Artikel

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt


Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

Kvinde hænger vasketøj op på et tørrestativ udenfor

Spar strøm i de varme forår- og sommermåneder

Uanset hvor og hvordan, du vælger at tilbringe din sommerferie, er der penge at spare på elregningen. Vi giver dig 6 gode råd til at spare på strømmen i de forhåbentlig varme og solrige sommermåneder.

Opdateret august 2022

Besparelserne i artiklen er baseret på, at en kWh koster 4 kroner.

Kvinde tager opladeren ud af sin mobil

Undgå at elapparater står standby

Mange bruger sommerferien til at tage udenlands med familien og lader derfor huset stå tomt uden at tænke over, at de elektriske apparater stadig bruger strøm – også selvom de ikke er tændt.

Men det er jo ærgerligt for både klimaet og bankkontoen, at du skal hive penge op af lommen og betale for energi, som du bruger på ingenting. 

Hvor meget du kan spare i kroner og kWh kommer an på flere ting:

  • Hvilke apparater står på standby - tv, printer, router?
  • Hvor mange apparater står på standby?
  • Hvor gamle er apparaterne?

Som udgangspunkt siger man, at mellem 10-15% af husstandens samlede elforbrug bruges af apparater på standby. 

Og jo ældre det elektroniske udstyr er, jo mere bruger det som regel i strøm - også i standby tilstand. 

Derfor er det en god vane, særligt når du er væk hjemmefra i en længere periode, også at slukke for de elektriske apparater på hovedkontakten.

Udnyt soltimerne og spar på lyset

Sommer er lig med længere dage med mange flere soltimer.

Men mange vælger alligevel at tænde lyset, når de er hjemme, selv på tidspunkter, hvor det egentlig ikke er nødvendigt. Et godt råd er derfor at rulle persiennerne op og trække gardinerne fra, så du kan udnytte det naturlige dagslys i stuen.

Brug solenergi til udendørsbelysning

Brug solcellelamper, når du nyder de lange sommeraftener på terrassen og til belysning i haven.

Lamperne fås i mange varianter til en overkommelig pris og giver ofte et blødt lys, der er perfekt til hygge under åben himmel.

Har du udendørs belysning, der ikke kører på solenergi, er det en god idé at tjekke, at en eventuel timer eller censor er indstillet korrekt, så lyset kun er tændt, når du reelt har brug for det.

NRGi Rådgiver undersøger et termostat

Sluk for varmen

Det siger måske sig selv, men sluk for varmen hvor du kan.

Mange danskere i nyere huse har varme installeret i badeværelsesgulvet, og det er en af de helt store syndere, når det kommer til en høj elregning.

Sommeren er desuden en periode, hvor man generelt lufter mere ud i hjemmet, og varmetabet ved gulvvarme er derfor stort.

Tør tøjet udenfor

En af de helt store strømslugere i hjemmet er tørretumbleren, selv hvis du har investeret i en model med høj energimærkning.

Hvis du vil have en synlig besparelse på elregningen, kan du med fordel tage tøjet med udenfor og hænge det til tørre på tørresnoren. Både sol og vind hjælper med at tørre tøjet.

Gør du det tre gange om ugen i stedet for at tumble, kan du spare en god sum penge på budgettet. Men igen, det kommer også an på, hvilken tørretumbler du har. 

En moderne tørretumbler med energimærke a++, bruger eksempelvis cirka 235 kWh om året, hvis du bruger 3 gange om ugen. Og det løber op i en samlet udgift på 940 kroner.

Er du nervøs for, at tøjet blegner af solens stråler, kan du tage dit indendørs tørrestativ ud i haven og stille tøjet et sted, hvor der er skygge.

Tjek temperaturen i køleskab og fryser

Når temperaturen stiger udenfor, påvirker det også køleskabet og fryseren indenfor.

Rundt regnet øges elforbruget i både køleskab og fryser med omkring fem procent for hver grad, temperaturen stiger i rummet, fordi de bruger mere energi på at nedkøle.

Tjek derfor op på reguleringerne af dit køleskab og fryser.

Anbefalinger lyder, at man indstiller køleskabets temperatur til 5 grader og fryseren til -18 grader. 

Har du indstillet apparaterne lavere end det anbefalede, kræver det mere strøm for dem at nedkøle.

Spar kroner og ører i efteråret- og vintermånederne

Det er dog ikke kun i de varme forår- og sommermåneder, du kan spare penge på din elregning.

For I takt med, at vi skruer ned for udendørslivet og skruer op for de indendørs aktiviteter, så er der også stor sandsynlighed for, at der skrues op for energiforbruget.

Tænd og sluk lyset i mørket

Når efterårets kortere dage sætter ind, er det en naturlig impuls at tænde lys, når mørket sænker sig.

Men sørger du og din husstand for kun at tænde lys i de rum, I opholder jer i – og husker at slukke det igen, når I forlader rummet – så er der noget at spare.

Led efter LED, når du køber lyskilder

Der er mere at komme efter, hvad angår sparede kroner i forhold til lyskilder i hjemmet.

En af de største tjenester, du kan gøre for din pengepung, er nemlig at sørge for at skifte til enten spare- eller LED-pærer. De har en længere levetid og er yderst energieffektive.

Tør tøjet udendørs - også om efteråret

Dette er et tip, der tåler at blive delt igen. 

En tørretumbler er en af de store strømslugere i hjemmet, også selvom tørretumbleren har den bedste energimærkning. Det er derfor oplagt at hænge tøjet til tørre udenfor – også om efteråret.

