Nyhed

Folk i lejeboliger sparer på strømmen de forkerte steder


Bor du til leje? Så er der risiko for, at du jagter besparelser de forkerte steder i dit hjem. Det viser en ny undersøgelse.

To Drenge Sidder I Sofaen Med En Tablet Hver

De høje energipriser har i det seneste år fået mange danskere til at sætte ind med tiltag i hjemmet, der sparer på strømmen og udgifterne.

Men for mere end en million danskere, der i dag bor i lejebolig, kan det være mere vanskeligt at få sparet på strømmen.

Folk i lejeboliger er ofte begrænset af ikke at kunne lave de samme fysiske energioptimeringer i hjemmet, og de har i stedet været nødt til at fokusere på tiltag, der har kunne minimere udgifterne til strøm og varme.

Det er dog ikke altid de rigtige steder, der bliver sparet.

Ifølge en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi, svarer tre ud af fire, at de har fokus på at skrue ned for lyset, mens hver anden peger på et lavere varmeforbrug som deres primære energibesparende tiltag.

“Tæt på en femtedel af dit elforbrug kommer fra underholdning i hjemmet.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Gaming og standby er de store strømslugere

Ifølge Bo Halm Andersen, der er energikonsulent her i NRGi, er det helt andre steder i hjemmet, man bør kigge efter de største besparelser.

”I takt med at de fleste danskere får LED pærer, som bruger fire-fem gange mindre strøm end halogenpærer, er der mindre at hente ved at holde lyset slukket sammenlignet med at begrænse brugen af hårde hvidevarer eller skrue ned for brugen af elektronik,” forklarer Bo Halm Andersen.

Han fremhæver også, at hvis man gerne vil skære ned på sine udgifter hver måned, bør man kigge på, hvordan og hvor meget man ser tv, streamer og spiller på spilkonsoller og computer:

”Tæt på en femtedel af elforbruget i dag kommer fra underholdning i hjemmet. Både streaming og gaming på især stationære computere sluger meget strøm, og derfor er det naturligvis også vigtigt, at du slukker for elektronikken, når du ikke bruger den,” siger han.

I undersøgelsen svarer blot én ud af ti, at de ser mindre TV eller bruger mindre tid på gaming, mens hver fjerde har fokus på ikke at bruge deres tørretumbler.

“Derfor er anbefalingen også, at man sætter sig ind i, hvilke sparetiltag der er de mest effektive.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige

Undgå at spare de forkerte steder

Hvis man fokuserer sine strømbesparelser på de forkerte områder, kan det faktisk ende med at gøre pengepungen mere ondt end godt. Det forklarer Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.

“Selvom det kan virke fornuftigt at skrue ned på varmen som et af de første sparetiltag, så skal man samtidig passe på, at man ikke kommer så langt ned i temperatur i lejlighedens rum, at der fx kan udvikle sig skimmel. Derfor er anbefalingen også, at man sætter sig ind i hvilke sparetiltag, der er de mest effektive, så man får mest muligt ud af sin indsats,” siger han.

Kvinde sætter en tøjklemme på et tørrestativ

Drop tørretumbleren og hæng dit tøj til tørre i stedet for. Det kan spare dig penge.

Energikonsulents tre bedste spareråd til lejere

  1. Undgå tørretumbleren – det er en af de største strømslugere overhovedet, hvis du bruger den meget. Benyt et tørrestativ i stedet og tør tøjet udenfor, hvis det er muligt, så du ikke danner fugt i boligen. Ifølge undersøgelsen er det kun én ud fire lejere, der har droppet at bruge deres tørretumbler.
  2. Skru ned for varmen – det er en øjeblikkelig og effektiv måde at spare energi på. En god tommefingeregel siger, at du kan skære ca. 5 procent af din varmeregning. Det er dog meget vigtigt, at man ikke sænker temperaturen til under 18 grader, da det kan danne fugt og føre til skimmelsvamp.
  3. Mindsk strømforbruget fra elektronik – fx ved at indstille din computer til at gå i sleep-tilstand, når du ikke bruger den. Du kan også mindske standbyforbruget, hvor dine apparater stadig er tændt ved stikkontakten. Det kan du fx at bruge et tænd-sluk-ur eller sluk manuelt med en fjernbetjent stikkontakt. Især ældre apparater, der er på nettet, kan have et højt standbyforbrug.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i november og december 2022.

Dette spørgsmål er besvaret af folk, der bor i en lejebolig.

Hvad gør du for at forsøge at spare på dit forbrug i hjemmet?

Skruer ned for varmen

50% 

Husker at slukke lyset

75% 

Bruger vaskemaskinen mindre eller på andre tidspunkter end normalt

41% 

Dropper brugen af tørretumbler

25% 

Ser/streamer mindre tv eller bruger mindre tid på gaming

9% 

Jeg gør ikke noget for at spare på strømmen

11% 

Andet

 3%

Ved ikke 

2%