Artikel

5 tips: Sådan vedligeholder du din bolig i en travl hverdag


Kniber det med at finde tid til at vedligeholde dit hus? Få ekspertens 5 tips til, hvordan du kommer i gang med at give dit hjem en kærlig hånd.

En rådgiver fra NRGi kravler op ad en stige

I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og overskud til at vedligeholde huset.

Men regelmæssig vedligeholdelse af dit hjem er nødvendigt, hvis du gerne vil have en sund bolig mange år frem og undgå boligskader.

Vi har derfor spurgt vores faste ekspert, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, om at komme med 5 simple tips til, hvordan man finder tid til at vedligeholde boligen, når man har en tætpakket kalender.

En person kradser i murværket på et hus med en lille, rød skruetrækker

Gør det til en vane at tjekke murværket på dit hus regelmæssigt.

1. Tag hånd om skaderne med det samme

Ifølge Bo Halm Andersen er det først og fremmest vigtigt, at du skelner mellem skader og helt almindelig vedligeholdelse og renovering af dit hjem.

For som boligejer er det ikke utænkeligt, at der på et eller andet tidspunkt kan opstå en skade på din bolig, som kræver din opmærksomhed.

Og her bør du ikke udskyde reparationen til en anden dag.

”Du bør altid tage dig af skader med det samme, du opdager dem. Det gælder både for store og små skader på huset. Jo længere tid, der går, før du får fikset problemet, jo større er risikoen for, at skaderne forværres og bliver dyrere at reparere. Så pas på med at vente for længe med at udbedre skader,” lyder det fra Bo Halm Andersen

Huller i murværkets fuger, skimmelsvamp i kælderen eller utætheder i taget eller vandrør, er typiske eksempler på skader, der kan starte i det små, men som hurtigt kan udvikle sig til noget langt mere alvorligt.

5 tips til vedligeholdelse

Tag hånd om skader

Tag hånd om skader

Skader på din bolig, bør fikses hurtigst muligt. 

Få overblik over boligen

Få overblik over boligen

Få overblik over, hvad du skal vedligeholde.

Lav en tjekliste

Lav en tjekliste

Start altid med de vigtigste opgaver først. 

Husk de gode vaner

Husk de gode vaner

Gode vaner i hverdagen kan gøre en stor forskel. 

Planlæg din vedligeholdelse

Planlæg din vedligeholdelse

Find tid i kalenderen til vedligeholdelse. 

En person undersøger en rist på et badeværelse

Fra afløbet i badeværelset til tagstenene på taget. Det er vigtigt, at din vedligeholdelsesplan dækker hele huset.

2. Få overblik over, hvad du skal vedligeholde

Er det lang tid siden, at du har renset dine afløb? Oplever du træk og kulde fra dine døre og vinduer? Er taget utæt? Fungerer dine radiatorer, som de skal? Og hvor ofte bør du egentlig male træværket på dit hus?

Det kan være overvældende at vedligeholde og renovere sit hjem. Særligt, hvis man ikke ved, hvor man skal begynde.

Så inden du trækker i arbejdstøjet og finder værktøjet frem, bør du få overblik over, hvad der er vigtigt at vedligeholde i dit hjem.

”Vedligeholdelse af din bolig kan virke uoverskueligt, hvis du ikke ved, hvor du skal starte. Så start med at danne dig et overblik over, hvad der skal vedligeholdelse. Du kan med fordel opdele projekterne efter, hvor omfattende opgaverne er. Så får du hurtigt overblik over, hvilke opgaver du relativt nemt kan klare selv, og hvilke projekter der måske kræver hjælp udefra,” siger Bo Halm Andersen.

Alle hjem er forskellige 

Når vi taler om vedligeholdelse af boligen, er det også vigtigt at huske på, at alle hjem er forskellige.

Boligens alder, beliggenhed, materialer og tidligere vedligeholdelse (eller mangel på vedligeholdelse) har alt sammen betydning for, hvad du bør vedligeholde, og hvordan.

Så husk at tilpasse disse tips til lige netop din bolig.

En rådgiver står på en stige

Find stigen frem og rens husets tagrende for blade, grene og andet skidt, inden det øser ned igen.

3. Start med det nødvendige først

Når du har fået overblik over, hvad du gerne vil renovere og vedligeholde, er det tid til at prioritere, hvilken rækkefølge du vil udføre projekterne i.

