Artikel

Huller i mørtelfuger: Sådan reparerer du dem


Bor du i et murstenshus? Så bør du løbende holde øje med, om der er huller i facadens mørtelfuger. Ødelagte fuger kan nemlig føre til større skader, hvis du ikke får det fikset i tide.

NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen, undersøger en mørtelfuge

Reparation af mørtelfuger.

Vi indrømmer gerne, at det ikke lyder som det mest spændende energirenoveringsprojekt, du kan kaste dig over. 

Men bor du i et hus med murede facader er der en god chance for, at det på et tidspunkt bliver nødvendigt med en reparation af mørtelfuger, hvis du gerne vil passe godt på din bolig.

Er du i tvivl om, hvad en reparation af mørtelfuger indebærer? Eller om du skal overlade opgaven til en erfaren murer? 

Vores faste ekspert, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, viser dig, hvordan du får overblik over de dårlige fuger, og hvad der skal til, for at du kan reparere mørtelfuger i dit murværk. 

“Det er særligt, når huller og revner ikke bliver fikset i tide, at det kan udvikle sig til langt større skader.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Villavej med murermestervillaer

De fleste forbinder nok mørtelfuger med den klassiske murermestervilla.

Hvad er mørtelfuger?

De fleste kender nok mørtelfuger fra de klassiske, danske murermestervillaer, hvor de murede facader har både lodrette og vandrette fuger - som er lavet af mørtel. 

Mørtelfuger er nemlig det fyld, som er i mellemrummene mellem murstenene. Og flot ser det ud, når fugerne og murstene står helt skarpt. Men der er ikke kun tale om dekorative fuger, der kun tjener et rent æstetisk formål. 

En vigtig del af husets konstruktion

Mørtelfuger er først og fremmest en vigtig del af din boligs samlede konstruktion.

De binder byggematerialerne sammen, så du har en tæt og stærk bolig, og de hjælper også med at bære vægten af selve huset. Derudover er de også med til at beskytte dit hus mod vejr og vind.   

“Under alle omstændigheder kan jeg kun anbefale, at man løbende holder øje med sin boligs murværk.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Hvorfor opstår der huller i mørtelfuger?

Huller i mørtelfuger kan opstå af flere grunde.

Bor du i et hus af ældre dato, er det ikke ualmindeligt, at den eksisterende fuge over tid kan blive porøs og smuldre mellem murstenene. 

Det skyldes ikke mindst, at både mursten og mørtelfuger skal stå imod naturens kræfter i form af kraftig regn, bidende kulde og frostvejr, glohede sommerdage og alt derimellem – år efter år.

”Ødelagte mørtelfuger er typisk noget jeg ser på boliger med ældre murværk, der har en del år på bagen. Men det kan også ske, at der opstår revner og sprækker i murværkets fuger på en nyere bolig. Under alle omstændigheder kan jeg kun anbefale, at man løbende holder øje med sin boligs murværk og reagerer hurtigt, hvis der er manglende fuger eller hvis mørtelfugen revner,” siger Bo Halm Andersen.

3 grunde til at reparere hullerne i mørtelfugerne

Få en stærkere og flottere bolig

Få en stærkere og flottere bolig

Styrk boligens evne til at holde på varmen

Styrk boligens evne til at holde på varmen

Undgå at småskader bliver til dyre reparationer

Undgå at småskader bliver til dyre reparationer

Sne på husets facade

Sne og frost kan øge risikoen for at revner i fuger udvikler sig til fugtskader.

Når skaden først er sket

Ifølge Bo Halm Andersen er det en god idé at tage hånd om skaderne og vedligeholde fugerne med det samme, hvis du opdager skadede fuger på din bolig.

For revnerne i murværket udvikler sig over tid. 

”Ødelagte mørtelfuger kan i sig selv gøre skade på boligen og have en negativ indflydelse på boligens udseende. Men revner i fugen er ikke blot et kosmetisk problem," lyder advarslen fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

"Når huller og revner ikke bliver fikset i tide, at det kan udvikle sig til langt større skader. Og det kan gøre en reparation langt mere omfattende og betydeligt dyrere.”

