Artikel

Er det skadeligt at pynte husets facade med planter?


Er du i tvivl om det har konsekvenser at gro planter op ad dit hus? Byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra NRGi Rådgivning giver dig her råd og vejledning til, hvad du skal være opmærksom på.

Nrgi Rådgiver Tjekker Et Hus Udenfor

Facadebeplantning er ikke direkte skadeligt og kan have en flot effekt. Men er du ikke opmærksom, kan planterne ende med at udvikle skader.

”Den yderste konsekvens er, at man ikke opdager skaderne. Hvis du har en facade, der er helt tilgroet, så er det næsten umuligt at se, om der for eksempel er revnedannelser ved et vindue eller lignende. Det kan betyde, at du ikke opdager skaderne i tide, og derfor står de og forværrer sig selv”, siger Bo Halm Andersen og påpeger, at det også er vigtigt at sørge for, at murværket er i god stand, inden man overhovedet begynder at gro planterne.

”Det nytter ikke noget at plante slyngplanter eller klatreplanter op ad en facade med for eksempel ødelagte fuger, for så bliver de endnu værre. Planterne kan nemlig godt gro ind i sprækker og revner og gøre dem værre”, siger Bo Halm Andersen.

”Det nytter ikke noget at plante slyngplanter eller klatreplanter op ad en facade med for eksempel ødelagte fuger, for så bliver de endnu værre.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Grønne planter vokser op ad en mørkerød murstensbygning

Planterne kan give fugtskader

Det er ikke nok at være opmærksom på eksisterende skader og revner. For slyngplanter, der får lov at gro op i tagrenden og tagkonstruktioner, kan give grimme fugtskader.

”Der kan komme stor fugtpåvirkning på facaden, hvis planterne tilstopper nedløbsrøret, og tagrenderne derfor løber over. Samtidig er det heller ikke hensigtsmæssigt, hvis planterne gror op i tagkonstruktionen, da planter medfører fugt, og dermed over tid vil påføre tagkonstruktionen skade”, siger Bo Halm Andersen.

Men hvordan er det lige, man holder øje, når dele af huset jo er dækket af planter?

Ifølge Bo Halm Andersen er det en god ide at give facaden og fundamentet et eftersyn om efteråret, hvor bladene formentlig er faldet af.

”Hvis man holder plantevæksten væk fra kritiske områder, så tager huset ikke direkte skade. Men det kræver masser opmærksomhed, når man vælger den slags udsmykning af sit hus”, siger Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Den Store Guide Til Udhaeng

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrie materialer? Der er mange muligheder – og mange meninger, når det handler om udhæng. Vi guider dig igennem dine muligheder.

28.12.2020

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020

Dine Børn Vil Redde Verden Fordi De Tror Du Ikke Vil

Dine børn vil redde verden, fordi de tror, du ikke vil

Vi har spurgt Flemming Møldrup fra ’Kender du typen?’ på DR1, om hans syn på, hvordan forskellige generationer forholder sig til den grønne omstilling.

10.06.2020

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020