Artikel

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen


Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Energivenligs faste ekspert, Bo Halm Andersen, guider dig hertil, hvad energimærket kan bruges til, og hvorfor du med fordel kan energirenovere boligen.

Du har netop sat dig i din yndlingslænestol for at læse en god bog. Og pludselig mærker du det, du lykkelig havde fortrængt. Det evindelige træk fra de udtjente stueruder giver kuldegysninger, og du må krybe under tæppet for at holde varmen.

Rigtig mange danskere kender til ovenstående problem med træk og kuldegener. Faktisk kan størstedelen af de danske boliger med fordel energirenoveres og dermed opnå et højere energimærke på skalaen.

Med energimærket får du, ud over boligens estimerede energiforbrug, overblik over boligens energimæssige stand fra kælder til kvist, og et godt udgangspunkt for, hvorvidt det giver mening at energirenovere.

Energimærket er desuden lovpligtigt, hvis du skal sælge din bolig.

”Er boligen udstyret med energimærke C eller ringere, vil det i de fleste tilfælde give mening at energirenovere boligen.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Fra A2020 til G

”Energimærkeskalaen går fra A2020, som er bedst til G, som er dårligst. Er boligen udstyret med energimærke C eller ringere, vil det i de fleste tilfælde give mening at energirenovere boligen. Både i forhold til at nedbringe varmeforbruget, men også for at nedbringe CO2-udledningen og skabe bedre komfort i boligen,” fortæller Bo Halm Andersen.

Står du over for at skulle skifte tag eller ruder på boligen, kan det hurtigt blive en dyr affære.

Heldigvis står Energistyrelsen klar i foråret 2022 med en fornyet tilskudspulje på hele 375 mio. kroner, hvor de danske boligejere kan søge om tilskud til renoveringerne. Det kræver blot et gyldigt energimærke.

Sådan forbedrer du energimærket

Det er flere måder at energirenovere på. Den mest omfattende renovering er enten nyt tag og undertag eller en udskiftning af varmekilden, hvis der ikke er vandbåret anlæg.

Udgifter kan i disse tilfælde sagtens beløbe sig op i 200.000- 400.000 kr. alt efter størrelse på boligen. Tilsvarende vil man også opleve stor effekt i forhold til højere varmeeffekt i boligen og mere komfort samt en betragteligt reduceret CO2-udledning.

En knap så omfattende renovering er f.eks. hulmursisolering, som til gengæld stadig kan give en stor besparelse på varmeregningen og øge komforten.

Efterisoleringen koster typisk mellem 10.000 og op til 100.000 kr. efter størrelse og isoleringstykkelse. Skal man f.eks. også efterisolere loftet, bliver det dyrere.

Sig farvel til den dyre varmekilde

En anden mulighed er at supplere den dyre varmekilde som olie- eller gasfyret med et mere effektivt og klimavenligt alternativ som luft-til-luft varmepumpen. Prisen for en sådan løsning er ca. 15-20.000 kr. for en god varmepumpe.

”Ved at supplere fyret med en effektiv luft til luft varmepumpe får man både meget varme for pengene og kan også supplere med et bedre indeklima, da varmepumpen skifter luften.

Dog skal man være opmærksom på, at varmepumpen kun er en supplerende løsning, og at det i hvert henseende er vigtigt at sørge for, at boligen er tilstrækkelig isoleret, før man udskifter varmekilden”, forklarer Bo Halm Andersen.

Hvornår bør man ikke energirenovere?

Der er ikke regler for, hvornår man skal og ikke skal energirenovere. For mange er det vigtigt, at udgiften tjener sig selv hjem relativt hurtigt, og at de oplever en væsentlig forbedring.

For andre er det vigtigere at øge komforten og bidrage til at reducere CO2 udledningen fra vores boliger og bygninger, slutter Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Fra A2020 Til G Her Er Energimærkningens ABC 2

Fra A2020 til G: Her er Energimærkningens ABC

Husets energimærke viser, hvor god energimæssig stand boligen er i. Men hvad er egentlig forskellen mellem en bolig med energimærke A2020 og G? Det får du svaret på her.

08.10.2018

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

10 myter til boligejeren

Vi kender typen. ”Den kloge onkel", der altid er klar med gode råd til, hvordan du holder boligen i stand. Men hvor meget ved de egentlig, når det kommer til stykket? Det finder vi ud af her.

10.06.2020

Er Drømmeboligen Også Et Drømmekøb I Virkeligheden

Guide til hulmursisolering

Hulmursisolering er en nem og effektiv måde at øge din boligs energiøkonomi og reducere varmetab. Bliv klogere på, hvordan du isolerer din hulmur og spar både penge og CO2.

07.07.2021

Portræt Af Bo Halm Andersen

Træk fra vinduer og døre: Sådan undgår du den kolde luft

Træk og kold luft fra dine vinduer og døre er ikke kun dårligt nyt for dit indeklima. Det kan også koste dig dyrt i form af en højere varme­regning.

11.12.2023