Pas på murbier 

Hvis der først er revner i murværket, kan du risikere, at husets facade bliver hjemsted for murbier. De trives nemlig i fugerne mellem mursten – deraf navnet, ’murbier’.

Her skaber de små huller og gange, der kan svække murværket yderligere og gøre det mere modtageligt for vand og fugt, hvilket kan føre til frostskader.

Bo Halm Andersen anbefaler derfor også, at du holder øje med huller efter murbier. 

Frosten spiller en vigtig rolle 

Vejret spiller også en væsentlig rolle i forhold til omfanget af skaderne på husets mursten og mørtelfuger.

”Skader på mørtelfuger og mursten sker ofte om vinteren og særligt i forbindelse med frostvejr. Hvis der først er kommet små sprækker i mørtelfugerne eller murstenene, kan der sive vand ind, som fryser til i frostvejr og udvider sig, hvorefter skaden bliver større. Det kan typisk vise sig ved udfald eller fordybninger i fugerne, hvor fugemassen mellem murstenene helt eller delvist er faldet ud,” forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Hvis du ikke løbende holder øje med dit murværk, og bare lad stå til, kan du næsten være sikker på, at der efter næste vinter sker større skader. Som jeg plejer at sige små revner, små reparationer, store revner store reparationer.”

Energi- og bolig

Har din bolig et højt energiforbrug?

Få en fagmand på besøg og få overblik over, hvad du kan gøre for at energi­optimere dit hjem, sænke din varme­regning og gøre din bolig mere klima­venlig.

NRGi rådgiver kradser i en fuge med en skruetrækker

Prøv at kradse forsigtigt i fugerne mellem murstenene. Hvis mørtlen smuldrer eller let falder ud, bør du reparere dem.

Hvordan opdager man skader på husets mørtelfuger?

Det kræver hverken specialværktøj eller flere års ekspertise at finde ud af, om der er huller eller revner i husets mørtelfuger.

I langt de fleste tilfælde, kræver det blot, at du går en tur rundt om din bolig og kigger efter eventuelle synlige skader på murværket. Det er dog vigtigt at du tjekker hele husets facade, hvis du vil være på den sikre side. 

Så gør det gerne til en vane at gå en tur rundt om dit hus et par gange om året for at undersøge, om alt er, som det skal være. Særligt om foråret, når de kolde vintermåneder er veloverståede.

”Jeg anbefaler altid, at man efter en lang vintersæson går en tur rundt om huset, og kigger grundigt på dit murværk. Det bør være en fast del af et forårstjek af boligen. Du kan relativt nemt se, om der skulle være sket skader i form af fuger, der er faldet ud eller afskallede mursten på dit murværk,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Gå en tur rundt om dit hus og hold øje med:

  • Er fugen faldet helt eller delvist ud?
  • Er der små, runde huller efter murbier?
  • Er der frostsprængte mursten?
  • Er der revner og sprækker i mursten eller fugen?
  • Er fugen smuldret væk? (ses ofte i ældre huse)
Portrætbillede af Bo Halm Andersen

Ifølge Bo Halm Andersen bør du overveje, om du bør overlade opgaven til en professionel håndværker.

Gør-det-selv projekt eller kontakt en håndværker?

Et af de helt store spørgsmål er naturligvis, hvem skal reparere fugerne?

Dig eller den lokale murer.

Ifølge Bo Halm Andersen kommer det an på, hvor omfattende skaderne er, og hvor godt dine hænder er skruet på.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du bør fikse hullerne i fugerne, bør du altid kontakte en professionel håndværker.

”Det vigtigste er, at du får udbedret skaderne, inden de udvikler sig til noget værre. Er der tale om et større projekt, bør du overlade jobbet til en professionel murer. Det gælder også, hvis du er lidt usikker på, om du gør det rigtigt eller forkert,” lyder anbefalingen fra Bo Halm Andersen.

Det kan derfor være værd at overveje, at selve fugearbejdet udføres af en professionel. Også selvom du er vant til at udføre småreparationer på dit hus. 

