Artikel

Sådan forbedrer du din boligs energimærke


Vil du forbedre husets energimærke? Vi giver dig 5 forslag til energi­forbedringer, der kan forbedre din boligs energimærkning og potentielt få dit hus til at stige i værdi.

Klassisk, murermestervilla set udefra

Der er flere fordele ved at have et energimærke i den gode ende af energimærkningsskalaen.

Uanset, om du har planer om at sælge din bolig eller har tænkt dig at blive boende i dit hus i mange år frem.

Et godt energimærke kan være afgørende ved et potentielt køb eller salg af bolig, men det kan også være en hjælpende hånd til dig, der vil energirenovere dit hus.

Men hvad kan du gøre for at forbedre energimærkningen på dit hus?

Det får du svar på her, når vores faste ekspert, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, kommer med fem forslag til energirenoveringer, der kan være med til at forbedre dit energimærke.

Husk at tjekke dit energimærke

I denne artikel tager vi udgangs­punkt i fem typiske energirenoverings­projekter, der kan forbedre en boligs energimærke.

Hvis du vil vide mere præcist, hvilke energirenoverings­projekter, der giver mening for din bolig, anbefaler vi, at du gennemgår din boligs energimærkningsrapport eller kontakter en energikonsulent.

Flyttekasse på et bord

Et godt energimærke er ikke kun relevant for dig, hvis du skal købe eller sælge bolig.

Derfor bør du forbedre dit energimærke

Hvis du skal sælge din bolig

Det er ikke kun beliggenheden på boligen, der betyder noget hos landets boligkøbere, når de går på jagt efter deres næste hjem.

Flere og flere danskere kigger også efter de små energimærker, når de læser en boligs salgsannonce.

Et godt energimærke kan med andre ord gøre et hus mere attraktivt på boligmarkedet, hvilket potentielt kan føre til en højere salgspris og ofte kortere liggetid hos ejendomsmægleren.

Omvendt kan et dårligt energi­mærke skræmme købere væk og resultere i en lavere salgspris eller længere liggetid på boligmarkedet.

Hvis du vil renovere din bolig

Det kan også være, at du vil give din bolig en kærlig hånd i form af en tiltrængt renovering.

Men hvorfor nøjes med at renovere, når du kan energirenovere?

Når du tænker energiforbedringer ind i dine renoveringsplaner, kan du se frem til en lavere varmeregning, mindre CO2-aftryk, et bedre indeklima og et mere behageligt hjem for dig og din familie.

Og her kan energimærket en værdifuld guide for dig.

I energimærkningsrapporten finder du – uanset om du har sat din bolig til salg eller vil renovere dit hjem - en oversigt over, hvilke energirenoverings­­projekter du bør prioritere, så du får mest valuta for dine penge.

Du får også præsenteret en beskrivelse af de enkelte projekter, samt en oversigt over, hvor mange penge, du skal hive op af lommen for at gennemføre projekterne, og hvad du kan forvente at spare i både kroner og CO2 – hvert år.

Illustration af en energimærkningsrapport

Ifølge denne energimærknings­rapport vil det koste 9.400 kroner at hulmursisolere boligen.

1. Hulmursisolering

Vi starter med en af de mest effektive og billigste former for energirenoveringsprojekter – nemlig efterisolering af din bolig.

Der findes naturligvis forskellige former for efterisolering, heriblandt hulmursisolering.

Hulmursisolering af din bolig vil ikke kun hjælpe med at forbedre dit energimærke – det vil også bidrage til, at du får en lavere varmeregning og et mere behageligt indeklima.

Det gælder især for ældre huse, hvor isoleringen helt eller delvist mangler. Der findes forskellige former for efterisolering, og det er individuelt, hvad der passer bedst til netop din bolig. Med et energimærke kan du se, om det vil give mening for dig at få efterisoleret din bolig.

Ifølge Bo Halm Andersen, er det ikke helt tilfældigt, at du altid bør starte med at kigge på din boligs evne til at holde på varmen, når du energioptimerer dit hus.

”Når vi taler om energioptimering af en bolig, er det vigtigt, at man starter med at optimere boligens evne til at holde på varmen - fx ved efterisolering, inden man enten konverterer til- eller dimensionerer en ny varmekilde,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

2. Loftisolering

Vi bliver ved efterisolering af boligen lidt endnu. Men denne gang kigger vi på den øverste del af boligens klimaskærm, nemlig loftet.

For hvis din bolig ikke er loftisoleret, bør du overveje at gøre det til dit næste energirenoveringsprojekt.

En forbedring af loftsisoleringen kan nemlig være et effektivt skridt imod at øge energieffektiviteten i din bolig og dermed også dets energimærke. For i og med, at varme stiger opad og kan – groft sagt – forsvinde ud af loftet, kan en effektiv loftisolering hjælpe med at holde varmen inde i huset.

