Ladekabel sættes i ladeboks

Elbil vs. diesel- eller benzinbil: Hvad skal du vælge?

Er du i tvivl, om du skal investere i en elbil i stedet for en diesel- eller benzinbil næste gang, du skal have ny bil? Valget mellem en elbil og en diesel- eller benzinbil er ikke altid helt ligetil. Det afhænger nemlig af en række forskellige faktorer. Her på siden dykker vi dybere ned i de væsentligste overvejelser, hvis du står overfor valget. Måske du kan blive klogere på, hvad du skal vælge.

Mand ved ladeboks

Elbiler skal erstatte diesel- og benzinbiler

EU har vedtaget en lov, der betyder, at elbiler skal erstatte diesel- og benzinbiler fra 2035. Det er et vigtigt skridt i retningen mod en grønnere fremtid og et forsøg på at mindske vores kollektive CO2-udslip. I praksis betyder loven, at det fra 2035 ikke længere er muligt at købe en splinterny diesel- eller benzinbil. 

Når du skal vælge mellem en elbil og en diesel- eller benzinbil, er det derfor oplagt at tænke fremtiden ind i billedet. For din nye bil skal ikke bare dække dine behov nu og her, men det skal også være et valg, der holder i fremtiden. Hvis du vælger en elbil, kan du derfor komme på forkant med udviklingen og være med til at støtte op om en grønnere fremtid. Det har også en betydning for bilens gensalgsværdi.

Tænk på købsprisen

Når du skal vælge, om din kommende bil skal være en elbil, så kigger de fleste på købsprisen som det første. Økonomien spiller nemlig en væsentlig faktor, når der skal købes ny bil. Prisen på en elbil kommer an på den enkelte bil, men den gennemsnitlige anskaffelsespris for elbiler er typisk højere end diesel- og benzinbiler. 

Købsprisen i sig selv kan derfor godt være årsagen til, at det bedst kan betale sig for dig at vælge en diesel- eller benzinbil frem for en elbil. Du skal dog være opmærksom på, at købsprisen ikke er det eneste, du skal overveje, for driftsomkostningerne spiller også en stor rolle. 

Læs mere om fordele og ulemper ved en elbil

Hvad koster det at køre elbil vs. diesel- eller benzinbil?

Når du sammenligner udgifterne ved at vælge en elbil og en diesel- eller benzinbil, så skal du ikke bare tage højde for købsprisen, for hvad koster det egentlig at køre i enten en elbil eller en diesel- eller benzinbil? Selvom elbiler typisk er dyrere at anskaffe end diesel- og benzinbiler, er de som regel billigere at køre i.

En af de største omkostninger ved at eje en bil er brændstof. Og her er elbiler ofte mere økonomiske. Det skyldes, at det generelt er billigere at oplade en elbil end at tanke en diesel- og benzinbil. Prisen for at oplade en elbil varierer, men den ligger ofte på omkring en tredjedel af prisen for benzin eller diesel. Derudover er der også besparelser at hente på vedligeholdelse og service, da elbiler har færre dele, der kan gå i stykker. 

Så selvom elbilen kan være dyrere at købe, er den ofte billigere i drift. Det er derfor vigtigt at tænke langsigtet og overveje, om de lavere driftsomkostninger kan opveje den højere købspris. 

Find ud af, hvad det koster at oplade en elbil
Lyshåret kvinde står med ladekabel

Diesel- og benzinbiler udleder mere CO2 end elbiler

Hvis du skal vælge mellem en diesel- eller benzinbil og en elbil, er det også vigtigt at tænke på miljøet. For diesel- og benzinbiler udleder nemlig en betydelig mængde CO2. Elbiler udleder i modsætning ingen CO2. Selvom produktionen af elbiler og deres batterier kan medføre en vis CO2-udledning, er den samlede mængde CO2 over bilens levetid stadig meget mindre end ved diesel- og benzinbiler.

Så når du skal vælge mellem en diesel- eller benzinbil og en elbil, kan du med fordel også tænke miljøet ind i billedet. Ved at vælge en elbil bidrager du til at mindske CO2-udledningen og støtte op om en grønnere fremtid.

En elbil kræver nye vaner

Når du står overfor valget mellem en elbil og en diesel- eller benzinbil, så er det vigtigt at huske på, at en elbil kræver nye vaner. Det er en god idé at være forberedt på de forskellige ændringer, inden du træffer dit valg. 

Hvor du tidligere har været vant til at tanke din diesel- eller benzinbil, så er det altså ikke længere tilfældet, hvis du vælger at investere i en elbil. For en elbil kræver opladning – enten hjemme i garagen, eller når du er på farten. Heldigvis er der mange muligheder for at oplade din elbil. Du kan installere en ladeboks derhjemme eller benytte offentlige ladestandere.

Udover at en elbil kræver adgang til en velfungerende ladeløsning, kræver det også en smule tilvænning at skulle indtænke elbilens rækkevidde, når du skal på vejene. Det er dog værd at huske på, at batteriteknologien hele tiden forbedres. Det betyder, at de fleste elbiler i dag kan køre mange kilometer på en enkelt opladning, og det dækker de flestes kørselsbehov.

Læs mere om lademulighederne her

Medregn de forskellige afgifter

Når du står overfor valget mellem en elbil og en diesel- eller benzinbil, skal du også medregne de forskellige afgifter, der følger med. Afgifterne kan nemlig have en stor betydning for, hvad bilen vil koste dig i det lange løb. Vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift er alle omkostninger, der kan variere, afhængig af om du vælger en elbil eller en diesel- eller benzinbil.

Typisk er der færre afgifter forbundet med en elbil sammenlignet med en diesel- eller benzinbil. Selvom elbiler ofte har en højere købspris, kan de lavere afgifter og driftsomkostninger bidrage til at gøre den samlede ejeromkostning for en elbil lavere end for en diesel- eller benzinbil.