Få overblik over skaderne

Selvom du overlader reparationsarbejdet til en håndværker, kan du med fordel forberede dig på, hvor omfattende projektet bliver.

”Hvis du opdager skader på husets fuger eller mursten, bør du markere dem, evt. med kridt. Du kan også tage billeder af skaderne og sende det til en murer, så du kan få en pris på, hvad det ca. vil koste at få udbedret skaderne,” siger Bo Halm Andersen.

Guide: Sådan fikser du huller i mørtelfuger

Har du stadig mod på at give dit eksisterende murværk en kærlig hånd og reparere mørtelfuger?

For at få det bedst mulige resultat kan du følge disse 6 trin. 

  1. Fjern den beskadigede mørtel: Inden du kan fuge murværket, skal du starte med at fjerne den eksisterende fuge mellem murstenene, hvis den ikke allerede er faldet ud.

    Det er nemmest at bruge en fugefræser til at fjerne den gamle fuge, hvis du vil have det bedst mulige resultat. 

    Du kan dog også bruge en fugemejsel til at udkradse den eksisterende fuge, hvis der er tale om et begrænset område og hvis mørtelfugen ikke er alt for hård. Du kan også lave dit eget redskab ved at slå et søm gennem en pind i den ene ende.

    Det vigtigste er, at du er forsigtig, så du ikke kommer til at ødelægge murstenene. Du kan med fordel starte med de vandrette fuger og så de lodrette. 
  2. Fjern støv og rester: Brug en børste til at få mørtelresterne væk, når du har kradset fugen ud. Det inkluderer også støv og snavs fra fugen, når du er færdig med at fjerne den gamle og ødelagte mørtel. 

    Det er vigtigt at være omhyggelig og grundig, når du vil reparere dårlige fuger. Hvis der er for mange rester eller for meget snavs, kan den nye mørtel have svært ved at binde sig ordentligt til murstenene.
  3. Fugt murstenene (forvanding): Fugt murstenene omkring fugen med vand for at forhindre, at den nye mørtel tørrer for hurtigt. Hvis det sker, øges risikoen for at den nye mørtelfuge revner.

    Det er dog ikke nok, at du kun holder øje med de eksisterende fuger. 

    Er der ødelagte mursten, f.eks. frostsprængte mursten eller flækkede mursten, skal du også udskifte murstenene. 
  4. Påfør den nye mørtel: Nu er du klar til at begynde omfugningen. 

    Brug en fugeske eller en fugningssprøjte til at indføre den nye mørtel ind i fugerne. Sørg for at presse mørtlen godt ind og fylde hele fugen – fugemassen skal helst fordeles jævnt, så du opnår det bedste resultat og et mere ensartede udtryk.
  5. Tørring af den nye fuge: Nu skal du lade den mørtlen tørre. Her er det også vigtigt, at du ikke omfuger i direkte sol – ellers risikerer du, at fugen vil tørre for hurtigt ud og dermed revne.
  6. Afsluttende rengøring: Det er blevet tid til at afslutte arbejdet. 

    Når mørtlen er færdig med at tørre, kan du fjerne eventuelle mørtelrester. Du kan også overveje at afsyre murstenene for at fjerne disse rester.

    Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle mursten, der tåler afsyring. 

Ofte stillede spørgsmål om mørtelfuger

Vil du læse mere?

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)

Luftfugtighed i hjemmet: Her er alt, du skal vide

Bliv klogere på, hvad luftfugtighed er. Og få ekspertens 5 bedste råd til at forbedre luftfugtigheden i dit hjem.

04.04.2023

Reducer Din Varmeregning Ved At Skrue Op For Radiatorerne

Det betyder tallene på radiatorens termostat

Har du tænkt over, hvad tallene på din radiators termostat egentlig betyder? Bliv klogere på det her og få mere ud af dine radiatorer.

05.02.2024

Bo Halm Andersen Undersøger En Tætningsliste

8 budget­venlige projekter, der kan sænke din varme­regning

Vil du gerne spare på varmen? Vi har samlet 8 projekter, der kan sænke dit varmeforbrug uden, at det sprænger dit budget.

04.12.2023

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023