Artikel

Undersøgelse: Derfor vælger danskerne at renovere deres hus


Et flottere hjem og øget komfort topper listen over årsager til, at danske boligejere vælger at renovere.

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

Når danske boligejere trækker i arbejdstøjet eller hyrer den lokale håndværker for at renovere deres bolig, er det ofte for at forskønne deres hus eller øge komforten inden for hjemmets fire vægge.

Det viser tal fra en ny YouGov-undersøgelse, som vi har fået udarbejdet i samarbejde med Gjensidige.

I undersøgelsen svarer 69% af respondenterne således, at det vigtigste for dem, når de renoverer deres bolig, er at forskønne boligen.

På andenpladsen har 53% af danskerne svaret, at de renoverer for at gøre boligen mere komfortabel at bo i, mens hver tredje svarer, at de enten ønsker at bibeholde eller øge boligens værdi eller sænke deres omkostninger til forbrug, såsom deres el, vand- og varmeforbrug.

“Som energi­konsulent glæder det mig at se, at der også er et stort fokus på, hvordan man kan spare på energien.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Bo Halm Andersen (2)

Ifølge Bo Halm Andersen er der flere årsager til, at bolig­ejere bør overveje at energi­renovere deres hjem.

Flere fordele ved at renovere

Undersøgelsens resultat overrasker ikke Bo Halm Andersen, der er bygge­sagkyndig og energikonsulent her i NRGi.

”Det er kun ganske naturligt og forståeligt, at vi ønsker at skabe et hjem, hvor komforten er i top, og hvor man føler sig godt tilpas, når man er hjemme,” lyder det fra Bo Halm Andersen.

Han er glad for at se, at en ud af tre boligejer, ønsker at energirenovere deres bolig for at sænke deres energiforbrug.

”Som energikonsulent glæder det mig at se, at der også er et stort fokus på, hvordan man kan spare på energien og dermed lave forbedringer af boligen, der tilgodeser både klimaet og ens pengepung," siger Bo Halm Andersen og tilføjer:

"For det hele hænger sammen – når man renoverer sin bolig, falder udgifterne ofte til varme- og vandregningen, og boligens værdi kan potentielt stige. Dermed får man ikke kun en mere komfortabel og bæredygtig bolig, men også en økonomisk gevinst,” forklarer Bo Halm Andersen, som derfor anbefaler, at man tænker energibesparelser ind i det, hvis man vil renovere.

“Hvis du bor i et område, hvor der er en risiko for over­svømmelse i forbindelse med skybrud eller storm­flod, kan jeg kun opfordre til, at du under­søger, hvad du kan gøre for at beskytte din bolig.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Forårstjek Af Dit Hus Bo Halm Andersen Undersøger En Tagrende

Husk at tjekke boligens tagrender og nedløbsrør, så de er klar til regnfulde dage.

Mindre fokus på vejret

I de seneste par år er det danske vejr blevet mere ekstremt.

Alene i 2023 blev der slået flere vejrrekorder. Det blev det mest regnfulde år til dato, men samtidig var juni den mest solrige måned nogensinde, efterfulgt af den mest regnfulde juli i vejrhistorien.

Disse vejrforhold medførte også flere problemer med over­svømmelser for landets bolig­ejere.

Alligevel er det kun 15% af respondenterne i undersøgelsen, der ønsker at renovere deres bolig for at forebygge vejrskader. Der kan dog være flere årsager til det lave tal, forklarer Bo Halm Andersen.

”Der er naturligvis boliger, som ligger et sted, hvor de ikke er i risikoen for at blive ramt af oversvømmelser. De har i udgangspunktet ingen grund til bekymring. Men der findes også boliger, som ikke tidligere har været så påvirket af vejret, men som nu kan være i farezonen for det ekstreme vejr – de har måske bare ikke fokus på det endnu,” lyder det fra Bo Halm Andersen.

Han har derfor en opfordring til de boligejere, der bor i et område, hvor der kan opstå problemer med oversvømmelser.

”Hvis du bor i et område, hvor der er en risiko for oversvømmelse i forbindelse med skybrud eller stormflod, kan jeg kun opfordre til, at du undersøger, hvad du kan gøre for at beskytte din bolig. Det kan være alt fra at tjekke, at tagrenden er renset til at anlægge et omfangsdræn eller faskine for at få vandet væk fra boligen. Jo mere du gør for at forebygge og forhindre vandskader, desto bedre,” siger Bo Halm Andersen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 436 repræsentativt udvalgte husejere over 18 år af YouGov for NRGi og Gjensidige i februar 2024.

Hvad var vigtigst for dig i forbindelse med renoveringen af din bolig eller hvad er årsag til at du planlægger at renovere?  
At forskønne boligen 69%
At gøre boligen mere komfortabel at bo i 53%
At fastholde/øge boligens værdi 36%
At sænke løbende forbrugsomkostninger (el, vand, varme) 33%
At gøre boligen mere klimavenlig 23%
At forebygge vejrskader 15%
Andet, notér venligst 1%
Andet 2%
   
   
   
   

Vil du læse mere?

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021

Kvinde Hænger Vasketøj Op Udenfor

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt

Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

22.05.2022

Bo Halm Andersen Undersøger En Tætningsliste

8 budget­venlige projekter, der kan sænke din varme­regning

Vil du gerne spare på varmen? Vi har samlet 8 projekter, der kan sænke dit varmeforbrug uden, at det sprænger dit budget.

04.12.2023

Sådan Undgår Du Brand I Sommerhuset

Køb af sommerhus: 9 gode råd, inden du køber en feriebolig

Mange danskere drømmer om at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvad skal du gøre dig af tanker, inden du køber et sommerhus? Læs mere her.

02.04.2024