Artikel

Køb af sommerhus: 9 gode råd, inden du køber en feriebolig


Mange danskere drømmer om at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvad skal du gøre dig af tanker, inden du køber et sommerhus? Læs mere her.

Portrætbillede af Bo Halm Andersen

Bo Halm Andersen guider dig igennem, hvad du skal overveje, hvis du vil købe et sommerhus.

Overvejer du at købe et sommerhus?

Når det kommer til ferie, findes der ikke meget, der er mere idyllisk og afslappende end kvalitetstid med familie og venner i et hyggeligt sommerhus i naturskønne omgivelser.

Men inden du køber et sommerhus, er det vigtigt at du gør dig nogle tanker om, hvad det rent faktisk vil sige at eje et sommerhus.

For det er én ting at leje et sommerhus, noget andet er at købe et sommerhus, som du har ansvaret for. Året rundt.

Så uanset, om du er førstegangskøber eller har købt bolig før, har vi samlet 9 gode overvejelser i forbindelse med at købe en feriebolig.

Tip 💡

Inden du går på jagt efter en feriebolig, er det en god idé at tale med din bank om, hvad der kan lade sig gøre rent økonomisk, når du vil købe et sommerhus.

1. Hvad ofte vil du bruge sommerhuset?

Leje eller eje? Inden du køber et sommerhus, er det en god idé at overveje, hvor ofte du rent faktisk regner med at bruge sommerhuset.

Her er det vigtigt at være realistisk og ærlig.

Vil du gerne pakke en weekendtaske og køre mod sommerhuset hver eller hver anden weekend? Hvad med sommerferien? Eller juletiden og årets andre ferier?

Hvis du kun regner med at bruge sommerhuset et par gange om året, er det måske en bedre idé at leje i stedet for at købe et sommerhus. Men hvis du planlægger at bruge det regelmæssigt, kan det potentielt være en god investering at eje et sommerhus.

Det er vigtigt at huske på, at jo mere du bruger dit sommerhus, jo mere værdi får du for dine penge.

Det er også nemmere for dig at vedligeholde dit sommerhus løbende og opdage eventuelle skader, hvis du besøger det ofte.

Udsigt til vand

Skal sommerhuset være tæt på din helårsbolig? Have udsigt til vand? Hvad med afstanden til naboerne?

2. Sommerhusets beliggenhed

Når du overvejer at købe et sommerhus, er det også vigtigt, at du og din familie tænker over, hvor I ønsker at det skal ligge på Danmarkskortet.

Så tal med din familie og overvej gerne følgende:

 • Rejsetid: Hvor langt er du villig til at køre for at komme i sommerhus? Skal det være muligt at komme dertil via offentlig transport
 • Fritidsaktiviteter: Er det vigtigt, at der er spændende aktiviteter i nærheden? Måske lege- og fritidsaktiviteter til børn og unge?
 • Naboer: Hvor langt skal der være hen til den næste sommerhusejer? Vil du gerne kunne sige godmorgen til naboerne eller foretrækker du, at du kun kan se dem, hvis du finder en kikkert frem?
 • Natur: Er det vigtigt at være tæt på stranden og have udsigt til vandet? Eller må sommerhuset gerne ligge lidt længere ind på land
 • Afstand til byer: Skal du kunne gå i badesandaler ned til den lokale bager efter morgenbrød? Vil I gerne være tæt på større byer? Hvad med afstanden til butikker, caféer og restauranter?
 • Særlige ønsker: Er det et krav, at du kan gå ned og tage et dyk i bølgerne hvor morgen? Kan du nemt komme ud og fiske, hvis det er din store fritidsinteresse? Eller måske sejle en tur?

Sommerhusets beliggenhed har naturligvis en stor betydning for boligens pris, og går du efter et hus i et populært sommerhusområde, vil prisen ofte være højere end en tilsvarende bolig i et mindre attraktivt område.

Derudover er det også vigtigt at huske på, at jo tættere sommerhuset er på din faste bopæl, jo større er sandsynligheden for at du vil bruge det.

Tag dig tid til at undersøge forskellige sommerhusområder og find den perfekte beliggenhed, der passer til dine behov og ønsker.

Vidste du at ...

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik i 2018 var den gennemsnitlige afstand fra sommerhusejernes helårsbolig til deres sommerhus 79 km?

Kundeservicemedarbejder sidder ved en computer

Har du både sommerhus og helårsbolig?

Saml dine elaftaler hos os, og betal kun for ét abonnement. Nemt og overskueligt. Ring 7011 4500, og hør mere om det.

To børn sidder i en sofa

Skal der være plads i sommerhuset til den helt store familie og din vennekreds?

3. Plads til venner og familie?

Når vi taler om størrelsen på et sommerhus, er det ikke kun et spørgsmål om ferieboligens samlede antal kvadratmeter.

