Sådan skærer du flere tusind kroner af elvarmeregningen

06.06.2018

I årtier har elvarme haft ry for til at være den dyreste metode til at varme boligen op. Men tiderne skifter, og det samme gør priserne på elvarme. NRGi Elsalg guider her til, hvordan du kan skære flere tusind kroner af varmeregningen, hvis du opvarmer med el.

Hvis du opvarmer dit hus med elradiatorer, bliver du måske overrasket næste gang du åbner din elregning. Er din helårsbolig registreret som elopvarmet hos dit elselskab og i BBR, er regningen nemlig blevet mindre, uden at du har rørt en finger. Den 1. maj 2018 blev elafgiften sænket fra 40 til 25 øre pr. kWh for boliger med elvarme, og det betyder store besparelser for landets ca. 120.000 husstande med elradiatorer. Men ikke nok med det lægger regeringen i sit nye energiudspil op til endnu en sænkelse af afgiften. Får udspillet opbakning, vil prisen på en kWh falde fra 25 til 15 øre. For en almindelig familie i et parcelhus svarer det til en besparelse på over 2.500 kroner om året.

- Det er glædeligt, at elafgiften bliver sænket, så det bedre kan betale sig at opvarme huset med el. Opvarmningsformen har før været udskældt for både at være dyr og dårlig for miljøet, men i takt med at langt mere af vores el kommer fra vedvarende energikilder såsom vindkraft og sol, er elvarmen faktisk et miljørigtigt alternativ til varme fra f.eks. oliefyr. For at nyde godt af den mindre afgift skal du dog selv tage affære og registrere din bolig som elopvarmet BBR og give dit elselskab besked om det efterfølgende, fortæller Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

Registrér elvarme i BBR og spar penge
Hvis elvarme er din primære varmekilde, kan du få nedsat elafgiften på den del af dit forbrug, der er højere end 4000 kWh ved at registrere boligens opvarmningsform i det landsdækkende Bygnings- og Boligregister, BBR.

- Hvis du er i tvivl om du allerede får en afgiftsreduktion, skal du kontakte dit elselskab. De kan oplyse om, hvorvidt din bolig er registreret som elopvarmet, og om afgiftsnedsættelsen er trukket fra på din elregning. Hvis dit hjem ikke er registreret med elvarme som primær opvarmningskilde, skal du kontakte din kommune og udfylde en ansøgningsformular til BBR. Når registreringen er godkendt, tager du fat i dit elselskab, som sørger for, at du får reduceret afgiften, fortæller Lene Krakau.

Bor du i sommerhus, kan du kun få afgiftsnedsættelsen, hvis du har fået en ikke-tidsbegrænset dispensation til helårsbrug.

Luft til luft-varmepumpe om supplement
En luft til luft-varmepumpe er også eldrevet, men den udnytter strømmen mellem tre til fem gange så godt som dine elradiatorer. Derfor kan det være værd at overveje at supplere dine elradiatorer med en luft til luft-varmepumpe. Hvis du gør det, vil du kunne opnå en besparelse på mellem 30 til 50 procent af dit nuværende elforbrug.

- En luft til luft-varmepumpe er billig i drift, da den producerer omkring 4 kWh varme for hver kWh el, den bruger. Varmepumpen koster typisk mellem 15.000 og 40.000 kr. at få installeret, men udgør en investering, som du hurtig kan tjene hjem igen på reduceret elforbrug. Installerer du varmepumpen i dit elopvarmede sommerhus, kan du desuden holde en fornuftig temperatur året rundt så fugt og luft undgås, uden at elregningen løber løbsk, fortæller Lene Krakau og afslutter:

- Ud over en besparelse på elregningen sikrer luft til luft-varmepumper nemlig også et bedre indeklima, da de oftest har et indbygget luftrensningssystem. Så alt i alt er de er en god investering for både beboernes velbefindende og deres bankkonto.