Artikel

Murværk: Sådan under­søger du mur­værket på dit hus


Murværket er en vigtig del af din boligs klimaskærm. For selvom ydermurene kan holde til en del, skal du huske at tjekke dem i løbet af året, hvis du vil undgå dyre skader.

Murermestervilla set udefra

En sund og stærk bolig kræver et solidt murværk.

Som boligejer er der altid et projekt eller to, du kan kaste dig over.

Lige fra at give huset en frisk omgang maling, udskifte tætningslister i vinduer og døre eller finde stigen frem fra haveskuret, så du kan kravle op og rense boligens tagrender.

Men hvis det ikke allerede står på din liste over ting, du skal have tjekket ved din bolig, bør du tilføje: Undersøg husets murværk.

For hvis du vil undgå dyre boligskader, er det vigtigt, at du giver boligens ydermure et servicetjek i ny og næ.

Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, viser dig her, hvordan du nemt og hurtigt kan undersøge murværket på dit hus, så du ved, hvad du skal holde øje med.

“Det er vigtigt at tjekke murværket for løse eller udfaldne fuger, revner i murværket og frostsprængte mursten.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen

Ifølge Bo Halm Andersen er det vigtigt, at du tjekker boligens murværk 1-2 gange om året.

Hvorfor er det vigtigt at tjekke murværket?

Når det gælder dit murværk, er der særligt 2 ting, du bør undersøge:

Fugerne mellem murstenene i væggen og selve murstenene.

Småskader på murværket kan nemlig hurtigt udvikle sig til dyre og langt mere omfattende skader, hvis du ikke opdager fejlene i tide eller får dem repareret.

”Det er vigtigt at tjekke murværket for løse eller udfaldne fuger, revner i murværket og frostsprængte mursten. Der kan opstå risiko for fugtindtrængning og dermed følgeskader på andre bygningsdele på sigt. Ligeledes kan forholdet øge risikoen for frostskader samt angreb af murbier på sigt,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som også lægger vægt på, at skaderne på murværket kan ske i løbet af vinteren:

”Murværket kan også tage skade ved saltning i løbet af vinteren. Jeg ser ofte skadet murværk langs udvendige trapper, da man i løbet af vinteren har brugt for meget salt og ikke har passet på med ikke at kaste det mod murværket.”

Hvordan kan man tjekke sit murværk?

Murværket på din bolig kan undersøges ganske nemt. Det kræver blot lidt tid, og at du ved, hvad du skal være på udkig efter.

”Murværket kan tjekkes visuelt ved at gå en tur rundt om dit hus. Og brug gerne en stige, og en lygte under udhænget af huset, hvor der ikke kommer så meget dagslys. Det er ofte nemt at se revner, defekte fuger eller frostsprængte mursten,” siger Bo Halm Andersen.

Hvor ofte skal man tjekke boligens murværk?

Står det til Bo Halm Andersen, bør du som minimum tjekke murværket på dit hus to gange om året.

”Mit råd er, at man tjekker murværket for skader efter vintersæsonen, når der ikke længere er frost, og igen inden vintersæsonen. På den måde kan du nå at udbedre eventuelle skader, inden det bliver vinter, og kulde og frosten vender tilbage,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Og når du alligevel er rundt om huset, kan du med fordel også tjekke dit udhæng og ikke mindst rense dine tagrender, så du er sikker på, at de er klar til årstidens regn.”

NRGi rådgiver skraber på husets fuger med en lille skruetrækker

Hold løbende øje med fugerne i dit murværk, så du undgår skader.

Hvordan tjekker man murværkets fuger?

Et sundt og solidt murværk kræver også, at fugerne er, som de skal være. Her skal du særligt holde øje med, om fugerne:

  • Er faldet ud eller ved at falde ud
  • Skaller eller er porøse
  • Er ramt af tydelige huller eller revner
  • Viser tegn på angreb af murbier

”Udfaldne fuger er ofte nemme at se, og ellers kan man skrabe forsigtigt med en skruetrækker i mørtelfugerne mellem murstenene,” siger Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Er der spor efter murbier vil dette være synligt ved runde huller på ca. 4-5 mm og vandrette gange. I meget slemme tilfælde kan murbier svække murværket, men der er sjældent alvorlige skader på murværket, og at fugerne ’kun’ trænger til at blive istandsat.”

Revner i husets fundament

Hold øje med revner i husets fundament.

Husk at tjekke husets sokkel

Det er tid til at kigge nedad. For selvom husets sokkel ikke er en del af murværket, er det alligevel vigtigt, at du husker at tjekke det efter, når du foretager et servicetjek rundt om huset.

”Kig efter revner eller afskallet sokkelpuds. Hvis du ser en revne i soklen eller i murværket, kan man måle revnes bredde med en tommestok og tage et foto, så kan man løbende holde øje med, om revnen ændrer sig og bliver større,” lyder anbefalingen fra Bo Halm Andersen, der understreger, at det er vigtigt at holde øje med, om revnerne vokser sig større:

”Hvis revner i sokkel eller murværk er blevet repareret, er det vigtigt at holde øje med, om der opstår revnedannelser igen. For hvis allerede reparerede revner i ydervæggen opstår igen, kan dette skyldes, at revnen i første omgang ikke er udbedret korrekt,” forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Større revner i ydervægge kan typisk udbedres, ved at der indstøbes armeringsstål i murens længderetning. Hvis revnerne alligevel genopstår, kan dette i værste tilfælde være tegn på sætninger i fundamentet. Og det kan være en dyr og besværlig affære at fikse det.”

“Jeg ser desværre ofte reparationer, der er udført forkert.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Kan man selv reparere husets murværk?

Om du selv kan reparere murværket på dit hus, kommer helt an på, hvilken form for skader, der er tale om.

Sådan lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

”Jeg ser desværre ofte reparationer, der er udført forkert,” siger Bo Halm Andersen. Ifølge ham er årsagen paradoksalt nok, at man gerne vil gøre sig ekstra umage med at reparere skader.

”Som boligejer vil man typisk gerne sikre sig, at fugerne bliver ekstra stærke, og dermed kommer til at tilsætte for meget cement. Og det betyder, at fugerne bliver ufleksible, hvilket kan medføre, at de bliver stærkere end murstenene. Og det kan øge risikoen for revnedannelse i fuger og mursten, særligt når temperaturen stiger og falder,” lyder advarslen fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst griber opgaven an, er det ofte bedre at kontakte en fagperson, der kan hjælpe dig, så du er sikker på, at arbejdet bliver udført korrekt.”

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Raadgiver Kigger På Tag13

Hulmursisolering: Få et bedre indeklima og spar på varmen

Er der hulrum i dine ydervægge? Opdag fordelene ved hulmursisolering, og se, om denne energibesparende løsning er noget for dig.

16.02.2023

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Har du styr på dit energimærke? 5 myter om energi­mærkning

Sandt eller falsk? Få energikonsulentens vurdering, når han kigger nærmere på 5 myter om energimærket.

27.03.2023

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)

Luftfugtighed i hjemmet: Her er alt, du skal vide

Bliv klogere på, hvad luftfugtighed er. Og få ekspertens 5 bedste råd til at forbedre luftfugtigheden i dit hjem.

04.04.2023