Artikel
2 ud af 3 boligsøgende vægter boligens energimærke højt
Mere end halvdelen af danskerne anser boligens energimærke for at være meget vigtigt, når de er på jagt efter deres næste bolig. Det viser nye tal.
Det er ikke kun en boligs beliggenhed, antallet af værelser i huset eller ønsket om et stort og lyst køkkenalrum, der optager folk, når de er på boligjagt.
Danskerne lægger i høj grad også mærke til boligens energimærke, når de er på udkig efter deres næste hjem.
Det viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Exometric, der er en del af vores koncern. Et energimærke viser, hvor energieffektiv en bolig er på en skala fra A til G, hvor karakteren A tildeles boliger med det laveste energiforbrug.
Undersøgelsen viser, at 5% af de adspurgte vægter energimærket højest ved deres næste boligkøb. Samtidig vurderer 58%, at de finder energimærket meget vigtigt, men at andre faktorer vægter højere.
Ifølge Bo Halm Andersen er det positivt, at flere og flere danskere har fået øjnene op for boligens energimærke.
“Et boligkøb er ofte et spørgsmål om tryghed. Derfor er det kun naturligt, at mange boligkøbere gerne vil have en idé om, hvad de kan forvente af udgifter til energiforbrug.”Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Et spørgsmål om tryghed
Ifølge Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, er det ikke overraskende, at der er et stort fokus på boligens energimærke, når folk kigger på boliger.
"Et boligkøb er ofte et spørgsmål om tryghed. Derfor er det kun naturligt, at mange boligkøbere gerne vil have en idé om, hvad de kan forvente af udgifter til energiforbrug. Og det kan energimærket være med til at vise dem,” siger Bo Halm Andersen, der ser det som en positiv udvikling, at der er kommet større fokus på energimærket.
”Jeg er glad for at se, at danskerne i den grad har fået øjnene op for energimærket. For mig er det med til at vise, at vi som samfund bevæger os i en retning, hvor det er naturligt at kigge på, hvordan man kan spare på energien og eksempelvis forholde sig til, om varmekilden til en bolig ikke er baseret på olie eller gas,” tilføjer Bo Halm Andersen.
Med et energimærke kan du få overblik over, hvor det bedst kan betale sig at energirenovere boligen.
“Jeg opfordrer altid potentielle boligkøbere til at nærlæse energimærkningsrapporten.”Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Går glip af værdifuld viden
Mere end en tredjedel af deltagerne i undersøgelsen tillægger dog ikke energimærket særlig stor betydning. Således angiver
29%, at de tillægger energimærket mindre betydning sammenlignet med andre faktorer, og 8% mener, at det slet ikke har nogen betydning.
Og det er en skam, lyder det fra Bo Halm Andersen. For ifølge energikonsulenten er energimærket ikke blot en karakter, men en værdifuld rapport med masser af nyttig viden.
”Jeg opfordrer altid potentielle boligkøbere til at nærlæse energimærkningsrapporten. Her kan man finde forslag til rentable energiforbedringer fra en uvildig energikonsulent,” siger Bo Halm Andersen, som lægger vægt på, at det både er godt for klimaet og privatøkonomien at følge forslagene fra energimærket.
”Ved at gennemføre de energiforbedringer, som energimærkningsrapporten anbefaler, kan man se frem til et lavere energiforbrug og dermed en lavere varmeregning, mindre CO2-udledning og en forbedring af boligens energimærke,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.080 villa- og rækkehusejere i marts-april 2024. Respondenternes geografiske tilknytning er fordelt ud over landets 98 kommuner.
Hvor stor betydning har boligens energimærke for dig, når du skal købe bolig? | |
Har højeste prioritet ift. alt andet | 5% |
Har meget stor betydning, men andre faktorer betyder mere | 58% |
Mindre betydning ift. andre faktorer | 29% |
Ingen betydning | 8% |