Har du varmepumpe? Få reduceret din elafgift


Hvis du har en varmepumpe, så har du mulighed for at få reduceret din elafgift. Det er en god økonomisk hjælp, men for at være berettiget er der flere forskellige faktorer, du skal være opmærksom på.

Varmepumpe inde og ude

Søg om at få reduceret din elafgift, hvis du har varmepumpe

Alle betaler elafgifter til staten som en fast del af elregningen. Men faktisk har du mulighed for at få reduceret elafgiften, hvis du har en varmepumpe. Og hvordan kan det være?

Hvis du udskifter din nuværende varmeløsning med en varmepumpe, så optimerer du din bolig med en energieffektiv løsning. Elvarme er nemlig en grønnere løsning sammenlignet med mere traditionelle opvarmningsmetoder som gasfyr eller oliefyr. Og netop derfor har staten besluttet, at du kan få reduceret din elafgift, hvis du opvarmer din bolig med en varmepumpe.

Hvis du har planer om at investere i en varmepumpe eller allerede har en installeret, så er det en god idé at ansøge om at få reduktion i din elafgift. En varmepumpe er en større investering, og den reducerede elafgift kan derfor være med til at gøre investeringen mere overkommelig. Du får ikke en reduktion i hele dit elforbrug, men nedsættelsen er alligevel værd at tage med.

Læs mere om finansiering af din varmepumpe

Får du reduktion eller refusion?

Når det kommer til elafgifter, så taler man faktisk både om reduktion og refusion. Derfor kan de to begreber også skabe en smule forvirring, men det er vigtigt at skelne mellem dem. De henviser til to vidt forskellige områder.

Hvis du har en varmepumpe, så har du mulighed for at få reduceret elafgiften. Her er der tale om en reduktion, hvor du får nedsat elafgift, fordi du bidrager til en grønnere opvarmning af din bolig. Hvis du derimod har en el- eller hybridbil stående i garagen, så har du mulighed for at få refunderet din elafgift. Her er der altså tale om en refusion, hvor du får en del af din betalte elafgift retur.

Når vi taler om varmepumper, så er det altså en reduktion, du kan ansøge om, og ikke en refusion. Det er en vigtig detalje at have styr på – ligesom resten af reglerne, som vi gennemgår her på siden.

Far og datter foran varmepumpe

Spar penge med en varmepumpe og den reducerede elafgift

Hvis du har en varmepumpe installeret i din bolig, har du mulighed for at få reduceret din elafgift. I praksis betyder reglerne, at hvis du har et elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året, så kan du få en reduktion i afgifterne på alt dit elforbrug over de 4.000 kWh. Du betaler altså en almindelig elafgift på de første 4.000 kWh, du bruger, mens du betaler en reduceret elafgift på alt forbrug derover.

Men hvor mange penge kan den reducerede elafgift spare dig for? Det er svært at give et entydigt svar, for det kommer an på, hvor mange kWh din husstand helt præcist bruger om året – udover de 4.000 kWh. Din reducerede elafgift bliver beregnet ud fra følgende satser:

  • Den almindelige sats, du betaler op til de 4.000 kWh, ligger på 95,13 øre per kWh.
  • Den reducerede sats, som du betaler, når du overstiger de 4.000 kWh, ligger på 0,8 øre per kWh.

Det giver dig altså en besparelse på 94,13 øre per kWh – når du overstiger de 4.000 kWh. Hvis du gerne vil have et mere præcist billede af, hvad du sparer, så kræver det, at du kender dit kWh-forbrug – både varmepumpens og husstandens resterende forbrug.

Så meget strøm bruger en varmepumpe?

Hvornår kan du få reduceret elafgiften? 

Hvis du har en varmepumpe og gerne vil ansøge om at få reduceret din elafgift, så er der flere forskellige krav, du skal opfylde for at være berettiget. 

Dit årlige elforbrug

For at du kan få reduceret elafgiften, så skal dit årlige elforbrug overstige 4.000 kWh. Det er nemlig kun elafgiften på forbruget over 4.000 kWh, som du kan få nedsat. Det betyder, at du betaler den almindelige elafgift på de første 4.000 kWh, som du bruger om året. Du skal derfor være klar over dit årlige forbrug for at sikre dig, at du er berettiget.

Din primære varmekilde

Et andet krav, du skal opfylde, hvis du har en varmepumpe og gerne vil have reduceret din elafgift, er, at din primære varmekilde – altså din varmepumpe – skal være registreret i Bygnings- og Boligregistret (BBR). Det er derfor ikke nok bare at have den installeret. Den skal også være registreret.

Din boligtype

Du skal registrere din varmepumpe, som din primære varmekilde, hvis du skal have reduceret elafgiften, men det er også et krav, at du har registreret din boligtype – enten som en helårsbolig, et sommerhus eller en feriebolig. Dette foregår igen hos BBR.

Varmepumpe fra Vaillant

Sådan får du reduceret din elagift, når du har en varmepumpe

Hvis du har en varmepumpe og gerne vil ansøge om at få reduceret din elafgift, så er processen heldigvis enkel og ligetil. Faktisk skal du bare gennem to trin:

  • Du skal sikre dig, at alle dine oplysninger er registreret korrekt i BBR. Det er her, du registrerer din varmepumpe som din primære varmekilde, og det er også her, du angiver, hvilken type bolig du bor i.
  • Når du har styr på oplysningerne, er næste trin at kontakte dit elselskab. Det er nemlig dit selskab, der håndterer ansøgningen og resten af processen. Elselskabet sørger også for, at reduktionen fremadrettet sker på dine elregninger – hvis du altså er berettiget til reduktionen.
Er du kunde hos os? Søg reduceret elafgift her!

Vi sidder klar til at hjælpe

Har du spørgsmål til, hvordan du får reduceret din elafgift? Husk, du kan skrive til varmepumpe@nrgi.dk eller ringe på 7027 7798 alle hverdage kl. 9.00 - 15.00.