Artikel

3 gode råd: Sådan reducerer du din boligs CO2-aftryk


Du ved garanteret godt, at røde bøffer og flyrejser har en stor indvirkning på vores samlede CO2-regnskab. Men hvad du måske ikke ved, er at hele 40 pct. af Danmarks energiforbrug stammer fra boliger.

Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, har samlet tre gode alternativer, du kan ændre derhjemme, som bidrager til at reducere den samlede CO2-udledning og samtidigt sikrer et bedre indeklima, der styrker helbredet og forebygger skader på boligen.

Murstensvilla

1. Efterisoler din bolig

Er din bolig fra før 1980, hvor de første store stramninger af isoleringskravene blev indført, kan du med fordel overveje at efterisolere, da det sørger for at holde bedre på varmen og derfor også giver en væsentlig reduktion af CO2.

Efterisoleringen gælder både loft, vægge og etageadskillelser, og kan blandt andet inkludere hulmursisolering eller en indvendig og udvendig efterisolering af husets ydervægge.

En forbedring fra ingen til fuld isolering i et 120 m2 stort hus kan derfor betyde en CO2-nedsættelse på op til 4.900 kilo om året og en halvering af varmeregningen.

Til sammenligning udledes der 13,9 kilo CO2 pr. produceret kilo oksekød, hvor en gennemsnitlig dansker spiser omkring 14 kilo om året.

Bedre indeklima

Udover den reducerede CO2-udledning og de sparede penge, sikrer en efterisolering også et bedre indeklima, hvilket kan have helbredsmæssige fordele for både din søvn og koncentrationsevne.

Desuden kan efterisoleringen også være med til at holde din bolig ved lige gennem en nedsat risiko for kuldebroer og skimmelsvamp og derved sikre en højere pris ved et eventuelt senere salg.

Nrgi Rådgiver Tjekker Et Vindue

2. Husk vinduerne

Ligesom der er mange penge at spare ved at isolere vægge og loft ordentligt, er det også vigtigt at huske vinduerne, hvor op til 30 pct. af varmen i et rum ellers risikerer at slippe ud.

Ofte følger vinduerne en energimærkningsordning, hvor A-mærkede vinduer er de mest effektive.

Har din bolig derfor ældre vinduer fra 1990’erne eller før, og oplever du ofte, at det trækker ind, kan du med stor fordel overveje at udskifte ruderne til mere energirigtige A-mærkede modeller eller gå fra 2- til 3-lags glas og opnår en bedre isolering.

Du vil både opleve en øjebliklig forbedring og samtidigt kunne se resultatet på den kommende varmeregning.

Udskiftes gamle vinduer med nye A-mærkede, vil en almindelig husstand på omkring 120 m2 derfor kunne opleve en besparelse på varmeregningen på op til 20-25 %, ligesom CO2-udledningen formindskes væsentligt, da man gennem de nye vinduer mindsker det samlede varmetab.

”Mange tror fejlagtigt, at det er en fordel kun at tænde for en enkelt radiator og lade den køre på fuld styrke, men i virkeligheden har det faktisk den modsatte effekt.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver undersøger en radiator

3. Varm energirigtigt op med radiatorerne

Nogle gange kan små ting også gøre en stor forskel, og det gælder blandt andet, når det kommer til at udnytte hjemmets radiatorer.

Ifølge Bo Halm Andersen er det nemlig langt fra alle, der udnytter deres radiatorer og dermed opvarmning korrekt, og det kan betyde, at varme går til spilde og udleder unødvendig CO2.

Mange tror fejlagtigt, at det er en fordel kun at tænde for en enkelt radiator og lade den køre på fuld styrke, men i virkeligheden har det faktisk den modsatte effekt. Det er langt bedre og mere energivenligt at lade alle boligens radiatorer deles om opvarmningen, da det giver en mere ensartet varmefordeling og i sidste ende en mindre varmeregning, forklarer Bo Halm Andersen.

En tommelfingerregel siger, at for hver grad du skruer op på radiatoren, stiger den prismæssige udgift med ca. fem procent, og miljøet belastes med op til 250 kilo CO2 mere om året, hvilket svarer til en flyrejse tur-retur fra København til Berlin.

NRGi Rådgiver giver gode råd til en familie

Vil du passe ekstra godt på din bolig?

Med en Energi- og boligplan får du konkrete forslag til, hvordan du optimerer din bolig og reducerer energiforbruget, så du får en velholdt bolig i årene frem.

Læs mere om Energi- og boligplan

Vil du læse mere?

Saadan Beskytter Du Din Bolig Mod Stormskader

Sådan beskytter du din bolig mod stormskader

Hvordan beskytter du bedst din bolig, når stormen raser? Vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, guider dig her til, hvordan du skal forberede og beskytte din bolig mod stormskader.

12.02.2021

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020

Slip Bekymringerne Ved Nybyg Det Kan En Byggesagkyndig Hjælpe Dig Med 2 (1)

Nybyggeri: Sådan kan en byggesagkyndig hjælpe dig

Har du kastet dig over nybyggeri? Med en byggesagkyndig kan du få hjælp under hele byggeprocessen, så du får drømmehuset. Læs mere om det her.

11.08.2020

Disse Skader Vil Opstå I Din Bolig Saadan Forhindrer Du Dem

Disse skader vil opstå i din bolig: Sådan forhindrer du dem

Vi opholder os i den i størstedelen af tiden - vores kære hjem. Men med en bolig følger også vedligeholdelse og risikoen for skader – uanset om du køber nyt eller gammelt.

19.03.2021