Artikel

Bor du til leje? Få 8 råd til at spare på varmen og strømmen


Hvordan kan du spare strøm og undgå høje varmeregninger som lejer? Få ekspertens svar.

Kvinde slukker for kontakten

Du har med garanti allerede set og hørt dem overalt. På de sociale medier, i nyhederne, og når du taler med dine venner, kolleger og familie.

Vi taler naturligvis om det meget omtalte emne for tiden: Spareråd.

Men selvom at sparerådene er gode, handler de ofte om, hvad du kan gøre, når du ejer din bolig: Udskifte varmekilde, købe energieffektive hvidevarer, energirenovere, hulmursisolere dit hjem, investere i nye vinduer eller noget helt andet.

Men hvad kan du gøre for at spare, når du bor til leje?

Det får du svar på her, når vores faste ekspert, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, kommer med 8 gode spareråd, du kan få glæde af allerede i dag.

“Hvis du gerne vil skære noget af din elregning, er køkkenet et af de bedste steder at starte.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
To piger laver mad i køkkenet

1. Find besparelser i køkkenet

I modsætning til ejerboliger kan du i en lejebolig ikke bestemme, hvornår dit køleskab trænger til at blive udskiftet eller kaste penge efter en nyere og mere energieffektiv fryser.

Men heldigvis kan du sænke dine månedlige udgifter i køkkenet på andre måder.

”Hvis du gerne vil skære noget af din elregning, er køkkenet et af de bedste steder at starte. Her er der nemlig masser af steder, hvor du kan justere dit forbrug, så du både sparer strøm og penge,” fortæller Bo Halm Andersen.

Mange bække små

Han peger også på vigtigheden af, at selv små sparetiltag kan give gevinst på den lange bane.

”Se, om du kan bruge ovnen til at tilberede flere retter på én gang. På den måder udnytter du varmen fra ovnen bedst. Eller brug låg på gryder og pander for at holde på varmen, når du koger eller steger. Og sørg for at opvaskeren er fyldt helt op, inden du sætter den i gang. Det kan alt sammen være med til at gøre en forskel. Både for pengepungen og for klimaet, ikke mindst.”

Tid til nye madvaner?

Ifølge Energistyrelsen står madlavning for 16 procent af vores samlede forbrug i lejligheder.

Bo Halm Andersen ser det også som værende et af de steder, hvor man godt kan spare en sum penge ved at ændre sine vaner.

”Overvej, om du kan lave store portioner, så du har mad til flere dage. Så slipper du for at tænde for ovnen eller kogepladerne flere dage i streg. Og hvis du vil opvarme din mad, er det væsentlig bedre, at du bruger din mikrobølgeovn fremfor din ovn,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som også opfordrer til, at man dropper varm mad én til to gange om ugen.

”Det siger næsten sig selv, at hvis du helt kan undgå at tilberede mad et par gange om ugen, kan det også medvirke til, at dit samlede energiforbrug falder. Så det kan ofte betale sig at have en kold maddag en gang i mellem,” siger Bo Halm Andersen.

2. Brug energibesparende lyspærer

Hvis du ikke allerede har skiftet dine gamle lyspærer ud med energibesparende LED-lyspærer, er det et godt sted at starte med at spare.

LED-pærer bruger mindre energi og har en lang levetid. Og så skader det jo aldrig at huske at slukke for lyset, når du går ud af et rum.

”Vi har jo nok alle sammen på et tidspunkt hørt vores forældre råbe til os da vi var børn, at vi skulle huske at slukke lyset, når vi forlader et rum. Og det spareråd gælder naturligvis stadig. Uanset, om der er sparepærer i lamperne i dit hjem,” lyder det fra Bo Halm Andersen. 

NRGi Rådgiver indstiller varmen på en radiator

3. Indstil varmen korrekt

Du kan først og fremmest spare på varmeregningen ved at skrue ned for varmen i din lejlighed.

Men inden du skruer alt for langt ned for temperaturen i håbet om at spare en masse penge, bør du også huske på, at der kan opstå skader, hvis du skruer for meget ned for varmen.

”Når det kommer til at justere varmen i din lejlighed, skal du først og fremmest passe på, at du ikke kommer til at skrue for meget ned, så du øger risikoen for fugt og skimmelsvamp i din lejlighed og generelt kan føre til, at du får et dårligt indeklima,” fortæller Bo Halm Andersen, der fortsætter:

”Se, om du kan ramme en jævn temperatur i hele lejligheden. Og kom ikke under 18-19 grader. Bliver det for koldt i din lejlighed, vil luftfugtigheden stige, og dine ydervægge kan blive kolde, og du kan opleve, at der kommer kondens ved dine vinduer. Og det er gode betingelser for skimmelvækst.”

