Artikel

Alt om tætningslister: Derfor er de vigtige for din bolig


Er dine tætningslister gamle og slidte? Så er det en god idé at skifte dem. Det kan nemlig øge komforten i dit hjem og være med til at sænke din varmeregning.

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)
NRGi Rådgiver står ved et vindue

NRGi rådgiver kigger på et åbent vindue

’Hvordan vil du forbedre indeklimaet i din bolig og samtidig spare på energien?’

Sådan et spørgsmål vil nok få de fleste af os til at tænke på større projekter: Nye vinduer, installation af et ventilationsanlæg, en omgang efterisolering til taget og loftet, måske udskifte olie- eller gasfyret med en varmepumpe eller hulmursisolering af væggene.

Men der findes også andre former for projekter, når vi taler om energirenovering.

Projekter, som du selv kan klare, hvis du ikke er bange for lidt gør-det-selv-arbejde, og som ikke koster dig alverden.

Du kan eksempelvis tage et nærmere kig på dine tætningslister til dine vinduer og yderdøre og give dem en kærlig hånd.

Tætningslister spiller nemlig en vigtig rolle i dit hjem, hvis du vil have et godt og varmt indeklima. 

Hvad er tætningslister?

Tætningslister - ofte kaldet gummilister - kan være med til at sænke varmeregningen og give dig et mere komfortabelt hjem. 

Tætningslister i vinduer og yderdøre er placeret mellem ramme og karm. Her sidder de fast rundt i rammen (falsen) af dine vinduer og yderdøre. En tætningsliste er typisk udført i skum, gummi eller silikone.

Tætningslisterne sørger også for at holde fugt og træk ude, reducerer støj udefra og er generelt med til at sikre, at du får et godt og varmt indeklima.

Vores faste ekspert, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, fortæller dig alt, hvad du skal vide om dine tætningslister – lige fra at tjekke om dine yderdøre og vinduer er utætte til vedligeholdelse af listerne til udskiftning af ødelagte tætningslister, så de bliver monteret rigtigt.

5 fordele ved tætningslister

Lavere varmeregning

Lavere varmeregning

Din bolig kan nemmere holde på varmen. 

Bedre indeklima

Bedre indeklima

Slip for træk, kulde og støjgener i dit hjem.

Minimal udgift

Minimal udgift

Tætningslister til vinduer og døre koster ikke alverden. 

Hold på varmen

Hold på varmen

Tætningslister holder kulden ude og varmen inde. 

Mindre CO2 udledning

Mindre CO2 udledning

Din bolig vil blive grønnere og udlede mindre CO2. 

NRGi Rådgiver undersøger tætningsliste ved et åbent vindue

Husk at tjekke dine vinduer og tætningslister et par gange om året.

Hvornår bør jeg udskifte mine tætningslister?

Du bør udskifte dine tætningslister, når de er beskadiget eller begynder at være slidte. Skader på en tætningsliste kan typisk være sprækker, utætheder, revner eller lignende, der gør, at dit vindue eller din dør ikke holder tæt.

Det er især i ældre huse, der kan være problemer med tætningslister, men selv i nyere huse er det en god idé at tjekke dem et par gange om året.

Sådan kan du teste om dine døre eller vinduer er utætte

Er du i tvivl om, hvorvidt dine vinduer eller døre er utætte, findes der forskellige måder, hvorpå du kan teste, om de trænger til at blive udskiftet.

“Det er en god idé at tjekke sine tætningslister med jævne mellemrum, og specielt op til vintersæsonen. Tætheden kan tjekkes med 'papirtesten'. Så kan du nemt og hurtigt se, om der er sprækker, revner eller en utæthed på listen, som forårsager træk og kulde," forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

“Du skal blot tage et stykke papir og sætte det i klemme mellem vinduet og karmen, lukke til og se, om du kan hive papiret ud. Hvis du godt kan hive papiret ud, skal du kigge på, hvad du kan gøre, for at de lukker helt tæt. Og omvendt, hvis du føler modstand, når du rykker i papiret, er alt, som det skal være.”

“Hvis tætningslisten ser slidt ud, er løs eller revnet, er det et tegn på, at den er klar til udskiftning.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Giv løbende dine tætningslister et tjek

Der findes også andre måder, hvorpå du kan tjekke, om dine gummilister holder tæt om dine døre og vinduer.

“Hvis tætningslisten ser slidt ud, er løs eller revnet, er det et tegn på, at den er klar til udskiftning. Er tætningslisterne stadig bløde, hvis du trykker den sammen og udvider den sig hurtig igen, er den fin. Hvis den ikke udvider sig igen eller er blevet hård, skal du på jagt efter nye gummilister,” lyder anbefaling fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

“Det er vigtigt også at tjekke, om vindueshasperne på vinduerne fungerer korrekt, da de fastholder vinduesrammen tæt mod vindueskarmen.”

