Artikel

Køb af sommerhus: 9 gode råd, inden du køber en feriebolig


Mange danskere drømmer om at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvad skal du gøre dig af tanker, inden du køber et sommerhus? Læs mere her.

Køb Af Sommerhus

Overvejer du at købe et sommerhus?

Når det kommer til ferie, findes der ikke meget, der er mere idyllisk og afslappende end kvalitetstid med familie og venner i et hyggeligt sommerhus i naturskønne omgivelser.

Men inden du køber et sommerhus, er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvad det rent faktisk vil sige at eje et sommerhus.

For det er én ting at leje sommerhuse – noget andet er at købe et sommerhus, som du har ansvaret for. Året rundt.

Så uanset om du er førstegangskøber eller har købt bolig før, har vi samlet 9 gode overvejelser i forbindelse med at købe en feriebolig, så du kan finde det helt rigtige sommerhus.

1. Hvor ofte vil du bruge sommerhuset?

Leje eller eje? Inden du køber et sommerhus, er det en god idé at overveje, hvor ofte du rent faktisk regner med at bruge det.

Her er det vigtigt at være realistisk og ærlig.

Vil du gerne pakke en weekendtaske og køre mod sommerhuset hver eller hver anden weekend? Hvad med sommerferien? Eller juletiden og årets andre ferier?

Hvis du kun regner med at bruge sommerhuset et par gange om året, er det måske en bedre idé at leje i stedet for at købe. Men hvis du planlægger at bruge det regelmæssigt, kan det være en god investering at eje det.

Det er vigtigt at huske på, at jo oftere du opholder dig i dit sommerhus, jo mere værdi får du for dine penge. Det er også nemmere at vedligeholde det løbende og opdage eventuelle skader, hvis du besøger det ofte.

Køb Af Sommerhus Udsigt Til Vand

Skal sommerhuset være tæt på din helårsbolig? Have udsigt til vand? Hvad med afstanden til naboerne?

2. Sommerhusets beliggenhed

Når du overvejer at købe en ekstra bolig i form af et sommerhus, er det også vigtigt, at du og din familie tænker over, hvor det skal ligge på Danmarkskortet.

Tal derfor sammen og overvej gerne følgende:

  • Rejsetid – Hvor langt er du villig til at køre for at komme i sommerhus? Skal det være muligt at komme dertil med offentlig transport?
  • Fritidsaktiviteter – Er det vigtigt, at der er spændende aktiviteter i nærheden – f.eks. lege- og fritidstilbud til børn og unge?
  • Naboer og grund – Hvor tæt vil du bo på den næste sommerhusejer? Vil du gerne kunne hilse godmorgen, eller foretrækker du, at man kun kan se hinanden med en kikkert? Ønsker du en stor eller lille grund?
  • Natur – Er det vigtigt at være tæt på stranden og have udsigt til vandet eller må sommerhuset gerne ligge lidt længere inde i landet?
  • Afstand til byer – Skal du kunne gå i badesandaler til den lokale bager? Vil I gerne være tæt på større byer? Og hvad med afstand til butikker, caféer og restauranter?
  • Særlige ønsker – Skal du kunne tage en morgendukkert i havet? Komme hurtigt ud at fiske? Eller sejle en tur, når det passer dig?

Pris og beliggenhed

Sommerhusets beliggenhed har naturligvis stor betydning for prisen. Går du efter et hus i et populært område, vil prisen ofte være højere end for en tilsvarende bolig i et mindre attraktivt område.

Det er også værd at huske, at jo tættere sommerhuset er på din faste bopæl, jo større er sandsynligheden for, at du rent faktisk vil bruge det.

Tag dig tid til at undersøge forskellige sommerhusområder – og find den beliggenhed, der passer bedst til jeres ønsker og behov.

Vidste du at ... 

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik i 2018 var den gennemsnitlige afstand fra sommerhusejernes helårsbolig til deres sommerhus 79 km?

3. Overvejer du at udleje sommerhuset?

Vil du bruge sommerhuset selv det meste af året, eller vil du gerne leje det ud, når det står tomt?

Det er en vigtig overvejelse, når du skal købe sommerhus. Der er naturligvis både fordele og ulemper, som kan få betydning for både økonomi, indretning og hvor ofte, du kommer til at få glæde af sommerhuset. 

Fordele ved udlejning:

  • Du får lejeindtægter, som kan hjælpe med at dække udgifterne
  • Huset bliver brugt, selv når du ikke selv er der

Ulemper ved udlejning:

  • Du kan ikke altid bruge huset, når du har lyst
  • Du skal planlægge dine egne ophold på forhånd
  • Huset skal være ryddeligt og neutralt indrettet – mange fjerner personlige ejendele

Udlejning kan være en god løsning, men det kræver, at du er indstillet på at dele huset med andre og gå lidt på kompromis med den hjemlige stemning. 

