Artikel
Isolering af loft: Kom godt i gang med loftisolering
Få styr på, hvordan loftisolering kan reducere din varmeregning, forbedre indeklimaet i dit hjem og bidrage til den grønne omstilling.
Isolering af loftet – også kendt som loftisolering – kan være en af de bedste investeringer, du kan gøre for både din bolig og din økonomi. Mange boliger mister varme opad, og uden tilstrækkelig isolering risikerer du at betale for varme, der siver direkte ud gennem taget.
Men hvor starter man, og hvad skal man vide?
Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, guider dig til, hvordan du bedst kan isolere dit loftsrum og få mest ud af din energioptimering.
Ifølge Bo Halm Andersen er isolering af boligens loft et godt sted at starte, hvis du vil energirenovere dit hus.
Hvorfor er det en god idé at isolere loftsrum?
Efterisolering af loftet kan gøre en stor forskel – både for din varmeregning og for klimaet.
Når loftet er godt isoleret, sænker du husets samlede varmeforbrug, hvilket betyder en lavere varmeregning og samtidig en reduktion af boligens CO2-udledning.
Derudover kan en godt isoleret loftsetage skabe en bedre komfort i hjemmet, da det reducerer træk og kuldenedfald.
Derfor er loftisolering en god idé:
- Skab et sundere indeklima: En god isolering af loftet giver varmere rum og reducerer risikoen for træk og kulde, samt skimmelsvamp.
- Lavere varmeregning: Varme stiger opad, så du mister meget varme gennem loftet, hvis det ikke er isoleret godt nok. Derfor kan du også spare penge ved at forbedre isoleringen.
- Budgetvenlig løsning: Isolering af et uudnyttet loftsrum er en relativt enkel opgave, der ofte kan udføres uden større ændringer i boligen.
- Godt for klimaet: Når varmen holdes indenfor, gør du ikke kun noget godt for din økonomi, men også for klimaet.
Hvordan ved du, om det er tid til at isolere loftet?
Du kan nemt selv finde ud af, om det giver mening at efterisolere dit loftsrum.
Ifølge sparenergi, kan du måle højden på det eksisterende isoleringslag for at finde ud af, om det giver mening for dig at loftisolere. Er der mindre end 175 mm loftisolering i en helårsbolig eller 100 mm loftisolering i et sommerhus, kan det betale sig at få lagt mere isolering.
Er du i tvivl, kan en professionel rådgiver hjælpe dig med en vurdering af dine behov.
Hvor meget isolering anbefales der at være?
Når det kommer til efterisolering af et eksisterende loftsrum, anbefaler eksperterne en samlet isoleringstykkelse på minimum 300 mm.
Dette sikrer, at dit loft er godt nok isoleret til at holde varmen inde i huset, især i de kolde vintermåneder.
Har du mulighed for det, kan du opnå endnu bedre effekt ved at gå op til 400 mm, hvilket giver et lavenerginiveau og en bedre økonomi på lang sigt.
Kan man selv isolere sit loftsrum?
Ja, det kan man godt, men der er nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på. Ventilation i tagrummet skal opretholdes, så fugt kan slippe ud, og du undgår skimmel og råddannelse.
Hvis isoleringen lægges for tæt mod tagfladerne, risikerer du at blokere for den naturlige ventilation.
Derudover skal du tjekke, om dampspærren er intakt, så fugten fra boligen ikke trænger ind i isoleringen. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at få hjælp fra en professionel.
Hvilke materialer kan man bruge til loftisolering?
Når du skal vælge isoleringsmaterialer til loftet, er der flere muligheder. Generelt opdeles materialerne i isoleringsplader, også kaldet isoleringsbatts, og isoleringsgranulat, der blæses ud over loftet.
Valget afhænger således af dit budget og dine miljøhensyn.
For eksempel kan du vælge stenuld eller papiruld alt efter, hvor meget CO2, der er brugt til produktionen.
Ønsker du en løsning med lavt CO2-aftryk, kan det være værd at undersøge de forskellige materialers miljøpåvirkning, inden du beslutter dig.
Hvad koster det at isolere et loftsrum?
Prisen for at isolere et loftsrum afhænger af flere faktorer: valg af isoleringsmateriale, tykkelsen på isoleringen, og om du selv udfører arbejdet eller får hjælp af en professionel isolatør.
For at få den bedste pris anbefales det at indhente tilbud fra flere leverandører, så du kan sammenligne priser og løsninger.
Det kan også være, at du kan få en økonomisk håndsrækning til dit energioptimeringsprojekt. Der findes nemlig puljer, som du kan søge støtte fra, som kan gøre det nemmere for dig at få loftisoleret dit hjem – eksempelvis energirenoveringspuljen.
Lovkrav til loftisolering
Vidste du, at når du renoverer dit tag eller skifter tagbeklædningen, er du ifølge Bygningsreglementet forpligtet til at isolere loftet bedre, hvis det kan betale sig?
Kravet lyder på minimum 300 mm isolering for helårsboliger og 250 mm for sommerhuse. Hvis du ønsker at holde endnu bedre på varmen, kan du vælge at isolere med op til 400 mm.
Klar til at komme i gang?
Uanset om du vil spare penge på varmeregningen, forbedre indeklimaet eller gøre en forskel for klimaet, er loftisolering et effektivt skridt på vejen.
Med de rette materialer og god rådgivning kan du tage fat på din energioptimering og sikre en mere klimavenlig fremtid – både for dig og din bolig.