Oplever du træk fra vinduer eller døre?

Det kan også være, at du oplever kulde og træk, selvom dine vinduer og døre er lukket. Hvis det er tilfældet, bør du også give tætningslisterne et grundigt eftersyn.

“Hvis du oplever træk og kan mærke den kolde luft ved døren eller vinduet, vil jeg helt klart anbefale, at du undersøger, om der er noget galt med tætningslisterne i dit hjem,” forklarer Bo Halm Andersen. 

“Det er ikke dyrt at udskifte og montere tætningslister, og specielt ikke, hvis man har mod på at gøre det selv.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Hvad koster tætningslister?

Tætningslister kan koste alt mellem 30-50 kroner til flere hundrede kroner.

Prisen afhænger blandt andet af, hvilke typer tætningslister, du skal bruge, og hvor meget du skal bruge til dine døre og vinduer. 

Men sammenligner du prisen med, hvad det vil koste at udskifte et vindue eller en dør, er det væsentligt billigere at gå i gang med at udskifte sine tætningslister.

“Det er ikke dyrt at udskifte og montere tætningslister, og specielt ikke, hvis man har mod på at gøre det selv. De fleste byggemarkeder har forskellige typer tætningslister på hylderne,” siger Bo Halm Andersen.

Åbent vindue med udsigt over boligkvarter

Nye tætningslister kan øge komforten i dit hjem og sænke varmeregningen.

Hvor meget kan jeg spare, hvis jeg udskifter tætningslisterne i mit hjem?

Det er svært at svare på, hvor meget du helt præcist kan spare på din varmeregning ved at udskifte din gamle tætningsliste.

Men ifølge Bo Halm Andersen er der både en økonomisk og komfortmæssig gevinst at hente, hvis du udskifter en tætningsliste, der er slidt og beskadiget.

“Det er svært at sætte et tal eller procenter på, hvor meget der kan spares ved at udskifte tætningslister. Men med utætte og defekte tætningslister vil varmen forsvinde ud, og det kan komme til at koste meget energispild og dermed penge i løbet af en vintersæson,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som også lægger stor vægt på, hvad udskiftningen af en tætningsliste kan betyde for indeklimaet i hjemmet og medvirke til, at boligen udleder mindre CO2.

“Man skal også huske på, at montering af den rette tætningsliste kan være med til at gøre dit hjem mere behageligt. Hvis dine døre eller vinduer er utætte, vil du opleve, at det trækker ind, og det kan være med til at ødelægge dit indeklima. Den bløde gummiliste er med andre ord med til at sikre, at du undgår store varmetab, og holde fugt og træk ude,” fortæller Bo Halm Andersen.

Sådan vælger du den rigtige tætningsliste

Inden du finder værktøjskassen frem og hopper i arbejdstøjet, skal du først finde ud af, hvilke tætningslister, der passer til lige netop dine vinduer og døre.

Der findes nemlig forskellige varianter til alle behov, som kan monteres på forskellig vis. 

Det vigtigste er, at den rette tætningsliste passer til dine vinduer og døre og er med til at sikre et varmt indeklima og hjælper med at holde fugt og kulde ude.

Start med at undersøge følgende:

  • Hvad skal tykkelsen på tætningslisterne være?
  • Hvor mange meter skal du bruge?
  • Hvilket materiale skal dine lister være fremstillet af?

Når du har styr på de tre ting, kan du gå på jagt efter nye tætningslister til dine døre og vinduer. 

Find den rette tykkelse

Undersøg, hvor stor sprækken er mellem dine vinduer og døre og karmen. Det er vigtigt, at du rammer den rigtige størrelse, så den nye tætningsliste hverken er for lille eller for stor, men passer til dine døre og vinduer. 

Er tætningslisterne for små, vil de ikke tætne dine vinduer eller døre ordentligt. Og er de for store, kan de blive ødelagt og eventuelt skubbe til dine vinduer og døre på sigt.

Du kan eventuelt skære et stykke af din gamle liste fra dine døre og vinduer og tage den med ned til et byggemarked, hvor de kan hjælpe dig med at finde en tilsvarende størrelse.

Hvis det ikke er en mulighed, kan du finde den rigtige størrelse ved hjælp af lidt modellervoks:

  1. Placér et stykke modellervoks i sprækken
  2. Luk dit vindue eller din dør helt til
  3. Åbn vinduet eller døren, og mål modellervoksen med en lineal
  4. Vælg en tætningsliste, der passer til det målte

Det er en god idé, at du måler modellervoksen på det tyndeste og det tykkeste sted, så du kan se, hvad din tætningsliste skal kunne klare.

