Artikel

2 ud af 3 bolig­søgende vægter boligens energimærke højt


Mere end halvdelen af danskerne anser boligens energi­mærke for at være meget vigtigt, når de er på jagt efter deres næste bolig. Det viser nye tal.

Boligjagt Efter Energivenlige Huse

Det er ikke kun en boligs beliggenhed, antallet af værelser i huset eller ønsket om et stort og lyst køkkenalrum, der optager folk, når de er på boligjagt.

Danskerne lægger i høj grad også mærke til boligens energimærke, når de er på udkig efter deres næste hjem.

Det viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Exometric, der er en del af vores koncern. Et energimærke viser, hvor energieffektiv en bolig er på en skala fra A til G, hvor karakteren A tildeles boliger med det laveste energiforbrug.     

Undersøgelsen viser, at 5% af de adspurgte vægter energimærket højest ved deres næste boligkøb. Samtidig vurderer 58%, at de finder energimærket meget vigtigt, men at andre faktorer vægter højere.

Bo Halm Andersen (2)

Ifølge Bo Halm Andersen er det positivt, at flere og flere danskere har fået øjnene op for boligens energimærke.

“Et boligkøb er ofte et spørgsmål om tryghed. Derfor er det kun naturligt, at mange boligkøbere gerne vil have en idé om, hvad de kan forvente af udgifter til energiforbrug.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Et spørgsmål om tryghed

Ifølge Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, er det ikke overraskende, at der er et stort fokus på boligens energimærke, når folk kigger på boliger.

"Et boligkøb er ofte et spørgsmål om tryghed. Derfor er det kun naturligt, at mange boligkøbere gerne vil have en idé om, hvad de kan forvente af udgifter til energiforbrug. Og det kan energimærket være med til at vise dem,” siger Bo Halm Andersen, der ser det som en positiv udvikling, at der er kommet større fokus på energimærket.

”Jeg er glad for at se, at danskerne i den grad har fået øjnene op for energi­mærket. For mig er det med til at vise, at vi som samfund bevæger os i en retning, hvor det er naturligt at kigge på, hvordan man kan spare på energien og eksempelvis forholde sig til, om varmekilden til en bolig ikke er baseret på olie eller gas,” tilføjer Bo Halm Andersen.

Disse Skader Vil Opstå I Din Bolig Sådan Forhindrer Du Dem Bedst Muligt

Med et energimærke kan du få overblik over, hvor det bedst kan betale sig at energirenovere boligen.

“Jeg opfordrer altid potentielle boligkøbere til at nærlæse energi­mærknings­rapporten.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Går glip af værdifuld viden

Mere end en tredjedel af deltagerne i undersøgelsen tillægger dog ikke energimærket særlig stor betydning. Således angiver

29%, at de tillægger energimærket mindre betydning sammenlignet med andre faktorer, og 8% mener, at det slet ikke har nogen betydning.

Og det er en skam, lyder det fra Bo Halm Andersen. For ifølge energikonsulenten er energimærket ikke blot en karakter, men en værdifuld rapport med masser af nyttig viden.

”Jeg opfordrer altid potentielle boligkøbere til at nærlæse energi­mærknings­rapporten. Her kan man finde forslag til rentable energi­forbedringer fra en uvildig energikonsulent,” siger Bo Halm Andersen, som lægger vægt på, at det både er godt for klimaet og privatøkonomien at følge forslagene fra energi­mærket.

”Ved at gennemføre de energi­forbedringer, som energi­mærknings­rapporten anbefaler, kan man se frem til et lavere energiforbrug og dermed en lavere varmeregning, mindre CO2-udledning og en forbedring af boligens energimærke,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.080 villa- og rækkehusejere i marts-april 2024. Respondenternes geografiske tilknytning er fordelt ud over landets 98 kommuner.

Hvor stor betydning har boligens energimærke for dig, når du skal købe bolig?  
Har højeste prioritet ift. alt andet 5%
Har meget stor betydning, men andre faktorer betyder mere 58%
Mindre betydning ift. andre faktorer 29%
Ingen betydning 8%

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Mand Indstiller En Varmepumpe

Hver 3. bolig­ejer kender ikke tilskudspulje til varmepumper

Siden den 27. maj har boligejere haft mulighed for at søge tilskud fra varmepumpepuljen til en ny varmepumpe. Men kendskabet til puljen er lavt, viser nye tal.

03.06.2024

Solceller På Taget

Trods stor interesse: Derfor dropper danskerne solceller

Selvom halvdelen af danskerne er positivt indstillet på at få installeret solceller på taget, hersker der en udbredt opfattelse af, at det ikke kan betale sig rent økonomisk.

03.05.2024

Solcellepark I Nees

Vi præsen­terer et tilfreds­­stillende resultat

Vi kom ud af 2023 med et tilfreds­stillende resultat på 433 millioner kroner efter skat .

01.05.2024

Værdipuljen Støtte Til Øst For Paradis

Værdipuljen: Nu kan lokale ildsjæle søge om støtte

Den 5. april åbner vi for ansøgninger til vores Værdipulje, som sidste år støttede 62 grønne projekter.

02.04.2024