Det er nemlig vind og luftfugtighed, der er afgørende, når man tørrer tøjet uden for, og ikke så meget solskin og høje temperaturer.

Så længe du vælger en dag uden for meget regn i luften, så kan du fint hænge tøjet ud – og gerne overdækket, så kør evt. bilen ud af carporten, så der er plads til tørrestativet.

Mor og datter ser på en mobil sammen

Familieflimmer og skærmtid – gode råd til at spare på strømforbruget

Der er næsten ikke noget bedre end at putte sig under et tæppe på sofaen og sætte en god film eller serie på.

Og sørger du for at streame f.eks. Netflix direkte gennem tv’et, så sparer du elforbruget til computeren.

Dvalefunktion er også en strømsluger

Dvalefunktionen på alle de elektroniske ting, vi har i hjemmet, er også skyld i en god del af strømforbruget. Det er derfor en god idé at investere i en elspareskinne, der netop slukker automatisk for alle de apparater, der er tilsluttet skinnen.

Du kan selvfølgelig også selv huske at slukke for det elektroniske udstyr, hvis du er træt af at skulle investere i mere elektronisk inventar til hjemmet – og her er det især spillekonsoller, der er værd at huske på at slukke helt.

Brug lyskæder med LED-pærer

Er du en af dem, der har en lyskæde hængende derhjemme?

Ifølge Energistyrelsen findes der cirka 3,3 mio. lyskæder i de danske hjem, så chancen for det er rigtig god.

Og chancen for, at du kommer til at betale ekstra meget for julebelysningen er stor, hvis du har lyskæder, der bruger glødepærer eller halogener.

Sørg for at alle dine lyskæder bruger LED-pærer – de bruger cirka 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer. Omsat i kroner og øre, så får du her en gevaldig besparelse.

Mand laver kaffe

Der er også noget at spare i køkkenet

Der er ikke noget som efteråret, der sætter gang i simremad og lækre supper.

Og her er et par oplagte tips; nemlig at sørge for, at grydens størrelse passer til blusset samt at sætte låg på gryden, så det slutter tæt. Uden låg bruger du faktisk tre gange mere i strøm.

Intet slår en god kop kaffe

Når det drejer sig om dampende varme drikke, er der også noget at spare. Elsker du en kop varm kaffe, sparer du penge ved at hælde den på termokanden i stedet for at bruge varmepladen på en tændt kaffemaskine.

Kvinde tager et brød ud af en ovn

Hold øje med elapparaterne

Ud over lyskæder er der også mange andre af de elektriske ting i hjemmet, der knokler på livet løs i julemåneden.

Ovnen, emhætten og køleskabet er især travle, når den står på småkagebagning, flæskestegs-stegning og brasen og gøren ved i køkkengryderne.

Med et par enkle fif kan du aflaste dine elapparater – og ikke mindst din elregning.

Brug varmluft

Når du tænder for ovnen, så brug varmluftsindstillingen, hvis du har mulighed for det, da den fordeler varmen mere effektivt.

Bruger du varmluft kan du også nemmere tilberede flere ting ad gangen, hvilket også sparer strøm.

Derudover kan du slukke for ovnen cirka et kvarter førend du plejer, da eftervarmen snildt kan klare den sidste tilberedelsestid.

Tø dine frostvarer i køleskabet

Det tager lidt længere tid at tø op, men til gengæld tilfører du gratis kulde til køleskabet, så det ikke er nødvendigt for køleskabet at trække nær så meget på elektriciteten i stikkontakten.

Tommelfingerreglen er: 1 kilo frostvarer er lig med 1 times sparet strøm. Og når du omvendt skal gemme varme rester, så sørg for at udnytte kulden udendørs til at køle resterne ned, inden de sættes ind i køleskabet – så slipper køleskabet for at komme på overarbejde.

Vær dog opmærksom på, at en del fødevarer har bedst af hurtig nedkøling for at undgå bakterier.

Til sidst er det værd at vide, at du rent faktisk kan gøre dit køleskab en tjeneste og lette dens arbejde, hvis du sørger for at tø frosne madvarer op inde i køleskabet. 1 kg frostvarer afgiver nemlig så meget kulde, at det svarer til 1 times strømforbrug for dit køleskab.

Vil du læse mere?

Kvinde Sidder Med En Computer Foran En Gulvlampe

Spareråd til belysning: Vores 3 bedste råd

Vidste du, at i en almindelig husholdning går cirka 12% af elforbruget til belysning. Her kan du se, hvor lidt der skal til for at spare på den del af elregningen, der går til belysning.

01.06.2021

Kvinde Drejer På Knappen På Vaskemaskinen

Følg disse 5 råd, hvis du vil vaske tøj og spare penge

Nogle af hjemmets største strømslugere er vaskemaskinen og tørretumbleren. Se her, hvordan du får dem til at fylde mindre på din elregning med vores bedste spareråd til din tøjvask.

24.09.2020

Guide Sådan Undgår Du Fugt I Boligen

Guide: Sådan undgår du fugt i boligen

Vil du undgå fugt i dit hjem? Det kan hurtigt ødelægge dit indeklima og bygningen, hvis skaden først er sket. Her får du 8 gode råd til, hvordan du kommer fugten til livs.

11.06.2020

Valg Af Byggegrund – Syv Ting Du Skal Være Opmærksom På (1)

Guide: Husk disse 5 ting, inden du køber drømmehuset

Du har fundet drømmeboligen. Æstetik, beliggenhed og stand går op i en højere enhed. Men inden du skriver under på drømmeboligen, har vi 5 punkter, du altid skal huske at tjekke.

21.08.2020