Artikel

Få overblik over boligens værste skjulte skader


Det er ikke altid, at din bolig er skadesfri, selvom det kan se sådan ud. Over tid kan der nemlig udvikle sig dyre og uoverskuelige skader under overfladen, som du ikke kan se med det blotte øje.

Få Overblik Over Boligens Værste Skjulte Skader

Der kan være skjulte skader i dit hus. Men hvis du er opmærksom, kan du undgå en dyr og ressourcekrævende renovering af dit hjem.

Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, giver her tre eksempler på boligens værste skjulte skader – og hvor du finder dem.

”Da det ikke er en synlig skade, kan det blive rigtig farligt, fordi man så ikke opdager skimmelsvampen, som er sundhedsskadelig at indånde.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Kælderen

Kælderen bliver brugt til meget forskelligt. Men mange vil især gerne gøre kælderen lun og beboelig og sætter derfor en ekstra gipsvæg op mod ydremuren og isolerer.

Men det er en dårlig ide, da grundfugten fra ydrevæggen presser sig på og derfor ikke kan fordufte på grund af den nye væg. Det kan i værste fald, og efter længere tid, betyde både råd og skimmelsvamp.

”Da det ikke er en synlig skade, kan det blive rigtig farligt, fordi man så ikke opdager skimmelsvampen, som er sundhedsskadelig at indånde. Derudover er det en skade, der er rigtig dyr at udbedre. Faktisk er det bedst slet ikke at have organisk materiale i en kælder overhovedet”, siger Bo Halm Andersen.

NRGi Rådgiver tjekker en rist i badeværelset

Badeværelset

Umiddelbart kan revner i fuger på badeværelset se harmløse og ubetydelige ud.

Men hvis fugen har været utæt i mange år, kan der komme vand og fugt ind under konstruktionen, hvilket igen kan skabe råd og store indre skader.

”De værste skader opstår, hvor man ikke observerer det, men hvor der stille og roligt i en længere periode har været daglig påvirkning af varme og fugt. Det er guf for svampe. Og de rigtig grimme svampe kan sprede sig langt i et hus. Mange tænker ikke over det, hvis helheden på badeværelset ser ordentligt ud”, siger Bo Halm Andersen.

”Jeg har set grimme eksempler på tagkonstruktioner med manglende tagventilering. Det kan skabe store grå plamager, skimmelsvamp og i værste fald råd.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Rødt tegltag med mos på

Taget

En af de dyreste og værste skjulte skader kan opstå i tagkonstruktioner.

Mangelfuld ventilation kan nemlig betyde, at taget skal gennemgå en kæmpe renovation, hvilket både er dyrt og uoverskueligt.

”Jeg har set grimme eksempler på tagkonstruktioner med manglende tagventilering. Det kan skabe store grå plamager, skimmelsvamp og i værste fald råd. Det er en af de rigtig dyre poster at få renoveret”, siger Bo Halm Andersen.

NRGi Rådgiver giver gode råd til en familie

Vil du passe ekstra godt på din bolig?

Med en Energi- og boligplan får du konkrete forslag til, hvordan du optimerer din bolig og reducerer energiforbruget, så du får en velholdt bolig i årene frem.

Læs mere om Energi- og boligplan

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

NRGi Rådgiver gennemgår et hus

Hvad står farv­erne for i tilstands­rapporten?

Når en bolig skifter hænder, er der mange rapporter, som både køber og sælger skal forholde sig til. Men hvad betyder farverne i tilstands­rapporten egentlig?

31.10.2018

Fjern Kuldebroer Og Spar Flere Tusind Kroner Om Året

Fjern kuldebroer og spar flere tusind kroner om året

Trækker det i dit hus? Dårlig isolering og træk i dit hjem kan sende din varmeregning vejret. Heldigvis kan du nemt fikse det. Vi viser, hvordan du kan fjerne kuldebroer og spare tusindvis af kroner.

06.04.2021

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

10 myter til boligejeren

Vi kender typen. ”Den kloge onkel", der altid er klar med gode råd til, hvordan du holder boligen i stand. Men hvor meget ved de egentlig, når det kommer til stykket? Det finder vi ud af her.

10.06.2020