Mål dine vinduer og døre

For at finde ud af, hvor meget du skal bruge, skal du have målebåndet frem og måle dine vinduer eller døre. Læg gerne lidt ekstra til, så du er sikker på at have nok i tilfælde af, at du kommer til at lave fejl undervejs.

Vælg materiale

Der findes mange forskellige typer tætningslister på markedet, og ofte er de lavet af enten skum, gummi eller silikone - fælles for dem er, at de er lavet af vejrbestandige materialer, der kan holde til en del.

Der er ofte forskel på prisen og levetiden på tætningslisterne. Og det kan ofte betale sig at gå efter lister af god kvalitet.

NRGi Rådgiver står udenfor et hus og peger på et vindue

Du kan selv skifte dine tætningslister. Det kræver blot lidt værktøj og tålmodighed.

Kan jeg selv skifte mine tætningslister?

Du kan selv skifte dine tætningslister på dine vinduer og døre, hvis du er fiks på fingrene og har det rette værktøj.

For at skifte en tætningsliste skal du som regel bruge: En hammer, små stifter, hæfteklammer eller skruer, spartel, listesaks, hobbykniv, målebånd, og en portion tålmodighed.

Sådan skifter du dine tætningslister

For at skifte en tætningsliste på et vindue eller tætne døre skal du følge disse trin:

  1. Fjern den gamle tætningsliste - Sørg for at rengøre og rense karmen, hvor listen skal monteres. Du kan eventuelt brug en spartel til at fjerne lim fra den gamle liste. Du skal dog være forsigtig, så du ikke kommer til at skade vinduet eller karmen.
  2. Tilskær tætningslisten – Klip eller skær din tætningsliste til, så den passer med målene på dit vindue eller dør. Det er vigtigt, at du bruger en hobbykniv eller liste- eller geringssaks, så enderne på listen får en skrå vinkel på 45 grader. På den måde vil listerne passe sammen, når de mødes i hjørnerne.
  3. Fastsæt din nye liste - Fjern folien fra den selvklæbende bagside af din liste. Pres forsigtigt listen på falsen indtil den sidder fast og er jævnt fordelt.
  4. Test din liste – Slut af med at lave ’papir-testen’ på dit vindue eller din dør igen, så du er sikker på, at de lukker helt tæt til.

Forskellige lister, forskellige metoder

Der findes som sagt et væld af forskellige lister til alle behov. Og der kan være forskel på, hvordan de enkelte lister skal monteres på dine vinduer og døre.

Ovenstående guide skal derfor ses som en generel hjælp, men vær opmærksom på, hvordan de lister, du vælger, skal monteres til lige netop dine vinduer og døre, så du er sikker på at få det bedste resultat.

“Tætningslisten har måske en selvklæbende bagside, mens andre skal fastgøres med lim, hæfteklammer eller søm. Når der findes så mange forskellige tætningslister, er det en god ide at undersøge, hvilke varianter og forskellige profiler, der passer bedst til din bolig og dine døre og vinduer,” siger Bo Halm Andersen.

Hvordan vedligeholder jeg mine lister?

Tætningslister kræver ikke den store vedligeholdelse. Men det anbefales, at du rengør og renser dem efter behov, så de kan blive ved med at sikre, at du har et godt og varmt indeklima.

Så husk at rengøre dem 1-2 gange om året, så din bolig altid har bløde tætningslister. 

  1. Start med at fjerne snavs, støv og skidt fra dem
  2. Brug en fugtig klud eller en blød børste, lunkent vand tilsat noget mild sæbe til at vaske og rengøre listerne
  3. Sørg for at tørre tætningslisterne grundigt af efter rengøring, så de er helt tørre
  4. Til sidst kan du eventuelt give dem lidt plejemiddel, så listerne forbliver fleksible og bløde

Ofte stillede spørgsmål

Vil du læse mere?

Guide Læs Og Forstå Boligens Tilstandsrapport

Guide: Læs og forstå boligens tilstandsrapport

Der kan opstå mange spørgsmål, når man som køber skal sætte sig ind i de begreber og definitioner, som tilstandsrapporten indeholder. Vi hjælper dig med at forstå den.

15.05.2019

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

15.05.2019

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021

Den Store Guide Til Udhaeng

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrie materialer? Der er mange muligheder – og mange meninger, når det handler om udhæng. Vi guider dig igennem dine muligheder.

28.12.2020