Artikel

Undgå byggesjusk: Her er 10 typiske hovsa-løsninger


Er du handy, eller har du mod på selv at gå i sving med renovering og byggeprojekter i forbindelse med påsken og foråret? Så bør du se dig for, og for alt i verden undgå hurtige hovsaløsninger.

NRGI Rådgiver Undersøger Husets Sokkel

Er du handy og har du mod på selv at gå i sving med renovering og byggeprojekter?

Så bør du se dig for, og for alt i verden undgå hurtige hovsaløsninger. Byggesagkyndige Bo Halm Andersen her fra NRGi bringer dig her sine bedste eksempler på sjusk og typiske fejl, som du bør undgå.

Et nybygget hus set udefra

Når tæt bliver for tæt

Efterisolering af tagrum er en af de forbedringer, der virkelig kan mærkes – både på komforten og på økonomien. Når først tagrummet bliver tæt, er det slut med ubehagelige trækgener og unødvendigt varmetab.

Det er dog vigtigt, at man husker at sikre en afstand på mindst 50 mm mellem tag og isolering, således der bliver en luftspalte, hvor taget kan ventilere.

Ellers bliver konstruktionen simpelthen for tæt, og tagrummet kan ikke ånde, hvilket kan medføre grimme skimmel- og rådskader i konstruktionen.

Nyt tag over hovedet

Nyt tag på en bolig er en stor investering, men også en stor forbedring af boligen, der rent visuelt pryder.

Når du skal have nyt tag på en eksisterende bolig, er det dog meget vigtigt, at du sørger for, at konstruktionen er egnet til det.

Det vil sige, at man ikke bare lægger tungt tag som f.eks. tagsten på en konstruktion, der er bygget til tagpap.

Er man i tvivl om konstruktionen kan bære, bør man i hvert tilfælde rådføre sig med en ingeniør. Ved for tungt tag risikerer man i værste fald konstruktionssvigt.

”Desværre ser jeg eksempler på løsninger, hvor man har gjort beklædningen så tæt, at man faktisk lukker for ventilationen til tagrummet.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Lys i loftet, vand på gulvet og risiko for brand

Rigtig mange boligejere eftermonterer spots i loftet for eksempel i køkken eller i badeværelset.

Spots er både en effektiv lyskilde og en pæn integreret løsning. Vil man have monteret spots i loftet, er det dog vigtigt, at de placeres, så de ikke sidder for tæt på eventuelt brandfarligt materiale, og at man sikrer, at de ikke river hul på dampspærre i loftet.

Det er i den forbindelse en god idé at købe spots omkranset af en hætte, der beskytter loftet.

Opsætning af spots er desuden en opgave, der kræver autorisation eller som minimum godkendelse af en autoriseret elektriker efter installation.

Giv udhænget nyt liv uden at kvæle det

Orker man ikke længere at male udhænget, kan det være en løsning at beklæde det med et materiale, der er slidstærkt og for eksempel ikke skal males.

En populær løsning er her at beklæde træværket med en form for eternit eller fibercement, da det som udgangspunkt ikke kræver vedligeholdelse.

Desværre ser jeg eksempler på løsninger, hvor man har gjort beklædningen så tæt, at man faktisk lukker for ventilationen til tagrummet. Derfor skal man altid sørge for, at huset kan ånde inde under.

En byggesagkyndig lyser med en lommelygte på et flisegulv

Vådrummet skal kunne holde tørt

Det lyder egentlig selvmodsigende. Ikke desto mindre er det væsentligt, at vand og fugt ikke må kunne gennemtrænge gulv og vægge, som skal være indkapslet af en såkaldt vådrumsmembran.

Membranen sikrer, at vådrummet er tæt, således det kan tåle den hyppige fugtpåvirkning. Hvis membranen ikke er udført korrekt og fuger er utætte, virker vådrummet ikke efter hensigten, og man vil hurtigt opleve fugtskader.

