Artikel

Øget brandrisiko ved brug af 'mormor'-ladekabler i sommerhus


Manglende ladebokse i sommerhuse kan få folk til at bruge 'mormor'-ladere til at oplade deres elbil. Men det kan blive en brandfarlig affære.

Traditionelt, dansk sommerhus i mørkt træ

Det er ikke alle sommerhuse, der har fået installeret en ladeboks.

Selvom elbiler fylder mere og mere på de danske veje, er det langtfra sikkert, at der er installeret en ladeboks ved sommerhuset, så du kan oplade din elbil.

Det betyder, at mange elbilsejere tyer til de såkaldte 'mormor'-ladekabler, der passer til en almindelig stikkontakt.

Men det kan gå hen og blive en brandfarlig affære, advarer ekspert.

Ikke tilpasset det danske stikkontaktsystem

Problemet med denne løsning er nemlig, at normale stikkontakter ikke er tilpasset en vedvarende belastning på mere end seks ampere, som flere af 'mormor'-ladekablerne på markedet tillader.

Det forklarer Palle Egelund Jensen, der er servicedirektør i vores landsdækkende elinstallatør­virksomhed ELCON.

”Selvom det kan virke som den nemme løsning, er flere 'mormor'-ladere i markedet slet ikke tilpasset det danske stikkontaktsystem, der kun kan klare en belastning på op til 6 ampere,” forklarer Palle Egelund Jensen, som tilføjer:

”Flere 'mormor'-ladere trækker mere strøm end det, og kombineret med den høje sommervarme betyder det, at der er en større brandfare i husets elinstallationer, når man lader sin elbil op.”

“Hvis ikke man har en ladestander ved sit sommerhus, er anbefalingen, at man lader ved en offentlig ladestander.”
Palle Jensen Divisionsdirektør hos ELCON

Sikkerhedsstyrelsen advarer

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man helt undgår daglig opladning med ’mormor’-laderen og kategoriserer det, som et nødladekabel.

Palle Egelund Jensen har flere gode råd til, hvad man som elbilejer bør gøre, når man har taget elbilen til sommerhuset, hvor elnettet ofte er svagere end det er på ens privatadresse:

”Hvis ikke man har en ladestander ved sit sommerhus, er anbefalingen, at man lader ved en offentlig ladestander. Er der ingen andre muligheder, end at bruge ’mormor’-kablet, skal man sikre sig, at den maks. trækker 6 ampere,” siger Palle Egelund Jensen, som tilføjer:

”Derudover vil jeg anbefale, at man bruger kvalitetsladere og forsøger at tilpasse ladning af elbil til ydertimerne, hvor der ikke er så stort pres på elnettet, der i mange sommerhusområder ikke er gearet til alle elbilerne.”

“Vi ved, at mange danske sommerhuses elinstallationer ikke kan håndtere ladekabler til biler.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige

Skaderne kan forebygges

Også hos Gjensidige opfordrer man til at være påpasselig med 'mormor'-ladere for at forebygge potentielt store og dyre skader på sit sommerhus.

Ifølge Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige, bør sommerhusejere være særligt opmærksomme på, om husets elinstallationer kan klare at trække den kraftige strøm, som ladekablet tillader.

Vidste du at ...

I løbet af 2023 er der kommet 19.815 flere elbiler på vejene? Det viser de seneste tal fra bilstatistik.dk.

Sommerhuse er ikke bygget til høj belastning

Mange ældre sommerhuse er nemlig ikke bygget til at håndtere så høj en belastning over længere tid.

”Vi ved, at mange danske sommerhuses elinstallationer ikke kan håndtere ladekabler til biler, og den absolut nemmeste måde at undgå skader på sit sommerhus på, er derfor ved ikke at oplade sin bil med et 'mormor'-ladekabel,” fortæller Henrik Sagild, som tilføjer: 

”Hvis der går ild i elinstallationerne, risikerer man ikke kun, at det får betydning for en selv, men potentielt også mange andre, og det er altså nemt at undgå ved at bruge de offentlige ladestandere.”

Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man på nogle hjemmesider kan købe ulovlige ’mormor’-ladere, der trækker mere end seks ampere, og de opfordrer derfor til, at man er opmærksom ved køb af ladekablere.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
To Piger Kigger På En Mobil

Lavere nettariffer til næsten en kvart million elkunder

Fra den 1. juli 2023 bliver det billigere for dig at få transporteret strøm hjem til din bolig eller virksomhed, hvis du bor i netselskabets KONSTANTs forsyningsområde.

21.06.2023

Sådan Vælger Du De Rigtige Vægge I Boligen

Komfort før klima: Dét er vigtigst, når danskerne renoverer

Danskerne renoverer boligen for at skabe mere komfortable rammer at bo i, mens klimaet bliver ned­prioriteret.

12.06.2023

Mand Indstiller En Varmepumpe

Nu bliver det nem­mere at udskifte fyret med en varme­pumpe

Et nyt samarbejde med Totalkredit skal gøre det nemt og trygt for boligejere at udskifte deres olie- eller gasfyr med en varmepumpe.

11.05.2023

Jacob Vittrup

Årsrapport 2022: "Et usædvanligt år"

2022 var et udfordrende år for os. Alligevel lykkedes det for os at bidrage til den grønne omstilling og skabe et stærkt resultat.

28.04.2023