Og selvom det giver lidt ekstra til budgettet, kan udlejningen sætte en stopper for de spontane ture til sommerlandet.

Køb Af Sommerhus Plads Til Boern Og Familie

Tænk over, hvor meget plads I har brug for, når børn, børnebørn eller venner kommer med i sommerhus.

4. Plads til venner og familie?

Når vi taler om størrelsen på et sommerhus, handler det ikke kun om antallet af kvadratmeter.

Det handler i lige så høj grad om indretning og antallet af værelser. Derfor bør du overveje, hvem der kommer til at bruge sommerhuset, og hvor meget plads I får brug for.

Overvej f.eks.:

  • Antal gæster – Skal det kun være dig og din partner, der bruger sommerhuset? Så kan I ofte nøjes med et mindre hus med få sovepladser.
  • Plads til venner – Er det kun den nærmeste familie, der bliver inviteret – eller skal der også være plads til venner og den udvidede familie?
  • Antal værelser – Er der nok værelser og sovepladser? Og hvad med antallet af badeværelser?
  • Specifikke behov – Skal der være legearealer til børn og børnebørn? Har du brug for opbevaringsplads
  • eller plads til dine hobbyer?

Hvad er vigtigst for dig og din familie?

Et mindre sommerhus har ofte sin egen charme, men det kan føles trangt, hvis du ofte har gæster. Til gengæld er det typisk billigere end et større sommerhus.

Et stort sommerhus giver mere plads og komfort, men det koster ofte mere – både at købe og at vedligeholde.

Vidste du at ... 

Ifølge Boligsiden blev der solgt 9.298 sommerhuse i 2024?

Kundeservicemedarbejder sidder ved en computer

Har du både sommerhus og helårsbolig?

Saml dine elaftaler hos os, og betal kun for ét abonnement. Nemt og overskueligt. Ring 7011 4500, og hør mere om det.

5. Sommerhusets tilstand

Det kan være økonomisk fristende at gå efter et sommerhus, som er i mindre god stand og dermed sælges til en lavere pris.

Men overvej lige en ekstra gang, om det nu også er det rigtige valg for dig.

For hvis du ikke får renoveret sommerhuset, kan det måske føre til uforudsete udgifter og reparationer. Og det kan måske overstige den oprindelige besparelse, som du opnåede ved at købe sommerhuset til en lav pris.

Derudover er sommerhuset et sted, hvor du skal koble af og det kan være svært, hvis der mangler at blive udført et eller flere renoveringsprojekter.

Så overvej, om du har tid, lyst og overskud til at gå i gang med at sætte sommerhuset i stand eller om der er plads i budgettet til, at du kan sætte håndværkere i gang med at fikse tingene for dig.

6. Få alt med i budgettet

Prisen på et sommerhus er ikke den eneste økonomiske faktor, du bør have med i overvejelserne, når du kigger på sommerhuskøb.

Det er vigtigt at lave et realistisk budget, så du kan se, hvordan et køb af sommerhus vil påvirke din og din families samlede økonomi, og så du undgår ubehagelige overraskelser.

Dit budget bør blandt andet inkludere:

  • Forsikring(er)
  • Forbrug (el, vand, og varme)
  • Ejerudgifter, f.eks. ejendomsskat eller renovation
  • Afdrag på lån
  • Transport til og fra sommerhus
  • Løbende udgifter

Tip 💡

Husk at tage højde for både de faste udgifter og uforudsete udgifter.

Det er god idé at lægge en sum penge til side hver måned, der kan gå til uforudsete udgifter, som f.eks. en ødelagt opvaskemaskine eller skader på taget.

7. Luksussommerhus eller traditionel feriebolig

Vinkøleskab, sauna, fladskærme i alle rum, boblebad og udendørs spa.

Når du vil købe et sommerhus i dag, kan du få dem lige så topmoderne, som du kan ønske dig det. Det er faktisk kun fantasien og budgettet, der sætter grænserne for, hvilket niveau af luksus og komfort, du kan få.

Men er du og din familie mere til et traditionelt sommerhus, hvor der ikke nødvendigvis er alverdens bekvemmeligheder?

Nogle foretrækker charmen ved et mere simpelt og traditionelt sommerhus, mens andre gerne vil have at ferieboligen i stil og komfort minder om deres helårsbolig.