Derfor vil jeg altid anbefale, at man får udført generel vådrums-arbejde af en murer. Faktisk kræver en del af arbejdet autorisation.

Mados på loftet

Har man besluttet sig at få nyt køkken og i den forbindelse ny emhætte, er det vigtigt, at man sørger for, at der er aftræk til udsugningen gennem taget.

Ellers ender madosen og damp i tagrummet, og har man i forvejen et godt isoleret et af slagsen, vil man hurtigt få problemer med kondens og fugt.

En grå mus på jorden

Terrasse med indbygget regnvands-sø

Skal du have ny belægning på din terrasse, er det vigtigt, at du sørger for at ikke at lægge fliser helt op til murværket.

Det vil sige, at noget af soklen skal være synlig. Ellers risikerer man at få en indbygget regnvands-sø med i købet på den nye terrasse, hvor man ellers skulle kunne nyde kaffen tørskoet.

Det er tilmed vigtigt at sørge for, at fliserne har tilstrækkeligt og korrekt fald væk fra bygningen, og at der er tænkt i for eksempel riste til at lede regnvandet væk.

Når ubudne gæster kommer igen ...

Er du uheldig at have haft besøg af for eksempel rotter eller mus i din bolig, er det vigtigt, at du i forbindelse med en renovering vælger et professionelt firma med ekspertise i skadedyrsbekæmpelse til at gennemgå boligen for at finde frem til de åbninger, hvor de har fundet vej ind.

Det er tilmed vigtigt, at de rådgiver dig om, hvordan du forhindrer dem i at komme på nyt uønsket visit i din bolig.

En hjemmelavet løsning kan i mange tilfælde vise sig ikke at være tilstrækkelig, da rotter er meget hårdføre og kan tygge sig igennem meget hårdt materiale.

Den væg kan da sagtens bære …

Eller kan den? Vil man lave klassikeren og vælte væggen mellem stue og køkken, skal man altid have det klart, om væggen er bærende og finde ud af, hvad den kan bære.

Er der tale om en ikke-bærende væg, vil man ofte lægge en bjælke ind til at tage belastningen. Endelig bør man få en ingeniør til at lave en præcis beregning på, hvad væggen kan bære og hvad en renovering vil kræve.

Fra grimt murværk til grimmere murværk

En typisk renovering af facaden er en såkaldt omfugning, hvor man skraber de gamle udtjente fuger ud og lægger nye og renser hele murværket.

Er renoveringen udført korrekt, kan det virkelig give en ældre bolig nyt liv. Uheldigvis ser man eksempler på, at blandingen til fugerne er hjemmelavet og med for meget cement.

Det bevirker, at fugerne bliver for hårde, og de slår revner, som i værste fald får murstenene til at revne og således gør det værre. Omvendt er der også eksempler på for meget sand i blandingen, og det gør omvendt fugerne tørre og porøse, så de kan skrabes ud igen med en negl.

Vil man selv i gang med omfugning, er det klart en fordel at købe en færdigblanding, hvor blandingsforholdet er sikret fra start.

Vil du læse mere?

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Sådan Frisker Du Dit Hus Op I Sommermånederne

Pas på: Disse skader kan opstå i boligen, når du er på ferie

Normalt opholder vi os i vores bolig næsten hver dag. Det betyder, at vi har bedre mulighed for at opdage, hvis der er skader på vej. Men hvad gør vi, når vi er på ferie?

15.07.2020

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

10 myter til boligejeren

Vi kender typen. ”Den kloge onkel", der altid er klar med gode råd til, hvordan du holder boligen i stand. Men hvor meget ved de egentlig, når det kommer til stykket? Det finder vi ud af her.

10.06.2020

NRGi Rådgiver tjekker det udvendige træværk på et træhus

Sådan holder du din bolig i topform året rundt

Som husejer kommer man ikke uden om pleje af boligen, og jo bedre man er til at prioritere vedligeholdelsen, jo sundere og mere attraktiv bolig får man.

08.04.2019