Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?


Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe, så er du sikkert nysgerrig på, hvor meget strøm den bruger. Det dykker vi ned i her på siden, så du kan blive klogere på, hvad en varmepumpe koster i drift og ikke mindst, hvad det betyder for din årlige elregning.

Varmepumpe fra Vaillant

En varmepumpe sparer dig for kroner og øre

En varmepumpe er en investering, der kan spare dig for kroner og øre på din elregning, men ved du, hvor meget strøm en varmepumpe egentlig bruger? En varmepumpe kan faktisk producere mellem 3-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i strøm. Men hvor meget strøm bruger en varmepumpe egentlig, og hvad betyder det for din varmeregning? Det dykker vi ned i her på siden, så du kan få et indtryk af, hvad du kan spare ved at skifte opvarmningsform hjemme hos dig.

Læs mere om varmepumper

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Spørgsmålet om, hvor meget strøm en varmepumpe bruger, afhænger faktisk af flere faktorer. Vi kan derfor ikke give dig et entydigt svar. Det afhænger blandt andet af følgende:

  • Hvor mange kvadratmeter er din bolig?
  • Hvor godt er din bolig isoleret?
  • Hvor meget opvarmer du din bolig?
  • Hvor meget vand bruger du?
  • Hvor effektiv er din varmepumpe?
  • Hvilken type varmepumpe har du valgt?

Vi dykker ned i, hvor meget strøm de forskellige varmepumper bruger herunder. Her tager vi udgangspunkt i et typisk parcelhus fra 60’erne eller 70’erne med en størrelse på 130 kvadratmeter. Vær dog opmærksom på, at en varmepumpes strømforbrug varierer og afhænger af flere forskellige faktorer.

Luft-til-luft varmepumpe

Er du mon klar over, hvor meget strøm en luft-til-luft varmepumpe bruger? Denne type varmepumpe bruger omkring 3.700  kWh strøm om året.

Luft-til-vand varmepumpe

En luft-til-vand varmepumpe bruger typisk omkring 5.700 kWh strøm om året. Læs mere om luft-til-vand varmepumpers forbrug.

Jordvarmepumpe 

Overvejer du at investere i en jordvarmepumpe? Denne type bruger typisk omkring 5.200 kWh strøm om året.

Far og datter foran varmepumpe

Hvad koster en varmepumpe i strøm om året?

Når du har et billede af, hvor meget strøm en varmepumpe egentlig bruger, så kan du på den måde også finde ud af, hvad en varmepumpe koster i strøm om året. Så ved du nogenlunde, hvad du kan forvente, når elregningen kommer. Men hvordan gør du det? En varmepumpe er en energieffektiv varmeløsning, men regnestykket er ikke helt så enkelt, som det måske virker til.

Først og fremmest skal du kende til din elpris per kWh. Den specifikke pris kommer an på, hvilken type elaftale du har – altså om det er en fast eller variabel elaftale. Det påvirker nemlig prisen på varmepumpens strømforbrug. Og det kan derfor være svært at udregne, hvis elaftalen er variabel.

Vi har udarbejdet en beregning på, hvad det årlige forbrug cirka lyder på for de forskellige varmepumpetyper, hvis du bruger ovenstående kWh strøm om året. Den årlige pris inklusiv brugsvand lyder cirka på:

Luft-til-luft varmepumpe: 13.600 kroner

Luft-til-vand varmepumpe: 11.800 kroner

Jordvarmepumpe: 10.800 kroner

Når du skal finde ud af, hvor meget strøm en varmepumpe bruger om året, og hvad den koster dig i drift, skal du også være opmærksom på muligheden for at få reduceret din elafgift. Du betaler med andre ord en lavere elpris for en stor del af dit forbrug.

Glem ikke en reduceret elafgift

Vidste du, at du har mulighed for at få reduceret din elafgift, hvis du har en varmepumpe? Det er en vigtig detalje at huske på, når du skal finde frem til, hvor meget strøm en varmepumpe bruger, da det har en væsentlig betydning for årsprisen. Men hvornår kan du få reduceret din elafgift?

Hvis din varmepumpe er din primære varmekilde i dit hjem, kan du få reduceret elafgiften for et årligt forbrug på over 4.000 kWh. En gennemsnitlig familie bruger faktisk omkring 4.500 kWh om året, og det betyder derfor, at du får næsten hele varmepumpens kWh-forbrug til en reduceret pris. Den reducerede elafgift ligger fra 1. juli 2023 på 1 øre per kWh.

Læs mere om reduceret elafgift

Kan jeg få tilskud til min varmepumpe?

Der findes flere puljer, du kan søge tilskud til din varmepumpe fra, som for eksempel Varmepumpepuljen og Afkoblingsordningen.

Læs mere om tilskud og rabatter

Kan jeg få reduceret elafgift, når jeg har varmepumpe?

Alle elkunder betaler elafgift til staten, men du kan få nedsat din elafgift, hvis din bolig er elopvarmet. Afgiften reduceres for det forbrug, der ligger over 4.000 kWh om året.

Læs mere om reduceret elafgift

Hvornår har varmepumpen så tjent sig selv hjem igen?

Anskaffelsesprisen for en varmepumpe er en stor investering for mange, og hvis du overvejer at investere i en, så spekulerer du sikkert over, om en varmepumpe kan tjene sig selv hjem og formentlig også, hvornår den gør det. Svaret er, at den tjener sig hjem igen, da du sparer penge på den årlige elregning. Tidspunktet afhænger dog af en række faktorer, og det er derfor svært at give et nøjagtigt svar. Det afhænger blandt andet af følgende:

  1. Anskaffelsesprisen på dine varmepumpe
  2. Din boligs opvarmningsbehov
  3. Hvilken opvarmningsform, du har benyttet hidtil

Den generelle tommelfingerregel er dog, at en varmepumpe er en god økonomisk investering på den lange bane, fordi en varmepumpe ikke bruger nær så meget energi som andre opvarmningsformer. Faktisk vil du ofte kunne halvere udgiften til varme ved at skifte til en varmepumpe. Varmepumpen tjener altså sig selv hjem igen – det er bare et spørgsmål om tid. Og heldigvis har en varmepumpe en levetid på 15-20 år.

Finansiering af en luft-til-vand varmepumpe

Du er i branchens bedste hænder

Vi er stolte af, at vi igen er kåret som branchens bedste kundeservice af Wilke 2023. Du kan derfor roligt kontakte os med alle dine spørgsmål.

Kontakt os