hus med få omkostninger til energiforbruget.

Dog bør man være opmærksom på fjernvarmepriserne i den pågældende kommune, da der kan være store forskelle på gennemsnitsprisen, når man kigger på de officielle opgørelser over fjernvarmepriserne, og dermed kan udgifterne til varme blive dyrere end ventet.

Du kan se prisen på fjernvarme hos dit lokale varmeværk.

Kun særlige tagtyper tilladt

Har man altid drømt om stråtag på boligen, er det ikke sikkert, det kan lade sig gøre.

I nogle områder er der nemlig særlige bestemmelser, der påbyder en bestemt tagtype eller en bestemt højde for et byggeri.

Dette vil så gøre sig gældende for samtlige boliger og byggerier i området. Her kan man med fordel tjekke lokalplanen.

Andre særlige forhold?

Ovenstående er et udpluk af områder, man bør være opmærksom på.

I praksis findes der dog flere regler, man bør være opmærksom på, såsom luftforurening og risiko for oversvømmelse.

Endelig er det væsentligt, at særlige forhold på din grund, såsom bestemte jordforhold eller stærkt skrånende grunde, kan medføre byggetekniske begrænsninger, hvis man bygger nyt eller have påført skader på en eksisterende bolig.

Er man det mindste i tvivl, om betydningen af dette, er det altid en god idé at tage en byggesagkyndig til råds. Det er for eksempel, hvis man har fundet drømmeboligen på en skrånende grund og ønsker en gennemgang af tilstandsrapporten på boligen.

NRGi Rådgiver sidder sammen med et ægtepar

Har du fundet drømmeboligen?

Få klar besked om boligens byggetekniske tilstand med køberrådgivning. Vi gennemgår tilstandsrapporten sammen med dig, så du ved, hvad du skriver under på.

Læs mere om Køberrådgivning

Vil du læse mere?

Det Kan Din Nrgi Rådgiver Hjælpe Dig Med

Det kan din NRGi Rådgiver hjælpe dig med

Skal du købe, sælge, bygge eller renovere? Så er det god idé at få hjælp fra fagekspert. Her fortæller vi mere om, hvordan NRGi kan hjælpe dig.

02.08.2019

Klar Til Salg Pakke

Er drømmeboligen også et drømmekøb i virkeligheden?

Du har fundet boligen, der giver dig den helt rigtige mavefornemmelse, men alligevel er du tøvende med at tage sidste skridt og underskrive købskontrakten. For er alt, som det skal være?

14.06.2019

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

15.05.2019

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Guide: Bliv klogere på forskellen mellem nybyg og ældre huse

Splinternyt hus eller charmerende håndværkertilbud? Det kan være svært at vælge. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge dele. Her guider vi dig igennem fordele og ulemper.

01.03.2021