Er der skimmelsvamp i din lejlighed?

Er der allerede skimmelsvamp i din lejlighed, skal du meddele det til din udlejer eller ejendomsadministration hurtigst muligt.

4. Brug dine gardiner til at holde på varmen

Den er god nok. Gardiner og til dels også persienner kan være med til holde på varmen i din bolig.

For vinduer kan være et ømt punkt, når vi taler om varmetab. Især hvis vinduerne er 10-15 år gamle.

Men som lejer kan du ikke selv stå for at skifte dine nuværende vinduer ud med energirigtige vinduer.

Du har dog andre muligheder, når det kommer til at minimere varmetabet gennem vinduerne. Gardiner og persienner kan fungere som en barriere mellem din lejlighed og kulden udenfor.

”Husk at trække gardiner og persienner fra i løbet af dagen, så sollys kan komme ind og på den måde, være med til at varme dit hjem. Om aftenen eller natten kan du med fordel trække for igen, så dine gardiner eller persienner er med til at holde på varmen,” forklarer Bo Halm Andersen, som understreger, at det er vigtigt at trække fra om dagen.

”Hvis du ikke trækker gardiner og persienner fra i løbet af dagen, kan der ligeledes dannes skimmelsvamp på den 'kolde side' mod vinduet.”

Vidste du at ...

Ifølge en analyse fra 2018 fra Danmarks Statistik bor 42 procent af Danmarks befolkning til leje?

NRGi Rådgiver kigger på et vindue

5. Tætning af vinduer og døre

Oplever du, at der er dug på indersiden af dine ruder? Eller at det trækker i din lejlighed?

Så bør du undersøge, om du har utætte døre eller vinduer.

Det kan ikke alene gøre din bolig mindre komfortabel at opholde sig i, men det kan også få din varmeregning til at stige.

For hvis varmen siver ud af lejligheden, er dine radiatorer nødt til arbejde hårdere for at opretholde temperaturen i din lejlighed.

Heldigvis kan du nemt undersøge, om dine vinduer eller yderdøre slutter tæt.

”Du kan bruge et gammelt trick til at tjekke, om dine vinduer eller døre er utætte. Tænd et stearinlys, og hold det op foran de steder, hvor du mener, at der er utæt. Hvis flammen begynder at danse og flagre, kan du godt regne med, at der er utætheder,” forklarer Bo Halm Andersen.

Hvis du finder ud af, at dine vinduer eller yderdøre er utætte, bør du hive fat i din udlejer med det samme, så de kan tætne eventuelle utætheder ved at udskifte tætningslisterne eller ved at justere vindueshasper og beslag.

”Mens du venter på, at din udlejer får fikset vinduerne, kan du lægge et tæppe eller håndklæde for de vinduer og eller døre, hvor du oplever, at det trækker. Det kan, som en nødløsning, tage det værste træk, indtil tætningslisterne bliver fikset,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

6. Sluk for elektronikken

Computer, tv, printer, kaffemaskine, PlayStation. De fleste hjem i dag er fyldt med elektroniske apparater. Fælles for mange af dem er, at vi ofte lader dem stå tændt – selv når vi ikke bruger dem. Og det er en fejl.

For du kan faktisk spare en del penge og samtidig skåne miljøet, hvis du blot husker at få slukket for tingene.

”Det er jo et meget indlysende råd, som de fleste godt er klar over, men det har naturligvis en positiv effekt på din strømregning og klimaet, hvis du husker at trykke på kontakten og slukker for tingene, når du er færdig med at bruge dem,” siger Bo Halm Andersen, som opfordrer folk til at gøre dette spareråd til en vane:

”Hvis du bor med en roomie eller kæreste, kan I gøre det til en vane at minde hinanden om at huske at få slukket for tingene. Det vil i sidste ende kunne spare jer for en sum penge, som I kan bruge på andre og sjovere ting end regninger.”

To drenge sidder i sofaen og spiller spil på deres iPads

7. TV, streaming og gaming

Når det kommer til at slappe af efter en lang dag på jobbet eller studiet, sker det ofte foran en tv- eller computerskærm.

Ifølge en undersøgelse fra Deloitte, slapper 34 procent af med at spille digitale spil. Hver dag.

Vi er også vilde med at bingewatche serier og film. 27 procent oplyser således, at de streamer indhold fra en streamingtjeneste dagligt, mens 23 procent stadig ser almindeligt flow-tv hver dag.