"Start med at kigge på de mest kritiske projekter. Det vil typisk være ting, der kan forårsage skader på din bolig, hvis du ikke tager hånd om dem inden for den nærmeste fremtid. Det kan f.eks. være at rense tagrenden og nedløbsrøret, inden den næste regn falder eller udskifte beskadiget isolering før det bliver koldt,” forklarer Bo Halm Andersen.

Du kan f.eks. række ud til din omgangskreds, hvis du kender nogen, der har den rette erfaring eller vide til at kunne hjælpe dig eller kontakte en boligrådgiver, der kan give dig det fulde overblik over din bolig.

Tip 💡

Har du husket at tjekke boligens energimærke? I selve energimærkningsrapporten finder du forslag til energirenoveringsprojekter til lige netop din bolig. 

Energi- og bolig

Har din bolig et højt energiforbrug?

Få en fagmand på besøg og få overblik over, hvad du kan gøre for at energi­optimere dit hjem, sænke din varme­regning og gøre din bolig mere klima­venlig.

En rådgiver fra NRGi undersøger tætningslisten på et vindue

4. Små forbedringer er bedre end ingen forbedringer

At passe godt på dit hus, handler ikke kun om at kaste sig over store gør-det-selv projekter, der kan være både tidskrævende og koste dig dyrt.

Små forbedringer og gode vaner i hverdagen kan også være med til at gøre en forskel.

”Start i det små med de gode vaner, som f.eks. udluftning af boligen. Det er gratis. Det tager ca. 10 minutter. Og det er noget af det bedste, du kan gøre, hvis du have et godt indeklima,” lyder anbefalingen fra Bo Halm Andersen.

Bo Halm Andersen fremhæver også andre projekter, der hverken kræver alverden med tid eller at du hiver flere tusinde kroner op af lommen.

”Der findes et hav af forskellige projekter, du kan kaste dig over. Du kan f.eks. overveje at isolere dine varme- og vandrør, så du undgår varmetab. Se om dine tætningslister ved døre og vinduer trænger til at blive skiftet. Gå en tur rundt om huset og se, om der er skader på husets væg og tag,” siger Bo Halm Andersen

“Du kan f.eks. holde styr på dine opgaver med en vedligeholdelseskalender, hvor du kan planlægge kommende projekter.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Portrætbillede af Bo Halm Andersen

Find din kalender frem og afsæt tid til vedligeholdelse. Sådan lyder anbefalingen fra Bo Halm Andersen.

5. Planlæg din vedligeholdelse

Selvfølgelig får du malet træværket, når blot der er et hul i kalenderen.

Du skal bare lige over børnenes fodboldturnering, tante Odas fødselsdag og blive færdig med dit store projekt på arbejdet.

Lyder det lidt for bekendt?

Ifølge Bo Halm Andersen bliver vedligeholdelse af boligen ofte udskudt, da vi glemmer at få det i kalenderen. Så sørg for at afsætte tid i kalender til vedligeholdelse eller renovering af boligen.

”Du kan f.eks. gøre det til en vane at give dit hus et forårstjek. Det er også vigtigt, at du tjekker dit hus og din grund, både før og efter en storm, så du sikrer dig, at der ikke er sket skader eller kan reagere hurtigt, hvis der er sket noget,” anbefaler Bo Halm Andersen, der også lægger op til, at man laver en vedligeholdelseskalender.

”Du kan f.eks. holde styr på dine opgaver med en vedligeholdelseskalender, hvor du kan planlægge kommende projekter, men også holde styr på, hvilke forbedringer og opgaver, du får lavet i løbet af årene,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus 2

10 myter om udluftning du måske ikke kender

Kan man nøjes med at lufte ud én gang om dagen, hvis man til gengæld fordobler tiden? Her får du svar på de 10 mest udbredte myter omkring udluftning.

02.04.2021

Kvinde Hænger Vasketøj Op Udenfor

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt

Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

22.05.2022

Bo Halm Andersen Undersøger En Tætningsliste

8 budget­venlige projekter, der kan sænke din varme­regning

Vil du gerne spare på varmen? Vi har samlet 8 projekter, der kan sænke dit varmeforbrug uden, at det sprænger dit budget.

04.12.2023

Sådan Undgår Du Brand I Sommerhuset

Køb af sommerhus: 9 gode råd, inden du køber en feriebolig

Mange danskere drømmer om at eje et hyggeligt sommerhus. Men hvad skal du gøre dig af tanker, inden du køber et sommerhus? Læs mere her.

02.04.2024