Artikel

Nye tal: Danskerne holder fast i de gode spare­vaner


Selvom energikrisen er afblæst for en stund, sparer danskerne fortsat eksemplarisk på energien. Det viser en ny opgørelse fra forsynings­selskabet KONSTANT.

Kvinde trykker på en kontakt for at slukke for strømmen

De gode sparevaner hænger ved, og strømforbruget er faldet sammenlignet med sidste år.

De høje priser på strøm fik danskerne til at slukke lyset, standby-strømmen og andet elektronik for at nedbringe elregningen i 2022.

Selvom elpriserne er faldet, og energisituationen igen er stabil, har danskerne holdt fast i de gode vaner i de første seks måneder af 2023.

Det viser en ny opgørelse fra forsyningsselskabet KONSTANT, der er en del af vores koncern.

KONSTANTs 230.000 privatkunder har således opnået en samlet besparelse på ca. 8 procent i årets første seks måneder, sammenlignet med det første halve år af 2022.

Og kigger man isoleret på spidsbelastningsperioden – mellem kl. 17 og 21 – viser tallene et fald på hele 9,2 procent.

“Det er en rigtig positiv tendens, som jeg håber, vil fortsætte.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi

Ros fra energikonsulent

Samlet set viser tallene, at noget af forbruget er skåret helt væk, og andet er flyttet til andre tider af døgnet, hvor strømmen er billigere.

Og det glæder Bo Halm Andersen, der er en af vores energikonsulenter. Han opfordrer danskerne til at holde fast i de gode vaner.

”Danskerne har igen ændret adfærd, ligesom vi oplevede under corona. Nu gælder det ikke om at spritte sine hænder af, men derimod om at slukke for apparater, når de ikke er i brug og for unødvendig belysning,” siger Bo Halm Andersen og tilføjer:

”Og tallene indikerer, at de gode vaner hænger ved. Vi er fortsat opmærksomme på at følge de gode råd som fx at sætte timer på vaskemaskinen for at bruge strømmen, når den er billigst. Det er en rigtig positiv tendens, som jeg håber, vil fortsætte.” 

“Efter en periode med faldende elpriser, bliver der igen et økonomisk incitament til at holde fast i sparerådene.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi
Kvinde indstiller en vaskemaskine

Der kan være gode penge at spare, hvis du holder fast i de gode sparevaner.

Højere elafgift får elregningen til at stige

Fra den 1. juli steg elafgiften til staten fra 1 øre til 87 øre. Og det kan mærkes på elregningen.

Ifølge Videnscentret Bolius vil en typisk dansker med et elforbrug på 1.600 kWh om året skulle betale 1.376 kr. ekstra om året, mens en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn skal forvente at betale 3.870 kr. mere om året, hvis de har et forbrug på 4.500 kWh om året.

Udsigten til at skulle hive flere penge op af lommen, når elregningen skal betales, bør motivere folk til at holde fast i de gode sparevaner.

Det vurderer Bo Halm Andersen.

”Efter en periode med faldende elpriser, er der igen en økonomisk fordel ved at holde fast i sparerådene. Stigningen i elafgiften vil nemlig gøre elregningen dyrere ved at øge den pris, man betaler pr. kWh. Derfor vil det også fremadrettet gøre en forskel, at man husker sparerådene og lægger sit forbrug uden for de timer, hvor prisen er høj,” siger Bo Halm Andersen.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Værdipuljemodtager Juli 2023

Vi støtter 21 projekter gennem Værdipuljen

Traditionen tro støtter vi igen projekter, der er med til at fremme fællesskabet og den grønne omstilling i Danmark.

17.07.2023

Sadan Undgar Du Brand I Sommerhuset

Skal du leje sommerhus? Husk at hold øje med elprisen

Prisen på strøm kan variere meget fra udlejere til udlejere. Det kan ende med en uventet stor efterregning, når forbruget skal gøres op.

11.07.2023

Sommerhus

Øget brandrisiko ved brug af 'mormor'-ladekabler i sommerhus

Manglende ladebokse i sommerhuse kan få folk til at bruge 'mormor'-ladere til at oplade deres elbil. Men det kan blive en brandfarlig affære.

04.07.2023

To Piger Kigger På En Mobil

Lavere nettariffer til næsten en kvart million elkunder

Fra den 1. juli 2023 bliver det billigere for dig at få transporteret strøm hjem til din bolig eller virksomhed, hvis du bor i netselskabets KONSTANTs forsyningsområde.

21.06.2023