Men de afslappende stunder foran skærmen kan også få din elregning til at vokse.

Hele 37 procent af ens elforbrug går ifølge Energistyrelsen til underholdning og tv.

Energistyrelsen har også lavet en oversigt over, hvad forskellige former for underholdning koster i energiforbrug. Og her indtager gamer-computer førstepladsen, når det kommer til højt elforbrug, efterfulgt af tv over 60” og spillekonsoller.

”Der skal naturligvis være plads til, at man kan læne sig tilbage i sofaen og slappe af med en god serie eller starte sin spillekonsol op. Man skal blot være opmærksom på, at det i sidste ende kan ses på elregningen. Så man kan med fordel se, om man kan mindske sit forbrug,” siger Bo Halm Andersen, som også lægger op til, at man overvejer, om man kan skifte sit tv eller computer til mere energivenlige alternativer.

”Har du et ældre tv, kan du overveje om det kan betale sig at skifte det ud med en nyere model, der bruger mindre energi. Og hvis det er muligt, er det mere energivenligt at bruge en tablet eller bærbar computer fremfor en stationær computer,” siger Bo Halm Andersen.

8. Spar på vaskemaskinen og drop tørretumbleren

’Klæder skaber folk’, lyder et gammelt ordsprog. Og ens klæder skal naturligvis vaskes i ny og næ.

Men kigger vi på, hvad det koster i strøm og kroner, når du trykker start på vaskemaskinen eller smider dit våde tøj i tørretumbleren, kan det måske være en god idé at kigge nærmere på dine vaskerutiner.

Ifølge Energistyrelsen står tøjvask for 16 procent af elforbruget i en lejlighed.

”Det minder jo lidt om de store hvidevarer i køkkenet. Som lejer kan du ofte ikke bestemme, om vaskemaskinen eller tørretumbleren i din lejlighed bør udskiftes med en mere energieffektiv model. Men du kan stadig påvirke elregningen ved at ændre den måde, du bruger maskinerne på,” forklarer Bo Halm Andersen, der kommer med 7 konkrete spareråd, du kan bruge, når du skal vaske tøj næste gang.

  1. Vask ved lavere temperatur – Sørg for at vaske ved lav temperatur, så du sparer strøm. Ofte kan du nøjes med at vaske ved 20-30 grader.
  2. Overvej at springe vasken over – Trænger dit tøj til at blive vasket eller kan du nøjes med at lufte det? Se om du kan reducere antallet af gange, du starter vaskemaskinen i løbet af ugen. Det kan også være med til at forlænge levetiden på dit tøj.
  3. Brug spareprogrammer – Mange moderne vaskemaskiner har eco-programmer, som automatisk sparer vand og energi, når du vasker. Du kan også selv vælge korte programmer, hvis dit tøj kun er lidt snavset og beskidt.
  4. Fyld vaskemaskinen op – Sørg for at fylde vaskemaskinen op hver gang, du bruger den. Det er mere effektivt, når vi kigger på det i forhold til energi, vand og økonomi.
  5. Spring forvask over – Undgå forvask, og ekstra skylninger. Ofte er det ikke nødvendigt og det bruger en masse vand og energi.
  6. Vask, når strømmen er billig – Har du en elaftale med variabel pris, hvor du betaler den aktuelle timepris? Så kan du holde øje med priserne og starte vaskemaskinen, når prisen på strøm er i bund.
  7. Undgå tørretumbleren – Tørretumbleren bruger meget strøm. Du kan med fordel bruge en tørresnor eller tørrestativ og tørre tøjet udenfor. Du kan også tørre tøjet i badeværelset. Der er typisk en ventilator, som suger den fugtige luft ud af rummet.

Tag hensyn til dine naboer

Vil du gerne starte vaskemaskinen, når strømprisen er lav? Også selvom det er sidst på aftenen eller om natten?

Så skal du huske at tage hensyn til dine naboer. Selv de mest støjsvage vaskemaskiner og tørretumbler larmer stadigvæk en del. Og det kan forstyrre nattesøvnen hos dine nærmeste naboer.

Vil du læse mere?

Guide Læs Og Forstå Boligens Tilstandsrapport

Guide: Læs og forstå boligens tilstandsrapport

Der kan opstå mange spørgsmål, når man som køber skal sætte sig ind i de begreber og definitioner, som tilstandsrapporten indeholder. Vi hjælper dig med at forstå den.

15.05.2019

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

15.05.2019

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021

Udhæng Til Boligen

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrit? Bliv klogere på udhæng og dets betydning for din bolig her. Læs mere om det her.

10.12.2024