Derfor svinger prisen på strøm
Ligesom prisen på benzin svinger, går prisen på strøm op og ned, og det kan der være flere forskellige grunde til. Dertil kommer, at selvom vi i Danmark generelt har lave priser på el, så kan vi samtidig prale af at have Europas tungeste energibeskatning. Det er nemlig langt fra kun selve strømmen, du betaler for på din elregning, men i særdeleshed også diverse skatter og afgifter til staten og netselskabet.
Skatter og afgifter er steget
Skatter og afgifter til staten og netselskabet er steget, og derfor er den samlede elpris stadig højere for forbrugeren i dag, end den var for 10 år siden. Cirka 50% af din elregning går til staten, 15% til netselskabet, mens cirka 35% går til selve strømmen. Fordelingen vil variere i takt med, at elprisen stiger eller falder.
Derfor er elprisen ikke stabil
Imidlertid svinger elprisen hele tiden, uafhængigt af skatter og afgifter. Udviklingen i elpriser er afhængig af eksempelvis priser på olie og kul. Men den er også i høj grad bundet op på, hvor meget strøm, der bliver produceret og hvor meget strøm, der er brug for. Det er denne markedsmekanisme, man normalt kalder for udbud og efterspørgsel. Hvis der i en periode ikke produceres nok strøm til at dække vores forbrug, vil det sende prisen i vejret. Omvendt falder elprisen i perioder, hvor der produceres store mængder strøm, som vi ikke kan nå at bruge.