Det betyder, at du bruger mindre energi for at opvarme dit hjem og dermed kan du også se frem til en lavere varmeregning. 

Du kan også se frem til en lavere CO2-udledning, samt en varmere bolig med et bedre indeklima, hvis du vælger at gennemføre dette projekt.

5 fordele ved et godt energimærke

1. Øget komfort og bedre indeklima

1. Øget komfort og bedre indeklima

2. Lavere varmeregning

2. Lavere varmeregning

3. Mindre CO2-udledning

3. Mindre CO2-udledning

4. Øget boligværdi

4. Øget boligværdi

5. Bedre chancer på boligmarkedet

5. Bedre chancer på boligmarkedet

NRGi rådgiver Bo Halm Andersen undersøger en tætningsliste

Husets døre og vinduer spiller en stor rolle, når det kommer til at forbedre energimærket.

3. Udskiftning af døre og vinduer

Huse med de højeste energimærkninger er kendetegnet ved at være godt isoleret og have helt tætte vinduer og døre.

Kan dine vinduer eller døre ikke holde ordentligt på varmen, vil en udskiftning af dem potentielt være en god investering, ligesom de nye materialer kan være med til at øge salgsværdien.

Det gælder typisk huse, der har en del år på bagen og som blev bygget på et tidspunkt, hvor der ikke var den samme fokus på at spare på energien, som der er i dag.

Overvej mindre renoveringsprojekter

Hvis du ikke vil udskifte dine vinduer, kan du også kaste dig over mindre energirenoveringsprojekter, der kan hjælpe dig med at få en lavere varmeregning.

Det kan f.eks. være montering af nye tætningslister.

Det vil måske ikke forbedre dit energimærke, men det kan hjælpe dig med at holde på varmen i form af bedre isolering af dine vinduer og døre og dermed mindske dit energiforbrug. Derudover er det et relativt nemt og billigt energirenoveringsprojekt.

NRGi rådgiver gennemgår et energimærke

Brug for et energimærke?

Lad os hjælpe dig. Med et energimærke får du overblik over boligens energiforbrug og forslag til forbedringer, der kan sænke dine udgifter og dit CO2-aftryk.

4. Isolering af vand- og varmerør

Du kan også forbedre dit energimærke er ved at isolere boligens vand- og varmerør.

Det er særligt rør, der løber gennem uopvarmede rum, du bør overveje at få isoleret. Det vil typisk være vand- og varmerør, der løber gennem krybekælder, skunk, kælder eller loftrum.

Det kan nemlig hurtigt føre til et betydeligt varmetab, hvis disse vand- og varmerør ikke er isoleret. Og det er spild af både penge og energi.

Isolering af dine vand- og varmerør er en relativ lav investering, som hurtigt tjener sig selv ind igen. Og hvis du ikke har 10 tommelfingre, kan du ofte selv klare energiforbedringsprojektet – uden at skulle ringe efter en håndværker.

Vidste du at ...

Det stort set kun er nybyggeri, der kan opnå energi­mærkningen A2020, A2015 og A2010?

Mand indstiller en varmepumpe

En energivenlig og moderne varmepumpe kan også være med til at forbedre boligens energimærke.

5. Udskiftning af varmekilde

Husets varmekilde spiller naturligvis en stor rolle i forhold til boligens energimærke.

Hvis dit hus bliver opvarmet af elradiatorer eller gas-, eller oliefyr, bør du overveje at skifte over til en mere energieffektiv løsning, som f.eks. en moderne og energieffektiv varmepumpe.

En udskiftning til et mere energieffektivt varmesystem er først og fremmest mere miljørigtigt og derfor også noget, som vægter positivt, når boligen energimærkes.

Investeringen i en varmepumpe vil ikke kun forbedre boligens energimærke, men også føre til en lavere varmeregning og en lavere CO2-udledning.

Vidste du at ...

Det er lovpligtigt at få udarbejdet et energimærke til din bolig, hvis du skal sælge eller udleje den?

Vil du læse mere?

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

15.05.2019

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023

Nrgi Rådgiver Undersøger En Radiator

Udluftning af radiator: Følg eks­pertens simple guide

Luft i dine radiatorer kan mindske deres effektivitet og øge dit varmeforbrug. Følg vores simple guide, så du kan få udluftet dine radiatorer.

14.12.2023

Fra A2020 Til G Her Er Energimærkningens ABC 2

Afkoblings­ordning: Få tilskud til at afkoble dit gasfyr

Fra den 18. januar 2024 kan du få dækket gebyret til at få afkoblet dit gasfyr og dermed spare op til 10.000 kroner.

12.01.2024