Artikel

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem


De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Kommer de først ind i boligen, kan de være meget svære at slippe af med igen – og de kan forårsage store og dyre skader som kortslutning i installationerne, huller i vandrør, skader på gulv, inventar, isolering og lignende.

Derudover er både mus og rotter sundhedsskadelige og kan overføre sygdomme til mennesker.

”Stop dem så tidligt som muligt. Det er også meget nemmere, billigere og mere overskueligt at lave forebyggende tiltag end at udrede problemerne, når de er kommet ind,” siger Bo Halm Andersen, der er rådgiver her i NRGi.

Han giver dig derfor her sine bedste råd til, hvordan du forebygger og forhindrer indtrængen af mus og rotter.

”Man ser faktisk, at rotter kan komme ud af toiletter og afløb.” 
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
En rotte kigger ud fra under et plankeværk

Bloker kloakken

Rotterne lever primært i kloakken. Det er også gennem kloakrør, at de ofte kommer ind i huset. Det er derfor vigtigt at sørge for, at adgangen via rør er så besværlig, som mulig.

I dag bygges de fleste nye huse med en rottespærre. Den sættes i kloakbrønden, så kloakvandet kan komme ud, men rotterne ikke kan komme ind.

”Hvis man bygger nyt, så skal man få det installeret fra starten. Husk at være opmærksom på, om en rottespærre er med i entreprisen – spørg eventuelt din byggeleder. Har man et ældre hus uden en rottespærre, kan den eftermonteres. Rottespærren er nærmest den største og bedste forebyggelse mod rotter,” siger Bo Halm Andersen.

Har man flere etager med toiletfaciliteter, kan man også forebygge, at rotter kommer den vej ind ved at få en rottespærre på faldstammen.

Faldstammen er det kloakrør, der løber lodret gennem huset fra etage til etage.

Finder vej alle steder

Rotterne er nemlig så gode, at de kan klatre op gennem et rør ved at skyde ryggen bagud og støde imod med fødderne.

Og så er der fri adgang gennem toilettet og ud i boligen.

”Man ser faktisk, at rotter kan komme ud af toiletter og afløb. I ældre huse er rørene også anderledes end i dag. De er mere ru, hvilket kun gør det mere fordelagtigt for rotten at kravle op,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at der i stedet for en rottespærre – eller som supplement – også kan laves en udvidelse på faldstammen, så røret et sted bliver bredere – på VVS-sprog også kaldet ”den gravide dame”.

På den måde er røret for bredt til at rotten kan sætte sig selv i spænd og klatre op.

Nærbillede af en mus i græsset

Væk med affald og mad

”Man skal sørge for, at rotterne ikke har adgang til at kravle op i tagrenden. Det gør man ved at sikre sig, at der ikke er huller omkring nedløbene – især omkring jorden. Man kan for eksempel sætte et trådnet i nederst i røret,” siger Bo Halm Andersen.

Du skal samtidig være opmærksom på, at rotten er en god springer. Er der for eksempel noget, de kan kravle op på, som står tæt på vinduerne – for eksempel et træ, en pavillon, en brændestabel eller lignende, kan de være så frække at passere lige ind gennem vinduet, når det er åbent. Især, hvis de kan lugte mad.

Generelt skal man altid sørge for, at der ikke er mad let tilgængeligt på sin grund eller i for eksempel et skur. Det er det helt store trækplaster for både mus og rotter.

”Selv gamle brødrester i en autostol i et skur kan gøre sådan, at de søger ind. Og så er det faktisk ligegyldigt, om dit hus er et år eller 40 år gammelt,” siger Bo Halm Andersen og pointerer, at man især skal undgå at sætte mad ud til fuglene i haven, da det er en af de hyppigste årsager til rotter.

”Man skal også få de naturlige madrester væk – som gamle, nedfaldne æbler. Og man skal sørge for, at ens skraldespand er lukket ordentligt, så rotten hverken kan lugte eller komme til affaldet,” fortæller han.

Vil du passe ekstra godt på din bolig?

Med en energi- og boligplan får du konkrete forslag til, hvordan du optimerer din bolig og reducerer energiforbruget, så du får en velholdt bolig i årene frem.

Læs mere om Energi- og boligplan

Vil du læse mere?

NRGi Rådgiver gennemgår en nybygget bolig

Disse skader kan opstå inden 1-års og 5-års gennemgangen

TV-serier om nybyggeri fanger i stor stil danskernes opmærksomhed. Men det er ikke kun serierne, der fanger. Det at bygge sit eget hus blevet rigtig populært – og byggefirmaerne har rygende travlt.

12.05.2021

Det Skal Du Huske, Inden Du Køber Bolig 3

Det skal du huske, inden du køber bolig

Foråret er højtid for bolighandler, hvor mange finder deres drømmebolig. Men det kan altså godt betale sig at være lidt ekstra opmærksom, inden man griber pennen og skriver under.

09.04.2021

Undgå Byggesjusk Her Er 10 Typiske Hovsa Løsninger

Undgå byggesjusk: Her er 10 typiske hovsa-løsninger

Er du handy, eller har du mod på selv at gå i sving med renovering og byggeprojekter i forbindelse med påsken og foråret? Så bør du se dig for, og for alt i verden undgå hurtige hovsaløsninger.

26.03.2021

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020