Artikel

Sådan vælger du de rigtige vægge i boligen


Mursten, beton, gips eller noget helt andet? Hvilke vægge skal du vælge, når du bygger eller renoverer? Læs med her og bliv klogere på vægge.

Nrgi Rådgiver Tjekker Muren På Et Hus

Du er måske i gang med at give den gamle bolig den helt store make-over, eller måske er du ved at bygge helt nyt?

Uanset er der et væld af muligheder. De fleste af os vil nok være særlig fokuseret på køkkenet, badet, gulvet, planløsningen osv., mens væggene nok ikke er et punkt, som man vil skele så meget til.

Byggesagkyndig Bo Halm Andersen her fra NRGi tager dig her gennem de forskellige vægtyper og deres fordele.

Nybyggeriets oplagte valg

Gasbeton (Porebeton), der er en blanding af vand, kalk, sand og cement, er et oplagt valg til indervægge, når man bygger nyt og renoverer.

For det første er materialet let og nemt at arbejde med, og det har tilmed en god isolerende effekt, hvorfor der ikke skal isoleres mellem indervægge.

Endnu en klar fordel er, at det kan optage og afgive fugt, således skimmelsvamp får meget svære vækstkår.

Gasbeton kan også bruges som bærende konstruktion, men her vil jern indgå som element. Gasbeton udmærker sig desuden ved at være brandsikker.

Endelig er det let at bore og slå søm i vægge af gasbeton, ligesom det er relativt let at reparere små huller og revner.

Gasbeton har dog den bagside, at væggene ikke lydisolerer lige så godt som f.eks. murstensvægge. Det skyldes bl.a., at materialet ikke er så tungt som f.eks. mursten. Dog er det vigtigste i forhold til lydreduktion at samlinger er tætte.

Som i gamle dage

Selvom det næppe er standard hos typehusfirmaerne, er det stadig muligt at få fuldmuret sit hus. 

Man ser ofte huse fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til 40’erne, som er fuldmurede.

Når huset er fuldmuret, betyder det, at både yder- og indervægge er lavet af mursten. Når du fuldmurer, vil det være en dyrere løsning end f.eks. porebeton eller træskelet.

Fordelen er, at du får et meget holdbart hus, der i manges øjne får et særligt kvalitetsstempel på grund af fuldmuringen.

Dertil er væggene mere lydisolerende end de fleste andre materialer, da væggene er tungere.

Drømmer du om en newyorkervæg med rå mursten indenfor, er der også rig mulighed for det. Omvendt er murstensvægge vanskeligere at bore i samt hænge billeder og TV på end f.eks. porebeton.

I ét med naturen

Vil du foretrække et mere naturligt og rustikt look, kan du overveje indervægge af træ.

Ud over et mere naturligt look får du lette vægge, som er nemme at arbejde med, ligesom de også er nemme at hænge noget op på.

Det er også nemt at lydisolere trævægge, og vælger man at lægge isolering i skillevæggene, lydabsorberer væggen rigtig godt.

Ved anvendelse af træ, skal man være opmærksom på, at trævægge ikke er godkendte i vådrum.

Fra et til to rum

Er familien vokset og skal et rum blive til flere, er det oplagt at sætte en skillevæg op af gips.

Materialet er relativt nemt at arbejde med og er også en stærk løsning, hvis den monteres, som den skal.

Væggen er også nem at tage ned igen. Dog skal man være opmærksom på, at gips kan have en tendens til at slå mindre revner, og man skal sørge for at bruge de rigtige rawlplugs, når man vil hænge billeder og andet op.

Vil man undgå, at det bliver for lydt mellem rum, kan man isolere væggen. I det tilfælde lysisolerer væggen godt.

Kan du selv sætte vægge op?

Mange af de nævnte typer vægge er relativt nemme at arbejde med. Er man handy, vil man kunne gøre dele af arbejdet selv.

Dog skal man lade fagmænd gøre arbejdet med at isolere og installere el, ligesom arbejdet med bærende vægge og konstruktioner skal foretages af en fagmand.

Vil du læse mere?

Her Er Forskellen På Byggetekniske Regler Og Anbefalinger

Guide: Forskellen på byggetekniske regler og anbefalinger

Når du – eller professionelle fagfolk – renoverer eller bygger nyt, er der en række byggetekniske krav og regler, der skal følges. Men der er også mange anbefalinger, der er værd at følge.

15.07.2020

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021

Guide Sådan Vælger Du De Rigtige Vinduer Til Dit Hus

Guide: Sådan vælger du de rigtige vinduer til dit hus

Uanset om du skal bygge nyt eller renovere, er det en stor beslutninger at vælge vinduer. Her får du vores bedste råd, så du bliver klogere på, hvad du skal investere i.

24.09.2021

Er Drømmeboligen Også Et Drømmekøb I Virkeligheden

Guide til hulmursisolering

Hulmursisolering er en nem og effektiv måde at øge din boligs energiøkonomi og reducere varmetab. Bliv klogere på, hvordan du isolerer din hulmur og spar både penge og CO2.

07.07.2021