Du kan også tænke over, om du er mest til nye sommerhuse eller gamle sommerhuse. Så overvej, hvad der betyder mest for dig og din familie.

7. Løbende vedligeholdelse af sommerhus

Når man køber et sommerhus, er det ofte med tanken om at have det i mange år. Måske endda i flere generationer.

For at det kan lade sig gøre, er det vigtigt at vedligeholde sommerhuset løbende – både ude og inde. Læg en plan for, hvordan du med jævne mellemrum gennemgår huset.

Del det gerne op i følgende områder:

  • Udendørs – taget, tagrender, facade, fliser, terrasse, nedløbsrør, have, trapper mv.
  • Installationer – Kig på elinstallationer, varme- og vandrør, evt. varmepumpe mv.
  • Indendørs – Tjek døre og vinduer, kig efter tegn på skimmelsvamp og råd mv.
  • Inventar – Giv husets hvidevarer et tjek, det gælder også dine møbler, og evt. andet elektronik

Ved at følge disse tips kan du sikre, at dit sommerhus er i god stand og klar til at blive brugt i mange år fremover. Og husk, det er altid nemmere og billigere at forebygge skader end at reparere dem. 

Køb Af Sommerhus Sommerhusejer Haenger Vasketøj Op

Overvejer du at bruge sommerhuset som helårsbolig? Så er der nogle praktiske ting, du skal have styr på.

9. Sommerhus som helårsbolig

Drømmer du om at bo i sommerhuset året rundt?

Det kræver, at du lever op til nogle specifikke krav. Så inden du køber et sommerhus med henblik på at bo der hele året, skal du være sikker på, at du lever op til ét af følgende krav.

  1. Du har ejet dit sommerhus i 1 år og er enten pensionist, førtidspensionist, efterlønsmodtager, modtager fleksydelse eller over 60 år og oppebærer din pension.
  2. Du kan også bo i dit sommerhus 365 dage om året, hvis du har fået en dispensation af den kommune, hvor sommerhuset ligger. Du skal dog være opmærksom på, at sådan en dispensation ikke længere er gyldig ved ejerskifte.
  3. Du har et hus, der lovligt blev brugt som helårsbolig, da området, hvor huset ligger i blev lavet om til sommerhusområde, og retten til at bruge huset som helårsbeboelse ikke efterfølgende er faldet bort.

Er sommerhuset egnet til at være helårsbolig?

Du skal dog ikke kun kigge på det lovmæssige, hvis du overvejer at bruge dit sommerhus som helårsbolig. Det skal også kunne fungere rent praktisk i hverdagen.

Så kig ekstra grundigt på selve huset og området, hvis du vil købe et sommerhus for at bruge det som helårsbolig.

  • Er sommerhuset tilstrækkeligt isoleret til at kunne klare vinteren?
  • Har sommerhuset en fornuftig varmekilde til de kolde måneder?
  • Hvor dyrt bliver det i udgifter og vedligeholdelse at bo i sommerhuset hele året?
  • Kan du komme til og fra sommerhuset, hvis der falder sne eller er glatte veje?
  • Kan du komme til læge, fritidsaktiviteter, indkøbsmuligheder mv. året rundt?
  • Hvordan bliver spildevandet afledt - er det til offentligt kloak, lukket septiktank, som skal tømmes, nedsivningsanlæg eller minirensningsanlæg?

Ekspertens tjekliste

Det er en drøm for mange familier at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvis du vil gå fra drøm til virkelighed, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om, hvilke krav og ønsker et kommende sommerhus skal leve op til. 

Så husk de gode råd og overvejelser: 

  • Hvor ofte vil du bruge sommerhuset?
  • Hvad med sommerhusets beliggenhed?
  • Vil du udleje dit sommerhus?
  • Skal der være plads til venner og familie?
  • Hvordan er sommerhusets tilstand?
  • Husk budgettet
  • Luksussommerhus eller klassisk feriebolig
  • Løbende vedligeholdelse af sommerhus
  • Vil du bruge dit sommerhus som helårsbolig

Vil du læse mere?

Bo Halm Andersen Undersøger En Tætningsliste

8 budget­venlige projekter, der kan sænke din varme­regning

Vil du gerne spare på varmen? Vi har samlet 8 projekter, der kan sænke dit varmeforbrug uden, at det sprænger dit budget.

04.12.2023

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)

Luftfugtighed i hjemmet: Her er alt, du skal vide

Bliv klogere på, hvad luftfugtighed er. Og få ekspertens 5 bedste råd til at forbedre luftfugtigheden i dit hjem.

04.04.2023

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022