Artikel

Overvejer du en varmepumpe? Få husejere kender til tilskud


Mere end hver 3. boligejer er ikke klar over, at de kan få tilskud til en ny varmepumpe. Dermed risikerer de at gå glip af flere tusinde kroner i tilskud.

Dansk villavej med hus på begge sider af vejen

Varmepumpepuljen lukkede den 1. december 2023. Det forventes at puljen åbner igen i løbet af foråret 2024. 

Tirsdag den 12. september åbner Energistyrelsen for ansøgninger til en ny varmepumpepulje.

Her kan danske husejere søge om tilskud til at konvertere deres nuværende varmekilde om til en varmepumpe.

Men selvom efterspørgslen på varmepumper blandt danske husejere er stor, viser en ny undersøgelse lavet af Kantar Public i samarbejde med os og Gjensidige at 45 procent af danskerne, der bor i hus, slet ikke ved at varme­pumpepuljen eksisterer.

“Energi­optimering af boligen er en gevinst på flere planer, det gælder både privat­økonomien og klimaet.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige

En gevinst på flere planer

Varmepumpepuljen er én blandt to nye tilskudspuljer, der har erstattet Bygningspuljen fra og med 2023.

Samlet set er der afsat 236,1 mio. kroner i tilskudsmidler, og dem er skadedirektør hos Gjensidige, Henrik Sagild, sikker på, nok skal få ben at gå på.

Han påpeger dog samtidig, at flere husejere burde være opmærksomme på muligheden for at søge tilskud.

Energioptimering af boligen er en gevinst på flere planer, det gælder både privatøkonomien og klimaet, men har ofte også en skade­forebyggende virkning i det eksempelvis gamle installationer i dette tilfælde udskiftes med en ny og tilmed grønnere løsning,” siger Henrik Sagild, som tilføjer:

“Det er derfor også vigtigt, at folk er klar over, at der faktisk er mulighed for at få et tilskud til at foretage en stor investering som udskiftning af sin boligs varmekilde er.”

“I løbet af de seneste år har jeg i stigende grad oplevet, at husejere og potentielle købere stiller krav til energi­optimering.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen

NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen, er ikke overrasket over interessen for energioptimering af hjemmet.

Stor efterspørgsel efter energirenovering og varmepumper

Selvom kendskabet til tilskuds­midlerne er begrænset i de danske hjem, er der bud efter varmepumper.

Undersøgelsen viser nemlig, at hver femte husejer overvejer at skifte til en varmepumpe - hvis de kan få offentligt tilskud.

Tallene kommer ikke bag på Bo Halm Andersen, der i sin funktion af byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi har sin daglige gang ude i de danske hjem.

“I løbet af de seneste år har jeg i stigende grad oplevet, at husejere og potentielle købere stiller krav til energi­optimering og energi­mærkning af boligen. Og her repræsenterer varmepumpen en fremtidssikret løsning, der bidrager positivt til begge dele” siger Bo Halm Andersen og tilføjer:

“Varmepumpen er en investering i et grønnere alternativ, der bidrager til en reduktion af CO2-udledningen. Samtidig nedbringer den husstandens varmeregning og øger boligens markedsværdi, så jeg kan godt forstå, at varmepumperne er i høj kurs.”

Bo Halm Andersen forklarer desuden, at energioptimering med varmepumpe i udgangspunktet er en markant økonomisk investering, der kan løbe op i 120 til 150 tusinde kroner.

Gennem Energistyrelsens varmepumpepulje kan husejere opnå tilskud på 17.000 kr. ved skift til luft til vand-varmepumpe og 27.000 kr. ved skift til jordvarme.

Fakta om varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen er en tilskudsordning administreret af Energistyrelsen.

Tilskudsordningen giver en økonomisk håndsrækning til danske boligejere, der gerne vil skifte deres nuværende opvarmningskilde ud med en varmepumpe.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Public for NRGi og Gjensidige i februar og marts 2023.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Peder Riemann Gammelmark

Et kig bag kulisserne: Sådan får Aarhus Festuge grøn strøm

Smilets by byder op til fest, når hele byen samles om Aarhus Festuge. Vi støtter festlighederne med grøn strøm og har hjulpet byen med at blive klar til den store folkefest.

25.08.2023

Betina Haugaard Heron

Netselskabet KONSTANT får ny direktør

Betina Haugaard Heron (52) er tiltrådt som ny direktør for vores netselskab KONSTANT, der er en del af vores samlede koncern.

11.08.2023

Mand Indstiller En Varmepumpe

Varmepumpepuljen åbner til september

Sæt kryds i kalenderen. Fra midten af september 2023 åbner Energistyrelsen for deres nye varmepumpepulje.

07.08.2023

Kvinde slukker for kontakten

Nye tal: Danskerne holder fast i de gode spare­vaner

Selvom energikrisen er afblæst for en stund, sparer danskerne fortsat eksemplarisk på energien. Det viser en ny opgørelse fra forsynings­selskabet KONSTANT.

18.07.2023