Det handler i lige så høj grad om indretning og antallet af værelser i sommerhuset. Når du køber et sommerhus, bør du gøre dig nogle tanker om, hvem der kommer til at bruge sommerhuset.

 • Antal gæster: Skal det kun være dig og din bedre halvdel, der bruger ferieboligen? Så kan I ofte nøjes med et mindre sommerhus med få sovepladser.
 • Plads til venner: Er det kun den nærmeste familie, der bliver inviteret i sommerhus eller skal det også kunne rumme venner og den udvidede familie?
 • Antal værelser: Er der værelser og sovepladser nok? Hvad med badeværelse(r)?
 • Specifikke behov: Skal der være legearealer til børn og børnebørn? Hvad ekstra opbevaringsplads? Eller plads til dine hobbyer?

Hvad er vigtigst for dig og din familie?

Et mindre sommerhus har ofte sin helt egen charme, men det kan også føles trangt, hvis du ofte har mange gæster. Det kan dog også være billigere end et større sommerhus.

Et stort sommerhus kan til gengæld give dig mere plads og komfort, men det er ofte også dyrere at købe og vedligeholde.

Vidste du at ... 

Ifølge en pressemeddelelse fra Boligsiden blev der solgt 8.215 sommerhuse i 2023?

Mand undersøger et HPFI-relæ

Husk at få undersøgt sommerhusets installationer, inden du køber det.

4. Sommerhusets tilstand

Det kan være økonomisk fristende at gå efter et sommerhus, som er i mindre god stand og dermed sælges til en lavere pris.

Men overvej lige en ekstra gang, om det nu også er det rigtige valg for dig.

For hvis du ikke får renoveret sommerhuset, kan det måske føre til uforudsete udgifter og reparationer. Og det kan måske overstige den oprindelige besparelse, som du opnåede ved at købe sommerhuset til en lav pris.

Derudover er sommerhuset et sted, hvor du skal koble af og det kan være svært, hvis der mangler at blive udført et eller flere renoveringsprojekter.

Så overvej, om du har tid, lyst og overskud til at gå i gang med at sætte sommerhuset i stand eller om der er plads i budgettet til at du hyrer nogle håndværkere til at fikse tingene for dig.

Tip 💡

Husk altid at læse tilstandsrapporten, så du får indblik i boligens tilstand. Det er også vigtigt, at du gennemgår sommerhusets installationer.

Så overvej at få et byggesagkyndig med på råd, der kan tilbyde dig 100% uvildig rådgivning.

5. Husk budgettet

Prisen på et sommerhus er ikke den eneste økonomiske faktor, du bør have i dine overvejelser i forbindelse med et sommerhuskøb.

Du skal også huske at lave et realistisk budget, så du kan se, hvordan et køb af sommerhus vil påvirke din og din familie samlede økonomi, så du undgår ubehagelige økonomiske overraskelser.

Dit budget bør blandt andet inkludere:

 • Forsikring(er)
 • Forbrug (el, vand og varme)
 • Ejendomsskat og ejendomsværdiskat
 • Afdrag på evt. lån
 • Transport til og fra sommerhus
 • Løbende udgifter

Tip 💡

Husk at tage højde for både faste udgifter og uforudsete udgifter.

Det er nemlig god idé at lægge en sum penge til side hver måned, der kan gå til uforudsete udgifter, som f.eks. en ødelagt opvaskemaskine eller skader på taget.

Sommerhus i lyst træ set udefra

Hvad hælder du mest til? Overdådig luksus eller traditionel træhytte?

6. Luksussommerhus eller simpel feriebolig

Vinkøleskab, sauna, fladskærme i alle rum, boblebad og udendørs spa.

Når du vil købe et sommerhus i dag, kan du få dem lige så topmoderne, som du kan ønske dig det. Det er faktisk kun fantasien og budgettet, der sætter grænserne for, hvilken niveau af luksus og komfort, du kan få.

Men er du og din familie mere til et traditionelt sommerhus, hvor der ikke nødvendigvis er alverdens bekvemmeligheder?

Nogle foretrækker charmen ved et mere simpelt og traditionelt sommerhus, mens andre gerne vil have at ferieboligen i stil og komfort minder om deres helårsbolig.

Så overvej, hvad der betyder mest for dig og din familie.

7. Løbende vedligeholdelse af sommerhus

Når man køber et sommerhus, er det ofte for at have det i mange, mange år. Måske skal det endda være i familien i flere generationer.

For at det kan lade sig gøre, skal du huske at vedligeholde dit sommerhus – både udendørs og indendørs.

