Artikel

Boligejere ved ikke om deres el-installationer er lovlige


Har du styr på, hvordan det står til med dine elinstallationer? Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

Nrgi Rådgiver Kigger På Et Relæ

De fleste danskere læser tilstandsrapporten grundigt igennem, inden de skriver under på en købsaftale til en ny bolig.

Men i den proces er der mange, der ikke er opmærksomme på el-rapporten, som giver et overblik over de ulovlige forhold eller funktionsfejl, der eventuelt måtte være på ens elinstallationer.

Og det kan blive både dyrt og farligt for dig.

Sådan lyder rådet fra Gjensidige og her fra NRGi. Vi står bag en ny undersøgelse fra Kantar Gallup, hvor knap hver 3. dansker svarer, at de ikke er klar over, om deres elinstallationer er ulovlige.

”Ulovlige elinstallationer kan i værste fald forårsage brand eller endnu værre personskade, hvis de ikke bliver fikset.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver undersøger en stikkontakt

Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

Blandt de mest hyppigste brandårsager

Hos forsikringsselskabet Gjensidige oplever man, at fejl i elektronik og elinstallationer er blandt de hyppigste brandårsager hos deres kunder. 

Ifølge Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig her i NRGi, er det bekymrende, at så mange boligejere ikke ved, om deres bolig er udstyret med ulovlig el.

”Ulovlige elinstallationer kan i værste fald forårsage brand eller endnu værre personskade, hvis de ikke bliver fikset. Når man køber en bolig, bør man derfor rådføre sig med en køberrådgiver, som kan gennemgå el-rapporten og give overblik over, hvad det kræver at udbedre eventuelle fejl eller mangler,” fortæller Bo Halm Andersen.

”Vi oplever, at mange overser fejl i el-instal­lationerne, fordi de primært koncentrerer sig om tilstands­rapporten.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige

Læs el-rapporten grundigt

Som boligsælger har du ansvaret for, at der bliver udarbejdet en el-rapport, som giver køber indblik i, hvilken forfatning hovedtavlen, stikkontakter, afbrydere og andre elinstallationer er i.

Men er du på udkig efter en bolig, bør du kaste dig over el-rapporten. Ifølge skadesdirektør i Gjensidige, Henrik Sagild, bør man nemlig læse rapporten grundigt for fejl og mangler på elinstallationerne.

”Vi oplever, at mange overser fejl i elinstallationerne, fordi de primært koncentrerer sig om tilstandsrapporten, som giver indblik i husets generelle stand,” siger Henrik Sagild.

NRGi Rådgiver skruer i en stikkontakt

En autoriseret elektriker gennemgår elinstallationerne i din bolig og ser, om, de lever op til lovens krav.

Dyr fornøjelse at udbedre fejlene

Det kan gå ud over din privatøkonomi, hvis glemmer at få overblik over, hvordan dine elinstallationer har det. 

”Hvis man ikke får kigget nærmere på elinstallationsrapporten, risikerer man at hæfte for fejl, man ikke har kalkuleret med, inden man skrev under på købsaftalen. Det kan også blive en dyr fornøjelse at udbedre fejlene, hvis de er af alvorlig karakter,” fortæller Henrik Sagild. 

Elinstallationsrapporten bliver udarbejdet af en autoriseret elinstallatør og er gyldig i et år efter at den er udarbejdet.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Kantar Gallup for NRGi og Gjensidige Forsikring i marts 2022 blandt 1.027 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Vil du læse mere?

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020

870NRGI

8 lette spareråd til underholdning og enheder

Vidste du, at 39% af en husstands elforbrug i gennemsnit går til underholdning som tv, computere og Playstation? Det betyder, at der er store besparelser at hente, hvis du følger disse enkle spareråd.

13.04.2021

Her Er Fem Fejl På Elinstallationerne De Fleste Overser

Guide: Her er 5 fejl på elinstallationer, de fleste overser

Skal du købe bolig? Så skal du huske at tjekke, om elinstallationerne i dit nye hjem er, som de skal være. Vi viser dig, hvad en el-rapport dækker over, og hvilke fejl du typisk skal holde øje med.

11.06.2020

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023