Meld ejerskifte af solceller


At melde ejerskifte af solceller er en vigtig proces, der sikrer, at den nye ejer overtager ejerskabet over solcelleanlægget. Læs med her, og bliv klogere på, hvad det vil sige at melde ejerskifte af solceller, og hvornår du skal gøre det.

Hvad betyder det egentlig at melde ejerskifte af solceller? Ejerskifte af solceller er, som navnet antyder, når ejerskabet af solceller skifter fra en person til en anden. Det er nemlig kun muligt at registrere en enkelt ejer – også selvom flere ejer boligen. Det skal derfor ske, når ejerskabet af solcellerne skifter hænder. 

Det er en vigtig proces, da det har betydning for, hvem der har ansvaret for solcellerne. Som ejer har du ret til den strøm, som solcellerne producerer, og du kan også sælge overskudsstrømmen. Samtidig har du også ansvaret for vedligehold og eventuelle reparationer af solcellerne.

Læs mere om salg af strøm fra solceller
NRGi solceller

Hvornår skal du melde ejerskifte af solceller?

Der er flere forskellige situationer, hvor det er relevant at melde ejerskifte af dine solceller. Og det er vigtigt at understrege, at det er dig som ny ejer, der skal sørge for at melde ejerskifte. 

Har du købt hus med solceller?

Hvis du lige har købt et hus med et solcelleanlæg på taget, så er det ikke nok bare at overtage nøglerne. Det er også vigtigt, at du husker at melde ejerskifte af solcellerne. På den måde bliver du som den nye ejer af huset også den officielle ejer af solcellerne. Det er en god idé at melde ejerskifte af solceller så hurtigt som muligt efter, at du har købt huset. 

Er du blevet skilt?

En skilsmisse medfører mange praktiske udfordringer, og en af dem kan faktisk være håndteringen af solceller. Hvem skal fremover eje dem? Hvis du og din tidligere partner sammen ejer et hus med solceller, skal I huske at melde ejerskifte af solcellerne. 

Andre situationer, hvor du skal melde ejerskifte af solceller

Det er ikke kun ved huskøb eller skilsmisse, det er nødvendigt at melde ejerskifte af solceller. Der kan også være andre situationer, hvor det er relevant.

Hvis du eksempelvis har arvet et hus med solceller, er det vigtigt, at du melder ejerskifte, så du officielt bliver den nye ejer af solcellerne. Det kan også være, at der sker ændringer i ejerskabet af boligen. I sådan et tilfælde bør der også meldes ejerskifte for solcelleanlægget. Hvis boligen skifter ejer på grund af dødsfald, konkurs eller tvangsauktion, skal der også meldes ejerskifte.

Sådan melder du ejerskifte af solcellerne

Når du skal melde ejerskifte af solcellerne, foregår det hos Energistyrelsen. Det lyder måske kompliceret, men det er det ikke. Vi guider dig gennem processen her:

    1. Først og fremmest skal du bruge dit MitID og GSRN-nummeret på dit anlæg. Hvis du ikke kender det, kan din elleverandør oplyse dig om det. Nummeret er unikt og knytter anlægget til din adresse.
    2. Derefter kan du begynde processen med at melde ejerskifte af solceller. Først logger du ind med dit MitID. Herefter udfylder du blanketten med de nødvendige oplysninger.
    3. Når du har sendt ansøgningen, kan du eventuelt downloade en kopi af din blanket og anmode om en kvittering. På den måde har du dokumentation for, at du registreret ejerskiftet af dit solcelleanlæg. 

Derefter går Energistyrelsen i gang med at sagsbehandle ejerskiftet. Der er nemlig en række betingelser, som den nye ejer skal opfylde.

Medarbejder hos NRGi

Kontakt os

Fik du ikke svar på dine spørgsmål? Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ring på 7011 4500