Artikel

Fordele og ulemper ved gulvvarme og radiatorer


Vi er gået vinteren i møde, og de kolde temperaturer viser sig tydeligt. Derfor er det også ekstra dejligt at komme hjem til en lun bolig.

Nrgi Rådgiver Undersøger En Radiator

Men hvad er fordelene og ulemperne ved de to forskellige opvarmningstyper? Hvor stor er forskellen egentlig? Og hvilken betydning har det for dit indeklima?

Bo Halm Andersen, der er rådgiver hos NRGi, gør dig her klogere på gulvvarme og radiatorer, så du kan træffe et valg om, hvad der passer bedst til dig, dit byggeri eller din fremtidige renovering.

”Gulvvarme er det oplagte valg i nybyg, da gulvvarme er nemmest at etablere, når huset bygges.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Fordele ved gulvvarme:

Gulvvarme er en usynlig opvarmningskilde, da rørene er gemt væk under gulvet. Det giver derfor frit spil for møblering, og du vil aldrig opleve, at der bliver fodkoldt i huset.

Samtidig giver gulvvarme en rigtig god komfort, da det fordeler varmen meget jævnt, og det er ideelt til vådrum som badeværelser, da gulvet tørrer hurtigere. ’

”Gulvvarme er det oplagte valg i nybyg, da gulvvarme er nemmest at etablere, når huset bygges. Det er især populært, fordi det giver en rigtig god varme og komfort i huset,” siger Bo Halm Andersen.

Ulemper ved gulvvarme:

Lige så nemt og godt det er at etablere gulvvarme i nybyg, lige så dyrt og besværligt er det at etablere i et eksisterende hus.

For vil man have gulvvarme etableret i sit hus, er der ingen anden vej end at banke gulvet op og støbe gulvvarmen ned.

Men det er en meget dyr løsning, der hurtigt kan løbe op imellem 100.000 og 300.000 kroner, forklarer Bo Halm Andersen.

”Medmindre man i forvejen er i gang med en total renovering, så er etablering af gulvvarme i et eksisterende hus ikke noget man normalt vælger, da det er rigtig dyrt, fordi det kræver en del arbejdskraft og timer,” siger han.

Hvis man ønsker gulvvarme i et ældre hus, skal man også være opmærksom på, om det overhovedet vil give den ønskede effekt.

For hvis huset ikke er tilstrækkeligt isoleret, vil man have svært ved at holde varmen med gulvvarme, da gulvvarmen anbefales maksimalt at være 27 grader.

Hvid radiator

Fordele ved radiatorer:

Radiatoren er rigtig hurtig til varmejusteringer. Skruer du op, får du effekt med det samme – og omvendt. Du får derfor en bedre justering af varmen.

Derfor er radiatorer også en fordel i boliger, der ikke er særlig energioptimeret, netop fordi du kan skrue en radiator højere op end gulvvarme. Men det betyder så også, at det koster. Men radiatorer er på den baggrund bedst til opvarmning af ældre boliger.

Radiatorer er nemmere at etablere i et eksisterende hus end gulvvarme er. Dog kan det i nogle tilfælde betyde synlige rør, hvis ikke man ønsker et større arbejde ved at få rørene skjult i væggen.

Ulemper ved radiatorer:

Radiatorer er meget synlige. De skal helst placeres under vinduerne og fordeles bredt i et rum for bedst mulig effekt.

”Du kan heller ikke indrette dit hjem helt frit, da en radiator mister effekten, hvis du stiller en seng eller sofa foran, fordi varmen derved ikke kan cirkulere rundt,” forklarer Bo Halm Andersen.

Nogle boliger med radiatorer har også synlige rør der løber mellem dem – typisk fordi de har erstattet en anden varmekilde eller er blevet etableret senere.

Med huse i et plan har man typisk radiatorer med skjulte rør. Ofte er det de nyere radiatorer der er mindst synlige, mens de ældre radiatorer både er større og værre at rengøre.

Vil du læse mere?

Bygningspuljen Få Tilskud Til At Energioptimere Din Bolig

Tilskud til din bolig: Bliv klar til at søge i 2023

Bygningspuljen erstattes af to nye puljer i 2023. Bliv klogere på, hvordan du bliver klar til at søge støtte fra dem.

17.01.2023

Er Drømmeboligen Også Et Drømmekøb I Virkeligheden

Guide: Sådan forbedrer du din boligs energimærke

Er du i tvivl om, hvad energimærket betyder for din boligs salgsværdi? Og hvad du kan gøre for at forbedre det? Vi giver dig 3 forslag til energirenoveringer, der kan forbedre din boligs energimærke.

28.02.2019

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021

Indeklima I Nybyggeri Det Skal Du Være Opmærksom På 2

Indeklima i nybyggeri: Det skal du være opmærksom på

Kuldebroer, træk og fugt er ikke noget de fleste skal bekymre sig om, når de bygger et helt nyt hus. For nye huse i dag er tættere og sundere end nogensinde. Læs mere om det her.

28.07.2021