Læg en plan for, hvordan du løbende gennemgår sommerhuset. Del det gerne op i:

 • Udendørs – taget, tagrender, facade, fliser, terrasse, nedløbsrør, have, trapper mv.
 • Installationer – Kig på elinstallationer, varme- og vandrør, evt. varmepumpe mv.
 • Indendørs – Tjek døre og vinder, kig efter tegn på skimmelsvamp og råd mv.
 • Inventar – Giv husets hvidevarer et tjek, det gælder også dine møbler og evt. andet elektronik

Ved at følge disse tips kan du sikre, at dit sommerhus er i god stand og klar til at blive brugt i mange år fremover. Og husk, det er altid nemmere og billigere at forebygge skader end at reparere dem.

8. Vil du udleje dit sommerhus?

Ønsker du at købe et sommerhus for at udleje det?

Der er både fordele og ulemper ved at ved at udleje et sommerhus.

Den største fordel er, at det kan hjælpe med at holde dine udgifter til sommerhuset nede takket være lejeindtægter.

Men omvendt vil det også betyde, at der er tidspunkter i løbet af året, hvor du ikke kan bruge sommerhuset.

Derudover er det de færreste udlejere, der ønsker at have personlige ting stående fremme, når ferieboligen bliver lejet ud. Det kan lægge en dæmper på den hyggelige og afslappende stemning, der ellers kendetegner en tur i sommerhus.

Kvinde hænger vasketøj op udenfor

Vil du gerne bruge dit kommende sommerhus som helårsbolig?

9. Sommerhus som helårsbolig

Drømmer du om at bo i sommerhuset året rundt?

Det kræver, at du lever op til nogle specifikke krav. Så inden du køber et sommerhus med henblik på at bo der hele året, skal du være sikker på, at du lever op til ét af følgende krav.

 1. Du har ejet dit sommerhus i 1 år og er enten pensionist, førtidspensionist, efterlønsmodtager, modtager fleksydelse eller over 60 år og oppebærer din pension.
 2. Du kan også bo i dit sommerhus 365 dage om året, hvis du har fået en dispensation af den kommune, hvor sommerhuset ligger i. Du skal dog være opmærksom på, at sådan en dispensation ikke længere gyldig ved ejerskifte.
 3. Du har et hus, der lovligt blev brugt som helårsbolig, da området, hvor huset ligger i blev lavet om til sommerhusområde, og retten til at bruge huset som helårsbeboelse ikke efterfølgende er faldet bort.

Er sommerhuset egnet til at være helårsbolig?

Du skal dog ikke kun kigge på det lovmæssige, hvis du overvejer at bruge dit sommerhus som helårsbolig. Det skal også kunne fungere rent praktisk i hverdagen.

Så kig ekstra grundigt på selve huset og området, hvis du vil købe et sommerhus for at bruge det som helårsbolig.

 • Er sommerhuset tilstrækkeligt isoleret til at kunne klare vinteren?
 • Har sommerhuset en fornuftig varmekilde til de kolde måneder?
 • Hvor dyrt bliver det i udgifter og vedligeholdelse at bo i sommerhuset hele året?
 • Kan du komme til og fra sommerhuset, hvis der falder sne eller er glatte veje?
 • Kan du komme til læge, fritidsaktiviteter, indkøbsmuligheder mv. året rundt?
 • Hvor dyrt bliver det i udgifter og vedligeholdelse at bo i sommerhuset hele året?
 • Hvordan bliver spildevandet afledt - er det til offentligt kloak, lukket septiktank, som skal tømmes, nedsivningsanlæg eller minirensningsanlæg?

Ekspertens tjekliste

Det er en drøm for mange familier at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvis du vil gå fra drøm til virkelighed, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om, hvilke krav og ønsker et kommende sommerhus skal leve op til. 

Så husk de gode råd og overvejelser: 

 • Hvad ofte vil du bruge sommerhuset?
 • Sommerhusets beliggenhed
 • Skal der være plads til venner og familie?
 • Hvordan er sommerhusets tilstand?
 • Husk budgettet
 • Luksussommerhus eller primitiv feriebolig
 • Løbende vedligeholdelse af sommerhus
 • Vil du udleje dit sommerhus?
 • Vil du bruge dit sommerhus som helårsbolig

Vil du læse mere?

Bo Halm Andersen Undersøger En Tætningsliste

8 budget­venlige projekter, der kan sænke din varme­regning

Vil du gerne spare på varmen? Vi har samlet 8 projekter, der kan sænke dit varmeforbrug uden, at det sprænger dit budget.

04.12.2023

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)

Luftfugtighed i hjemmet: Her er alt, du skal vide

Bliv klogere på, hvad luftfugtighed er. Og få ekspertens 5 bedste råd til at forbedre luftfugtigheden i dit hjem.

04.04.2023

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023

Sommerhus

Guide: 7 tips til at gøre dit sommerhus klar til sommeren

Vil du gøre dit sommerhus klar til resten af året? Vores helt egen boligekspert, bygningssagkyndige Bo Halm Andersen, kommer her med syv gode råd til dig.

08.04.2022